Plante cu puternic efect de înfrumusețare

Plante cu puternic efect de înfrumusețare

Plantele medicinale se folosesc si in cosmetica pentru ingrijirea tenului. Infuziile sau mastile preparate in casa din aceste plante pot avea efecte spectaculoase asupra felului in care aratam, contribuind si la intretinerea sanatatii pielii.

In cosmetica fetei, pentru tenurile uscate se recomanda plante activatoare ale circulatiei periferice sau cu actiune emolienta. Florile de galbenele activeaza circulatia periferica, daca se folosesc sub forma de lotiuni sau sub forma de comprese cu un tifon dublu. Se prepara o infuzie concentrata din patru linguri de flori la o cana cu apa. Dupa 15 minute, se filtreaza si se aplica pe fata. Florile de musetel – tot sub forma de infuzie concentrata, preparata din trei linguri de flori la o cana cu apa. Se aplica pe fata, sub forma de comprese caldute. Radacinile de nalba mare – sub forma de extract apos, preparat la rece, din trei linguri de radacini (taiate in fragmente de aproximativ un centimetru), peste care se pune o cana de apa fiarta si racita. Dupa ce au fost tinute sase ore la temperatura camerei, se filtreaza. Se poate adauga si o lingurita de miere. Se aplica sub forma de comprese. Frunzele de patlagina – sub forma de infuzie concentrata, trei linguri de frunze la o cana cu apa. Se aplica sub forma de comprese. Florile de nalba de cultura – sub forma de infuzie, preparata din trei linguri de flori la o cana cu apa. Se aplica sub forma de comprese.

Pentru tenurile grase, seboreice, se recomanda plante care contin saponine, taninuri si uleiuri volatile cu actiune antiseptica si calmanta. Dintre toate acestea, mai indicate sunt urmatoarele: – Florile de podbal, din care se prepara o infuzie, din doua linguri la un pahar cu apa (200 ml). Se aplica pe fata, sub forma de comprese caldute; – Frunzele de nuc, sub forma de infuzie, preparata din patru linguri de frunze la o cana cu apa. Se aplica sub forma de comprese; – Frunzele de salvie, cu proprietatile lor astringente si aseptice, sunt indicate si in cazul in care tenul este acoperit de comedoane (cosuri, acnee). Infuzia se prepara dintr-o lingura de frunze la 100 ml apa. Se aplica pe fata comprese, de doua ori pe zi; – Din cimbrisor sau cimbru de cultura se prepara infuzie dintr-o lingura de planta maruntita la 100 ml apa. Se aplica sub forma de comprese pe fata, din doua in doua zile, alternativ cu comprese cu celelalte plante recomandate.

Pentru tenurile seboreice, cu acnee bogata, se recomanda si urmatoarea formula: flori de musetel 20 g, flori de levantica 10 g, frunze de salvie 10 g, coada racului 30 g, rachitan 30 g. Modul de preparare este acelasi cu cel descris la „masca“ pentru tenurile uscate, cu deosebirea ca nu se intrebuinteaza si galbenus de ou. Dupa indepartarea mastii cosmetice si spalarea fetei cu apa calduta, se recomanda tamponari locale cu o solutie compusa din acid tartric si acid salicilic, cate 5 g si 100 ml de alcool camforat.

Pentru tenurile iritate, inrosite, se recomanda plante cu actiune vasoconstrictorie, emolienta si calmanta: – Flori de musetel sau de coada soricelului, preparate sub forma de infuzie, din una-doua linguri de flori la 100 ml apa. Se aplica pe fata comprese cu infuzia tinuta la temperatura camerei, de doua ori pe zi; – Papadia, sub forma de comprese sau de lotiuni cu decoct de frunze, preparat din doua linguri de planta la o cana cu apa, fierte la foc domol, timp de 15 minute; – Muguri de pin, sub forma de infuzie, preparata din doua-trei linguri de muguri la o cana cu apa. Se aplica pe fata sub forma de comprese sau de lotiune.

Pentru tenurile palide se utilizeaza plante ale caror substante active stimuleaza circulatia periferica. In acest sens, florile de arnica sunt un remediu traditional romanesc si sunt recomandate sub forma de infuzie care se prepara dintr-o lingura de flori la o cana cu apa. Se pun comprese locale pe obraji, evitand ochii.

Se foloseste infuzia de musetel, preparata din trei linguri de flori la o cana de apa, cu care se aplica comprese locale. Acelasi efect il are si infuzia din flori de podbal preparata dintr-o lingura de flori la o cana de apa. Se aplica sub forma de comprese, de doua ori pe zi. Se mai poate folosi infuzia din flori de nalba de cultura sau un extract apos preparat la rece (conform procedeului descris la tratamentul tenurilor uscate) din radacina de nalba mare.

Stirea anterioara

Botoșăneanul George Burcea, soţul Andreei Bălan, va deveni din nou tată!

Stirea Urmatoare

Se dau câte o sută de euro direct de la stat! Veste uriașă pentru 200.000 de români

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.