Medicament cu risc major de infarct, vândut în farmaciile din România

Medicament cu risc major de infarct, vândut în farmaciile din România

Producătorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline (GSK) a ajuns la un acord cu autorităţile americane, urmând a plăti 3 miliarde de dolari, pentru a se pune capăt investigaţiilor şi altor acuzaţii legate de modul în care şi-a promovat unele produse în SUA, precum şi pentru nereguli legate de stabilirea preţului de referinţă al medicamentelor, în vederea compensării, informează Washington Post, citând Bloomberg.

Între altele, amenda vizează medicamentul Avandia, destinat diabeticilor. Problema cu acest medicament este faptul că majorează semnificativ riscul de infarct miocardic. După cum se arată în acest reportaj difuzat anul trecut de CBS, cei de la GSK ştiau din anul 1999 de acest neajuns şi, totuşi, au păstrat tăcerea.

Rapoarte medicale au semnalat încă din prima jumătate a deceniului trecut faptul că Avandia reprezintă un risc major pentru sănătate, iar noile clipuri de promovare GSK au consemnat recomandarea ca diabeticii cardiaci să îşi consulte medicul înainte de a lua pastilele respective. Un raport publicat în 2007 de New England Journal of Medicine şi citat de CBS arată că Avandia creşte riscul de infarct miocardic cu 43%. Rapoarte ulterioare au concluzionat că riscul este chiar mai mare, de 72%, înturcât diabeticii prezintă, oricum, risc semnificativ mai mare de a prezenta probleme cardiace, comparativ cu cei care nu suferă de această maladie.

Urmare a confirmării acestor rapoarte, Uniunea Europeană a decis interzicerea comercializării Avandia, iar Statele Unite se pregătesc să adopte o măsură similară.

Cu toate acestea, Avandia încă se mai găseşte în farmacii din România. Nu se găseşte în toate lanţurile de farmacii şi nici în toate farmaciile anumitor lanţuri, dar încă se găsesc stocuri suficiente. De pildă, nu se găseşte în farmaciile din Bucureşti ale lanţului Sensiblu, dar se află „pe stoc” în farmacii din Alba Iulia, Ploieşti, Suceava, Târgu Jiu şi Timişoara. Verificările au fost efectuate pe site-urile lanţurilor de farmacii şi telefonic.

Medicamentul este scump (99,44 lei un flacon) şi, probabil, s-a luat decizia ca să fie comercializat acest produs până la epuizarea stocurilor, pentru a se limita pierderile. Ar fi o dovadă de cinism, dar cinismul este o caracteristică a comerţului, chiar şi al celui cu medicamente.

Reprezentanţii GSK România s-au declarat uluiţi să afle că medicamentul se mai află în farmaciile din România: „Am solicitat distribuitorilor, încă de anul trecut, retragerea acestui produs din farmaciile româneşti. Procesul de retragere s-a încheiat anul acesta, în luna mai şi am comunicat acest lucru Agenţiei Naţionale a Medicamentului”, spun reprezentanţii GSK.

Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului a declarat că, foarte probabil, medicamentul nu ar mai trebui să fie în farmacii, dar nu a putut da un răspuns exact, neaflându-se la birou.

Analiştii Barclays se aşteaptă ca, în pofida aranjamentului din SUA, GSK să fie nevoită să mai achite daune cifrându-se la peste 173 de milioane de euro anual, celor afectaţi de produsele sale. Foarte mulţi avocaţi, în special americani şi britanici, au sesizat oportunitatea şi oferă consiliere gratuită celor interesaţi de a da în judecată producătorul britanic de medicamente.

Andrew Witty, directorul executiv al GSK a declarat, citat de Bloomberg, că „În anii din urmă, ne-am modificat fundamental procedurile pentru a fi în conformitate cu cerinţele legale şi pentru a ne asigura că operăm conform celor mai înalte standarde de integritate”.

Reprezentaţi ai companiei GSK: Distribuitorii sunt obligati de lege să asigure retragerea de pe piaţă a produsului “In cazul produselor pe baza de rosiglitazona am respectat decizia Agentiei Europene a Medicamentului de a suspenda produsele de pe piata, pentru ca pacientul si siguranta acestuia sunt prioritare pentru noi”, au declarat pentru Jurnalul National reprezentati ai companiei GSK in Romania.

“Prin urmare, am urmat procesul reglementat prin lege, un proces in care sunt prevazuti pasii pe care orice retragere de produs trebuie sa ii urmeze. Astfel, producatorul trimite distribuitorilor sai instructiuni clare referitoare la produsul implicat in retragere si le cere acestora retragerea din teritoriu. In acest punct, producatorul le cere distribuitorilor si semnarea unei declaratii din care sa reiasa ca ei au efectuat retragerea tuturor produselor solicitate. Acest lucru s-a intamplat si cu distribuitorii celor doua lanturi de farmacii mentionate de dumneavoastra. Mai departe, pe baza declaratiilor centralizate de la toti distribuitorii, producatorul informeaza ANMDM asupra rezultatelor finale ale retragerii produsului, ceea ce noi am facut in prima parte a acestui an.

Prin urmare, potrivit legislatiei in vigoare, distribuitorii sunt obligati sa asigure retragerea de pe piata a tuturor cantitatilor existente, acestia fiind responsabili de implementarea si aplicarea procedurii de retragere de pe piata la cererea producatorului. (Retragerea s-a facut conform Legii 95/2006 – Titlul XVII, Medicamentul, Regimul de retragere la nivel DAPP, distribuitori, farmacii).

In plus, in cazul acestor produse am facut toate demersurile pentru a-i informa pe medici si farmacisti despre decizie si despre pasii urmatori. Astfel, un numar de peste 20.000 de cadre medicale (medici si farmacisti) au fost informati despre suspendarea produselor”, au explicat procedurile reprezentantii GSK.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.