În ce condiții mierea de albine poate deveni cancerigenă

În ce condiții mierea de albine poate deveni cancerigenă

Mierea de albine, atat de apreciata de multi ca fiind un aliment hranitor poate sa-ti puna viata in pericol. Un studiu al Asociatiei Pro Consumatori a scos la iveala nereguli ingrijoratoare legate de comercializarea acestui produs. Descopera din acest articol cum te poate imbolnavi mierea de albine.
 
Asociatia Pro Consumatori a analizat continutul a 51 borcane de miere de albine de diverse sortimente. Pe mainile specialistilor asociatiei au ajuns miere de mana, poliflora, de salcam, tei, zmeura, rapita, lavanda, coriandru, castan, eucalipt, salvie. Borcanele de miere proveneau din magazine naturiste si mari centre comerciale din judetele Valcea, Ialomita, Constanta, Bistrita Nasaud, Alba, Ilfov, Vaslui, Prahova, Sibiu, Baia Mare. Analiza a inclus atat miere autohtona, cat si de import, din tari precum Germania, Portugalia, Mexic, Brazilia si Italia.

Concluziile Aociatiei Pro Consumatori sunt ingrijoratoare. Potrivit expertilor care au analizat mierea de albine, numai patru din zece borcane sunt sigilate. Numai doua din zece borcane contin miere cristalizata. Numai trei din zece borcane contin miere ecologica. Unul din 10 borcane contine un amestec de miere din mai multe tari UE si Non UE Dar nu numai atat.

Mierea de albine se poate falsifica cu soda caustica
Mierea se poate falsifica cu indulcitori naturali (zahar, zahar invertit, sirop de glucoza, sirop de porumb, melasa). Se poate fasifica si cu indulcitori artificiali (zaharina, aspartam, sucraloza, ciclamati), dar si cu aditivi de ingrosare (amidon, gelatina, clei de oase, pectine, gume). Mierea falsificata poate contine coloranti (caramel amoniacal), dar mai grav, substante precum soda caustica, se arata pe site-ul asociatiei!

„Mierea de calitate este aceea care se cristalizeaza dupa cateva saptamani de la recoltare, in timp ce mierea falsificata este fluida. Toate sortimentele de miere autohtone se cristalizeaza intr-un interval de timp cuprins intre o luna si 3 luni. Exceptia este mierea de salcam si de mana care se cristalizeaza in 10-14 luni de la recoltare. Cristalizarea mierii in timp este un proces natural. In concluzie, ne putem feri de falsuri atunci cand cumparam miere cristalizata. Sau imediat dupa ce a fost recoltata, doar daca sursa este una de incredere, care nu a folosit adaosuri gen sirop de zahar, melasa si dextroza. Mierea falsificata nu se cristalizeaza! Consumul constant de miere falsificata creaza disconfort care se manifesta prin dureri de cap, ameteala, balonare, greata”, declara conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Cum te imbolnaveste mierea de albine falsificata
Cand mierea se falsifica cu glicerina, zahar, glucoza, dextroza, melasa si amidon poate duce la aparitia unor boli cronice, sustin expertii APC. Iar lista nu este deloc scurta: boli cardiovasculare, boli neorologice (Alzheimer, Parkinson, epilepsie, scleroza multipla). Si diabetul poate sa apara din cauza mierii falsificate cu arome, coloranti, indulcitori sintetici si conservanti. „Le recomand consumatorilor sa cumpere miere ecologica din magazine in care se vând numai produse de acest tip. Mierea ECO nu este procesata termic, deci isi pastreaza enzimele si nu contine reziduuri de pesticide si de antibiotice. Pretul mierii ECO este dublu fata de cel al mierii necertificate”, mentioneaza Costel Stanciu.

Poate deveni cancerigena
Specialistii sustin ca este important sa consumam mierea ca atare, sa nu o incalzim caci isi pierde proprietatile nutritive si terapeutice. Miere devine toxica daca se adauga in ceai, lapte sau alte alimente cu temperatura mai mare de 40 de grade Celsius! Mierea incalzita contine hidroximetilfurfural, o substanta cancerigena, potrivit APC. De asemenea, nu pastrati mierea in ambalaje PET. „Mierea dizolva plasticul mult mai mult decat apa. Se gasesc de zeci de mii de ori mai multe particule de plastic in mierea de albine ambalata in plastic, decat in apa la PET-uri. Nu cumparati niciodata miere in plastic, de fapt nu cumparati nimic ambalat in plastic!”, este recomandarea lui Virgil Virgilsen, tehnolog industria alimentara, pe site-ul APC.

De asemenea, mierea de albine nu trebuie pastrata in vase metalice si trebuie ferita de lumina. Temperatura optima de pastrare a mierii variaza intre 18 si 25 de grade Celsius! „Mierea de albine este sensibila la lumină. Nu cumparati miere de pe marginea drumului. Acei producatori care stau cu mierea ambalata in PET-uri, pe o taraba in soare, faceti-va ca nu-i vedeti!”, a subliniat Virgil Virgilsen.

Acest studiu face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii APC isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat sa faca achizitii in cunostinta de cauza. Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC, coordonati de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Stirea anterioara

Lidl extinde beneficiile pentru angajații săi și oferă asigurare de viață și prime de Crăciun duble

Stirea Urmatoare

Se dau câte o sută de euro direct de la stat! Veste uriașă pentru 200.000 de români

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.