Factori de risc ai apariției cancerului la sân

Factori de risc ai apariției cancerului la sân

Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor au evidentiat opt factori de risc ai cancerului la san pe care nu ii putem schimba, si alti cinci fata de care putem face modificari semnificative. Iata ce inseamna fiecare factor de risc si cum putem reduce posibilitatile de a dezvolta cancer la san:

Nu poti schimba – Inaintarea in varsta
Majoritatea cancerelor la san sunt diagnosticate dupa varsta de 50 de ani. Desi recomandarile se schimba constant, cancer.org ne recomanda sa incepem efectuarea unor mamograme regulat, dupa varsta de 40 de ani, si sa le facem in fiecare an pana la 45 de ani.

Nu poti schimba – Istoricul medical al familiei
Daca o femeie are o ruda de gradul I care sufera de cancer la san, precum mama, sora sau fiica (sau o ruda de gen masculin), riscul de a dezvolta cancer la san creste. De asemenea, riscul creste daca mai multe rude din partea mamei sau a tatalui au avut cancer la san.
Totusi, daca nu ai in istoricul familiei membri care sa fi avut cancer la san, nu inseamna ca esti ferita de aceasta posibilitate; aproape 80% din femeile diagnosticate nu au pe nimeni in familie cu aceasta boala.

Nu poti schimba – Sanii cu tesut mamar dens
Din moment ce sanii densi au mai mult tesut care uneste fibrele nervilor decat tesut gras, poate fi dificil sa depistezi tumoarea la o mamograma. Pentru o procedura eficienta, specialistii recomanda tomosinteza digitala sau mamografia 3D.

Nu poti schimba – Mutatiile Genetice
Genele mutante mostenite, precum BRCA1 si BRCA2, duc la un risc ridicat in dezvoltarea cancerului ovarian si de san.

Nu poti schimba – Istoricul personal de cancer la san sau anumite boli de san necanceroase
Femeile care au avut cancer la san in trecut il pot dezvolta si a doua oara. Alte tipuri de cancer, precum hiperplasia atipica sau carcinomul lobular in situ, sunt, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de cancer la san.

Nu poti schimba – Istoricul reproducator personal
Daca ti-a venit menstruatia inainte de varsta de 12 ani si ai inceput perioada de menopauza la 55 de ani, ai fost expusa la homoni mai mult timp, ceea ce creste riscul de aparitie al cancerului la san.

Nu poti schimba – Tratamentul anterior care a inclus terapie cu radiatii
Daca ai fost expusa la terapie cu radiatii la piept sau sani inainte de varsta de 30 de ani, precum in timpul tratamentului bolii Hodgkin, riscul de a dezvolta cancer de san mai tarziu in viata este ridicat.

Nu poti schimba – Femeile care au luat Dietilstilbestrol
Dietilstilbestrol a fost prescris femeilor din Statele Unite intre anii 1940 si 1971 pentru a preveni avorturile spontane, crescand, insa, riscul aparitiei cancerului la san. Acelasi lucru se intampla si femeilor ale caror mame au luat Dietilstilbestrol in timp ce le-au purtat in pantece.

Poti schimba – Istoricul sarcinii
Daca ai avut prima sarcina dupa varsta de 30 de ani, nu ai alaptat sau nu ai avut o sarcina completa, acesti factori pot creste riscul de aparitie al cancerului la san.

Poti schimba – Consumul de alcool
Studiile au aratat ca un factor de risc in dezvoltarea cancerului la san la femei creste odata cu consumul regulat de alcool.

Poti schimba – Consumul de hormoni
Cercetatorii au descoperit ca anumite pastile anti-conceptionale cresc riscul aparitiei cancerului la san. De asemenea, anumite tratamente cu hormoni, inclusiv progesteron si estrogen, cresc riscul dezvoltarii cancerului la san, daca sunt consumate mai mult de cinci ani.

Poti schimba – Activitatea fizica
Femeile care nu fac exercitii fizice in mod regulat si nu sunt active din punct de vedere fizic, au o sansa mai mare de a dezvolta cancerul la san. Mai mult decat atat, studiile au aratat ca activitatea fizica poate ajuta la prevenirea acestei boli.

Poti schimba – Obezitatea dupa menopauza
Femeile care sunt obeze dupa menopauza au o sansa mai mare de a dezvolta cancer la san. sursa: elle.ro

Stirea anterioara

ȘOC la ANTENA 1! Fiul Andreei Berecleanu s-a înjunghiat! Mama lui a aflat chiar în timp ce prezenta știrile

Stirea Urmatoare

Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei! Cei trei polițiști care l-au găsit pe Aryan în pădure

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.