Efectele carenței de vitamina B12

Efectele carenței de vitamina B12

Carenta de vitamina B12 se manifesta prin simptome precum starea de oboseala, problemele de memorie pe termen scurt si senzatia de intepaturi la nivelul extremitatilor. Aceste simptome apar pentru ca vitamina B12 are un rol esential pentru functionarea normala a intregului organism si este foarte important sa le recunosti si sa te adresezi rapid medicului tau in cazul in care crezi ca ai putea avea un deficit de vitamina B12.

Vitamina B12 indeplineste o functie importanta in cadrul producerii ADN-ului, codul genetic al organismului. ADN-ul determina formarea si functionarea optima a fiecarui organ. De asemenea, vitamina B12 reduce nivelul de homocisteina, un produs chimic din sange care poate irita vasele de sange cand creste peste limita normala. Daca homocisteina nu este metabolizata in mod optim pot aparea inflamatii si efecte toxice asupra organismului. Simptomele si efectele deficientei de vitamina B12 sunt:

1. Anemia. Se caracterizeaza printr-o reducerea a activitatii globulelor rosii. Principala manifestare de tip anemic a deficientei de vitamina B12 este anemia megaloblastica. Simptomele sunt oboseala, tahicardia (pulsul rapid) si uneori starile de ameteala.Vitamina B12 este esentiala pentru o productie normala de globule rosii, care asigura oxigenarea si indeplinirea functiilor fiecarui organ in parte. Anemia megaloblastica poate fi diagnosticata rapid cu ajutorul analizelor, asa ca nu ezita sa te programezi la un consult de specialitate daca ai simptome caracteristice.

2. Neuropatia periferica. Este o afectiune care are un impact negativ asupra conexiunii dintre sistemul nervos periferic, creier si coloana vertebrala. In acest caz pot fi afectate chiar conexiunile nervoase sau exista o subtiere a invelisului de mielina al terminatiilor nervoase periferice. Vitamina B12 este unul dintre factorii care influenteaza formarea mielinei, iar deficitul poate diminua drastic cantitatea necesara pentru functionarea organismului. In cazul carentei de vitamina B12 sistemul nervos periferic nu va controla in mod optim miscarile si ar putea aparea senzatii neobisnuite sau modificarea tonusului muscular.
Simptomele neuropatiei periferice se manifesta de obicei la nivelul mainilor sau labei piciorului, iar in cazuri mai grave pot avansa spre brate sau picioare. Simptomele acestei afectiuni sunt furnicaturile, amorteala si starea de slabiciune.

3. Dementa. Este o afectiune caracterizata prin modificari de comportament si probleme de memorie. Exista o multitudine de cauze ale dementei, printre care si carenta de vitamina B12. In urma studiilor realizate s-a constatat ca dementa aparuta ca urmare a deficientei de vitamina B12 apare drept consecinta a unui nivel foarte ridicat de homocisteina. Simptomele dementei sunt uitarea lucrurilor marunte, problemele de memorie, dificultatile de concentrare sau de rezolvare a problemelor complexe, apatia, halucinatiile si imposibilitatea de a avea grija de propria persoana.

4. Depresia. In unele situatii depresia poate fi o manifestare clinica a lipsei de vitamina B12. Poate aparea simultan cu anemia sau dementa.

5. Accidentul vascular cerebral. Este o afectiune care se caracterizeaza prin intreruperea circulatiei sangelui spre creier, putand cauza un handicap de ordin fizic sau mental.
Lipsa de vitamina B12 creste riscul de accidente vasculare cerebrale, in special in randul tinerilor, care nu sunt de obicei considerati a intra in categoria de risc major. Aceasta consecinta negativa ar putea fi explicata prin cresterea nivelului de homocisteina, in lipsa necesarului de vitamina B12.

6. Mielopatia. Afecteaza coloana vertebrala. Lipsa de vitamina B12 cauzeaza degenerarea cartilajului din coloana vertebrala, ceea ce poate duce la pierderea invelisului protector de mielina. Consecintele sunt un control deficitar al miscarilor, lipsa echilibrului sau a senzatiilor. Simptomele acestei afectiuni sunt starea de slabiciune generala, amorteala, intepaturile si problemele de echilibru.

7. Umflarea limbii. Glosita, cum este diagnosticata umflarea limbii, apare atunci cand se resimte o senzatie de durere la nivelul limbii, precum si cresterea volumului si suprafata neobisnuit de neteda. sursa: eva.ro

Stirea anterioara

Vezi cine îl înlocuieşte pe Cosmin Seleşi la „Te cunosc de undeva”, de la Antena 1

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.