Efecte secundare ale antibioticelor, pe care doctorii rareori le spun

Efecte secundare ale antibioticelor, pe care doctorii rareori le spun

Cele mai întâlnite efecte secundare ale antibioticelor sunt greața și diareea, dar cercetătorii americani au descoperit că cel puțin 20% dintre pacienții care au luat antibiotice au resimțit și alte efecte secundare.

Oamenii pot avea diverse reacții la anumite substanțe și de aceea trebuie citite cu atenție prospectele medicamentelor.

1. Infecții fungice
Antibioticele schimbă flora bacteriană și oamenii devin astfel vulnerabili la infecții fungice care pot apărea în gură, pe piele sau sub unghii. Dacă ți s-a prescris un tratament de lungă durată, ar trebui să iei și ceva anti-fungic împreună cu antibioticele.

2. Colorarea dinților
Tetraciclina poate duce la îngălbenirea dinților la copiii sub 8 ani și dacă o femeie însărcinată iau această substanță, există riscul ca fătul să aibă probleme cu smalțul dinților. Cercetătorii au descoperit de curând că antibioticele moderne cu doxiciclină nu cauzează colorarea dinților, deci cel puțin din acest punct de vedere pot fi făcute mai multe cure, dar numai dacă sunt prescrise de către un medic specialist.

3. Febră
Febra poate fi indusă de mai multe lucruri, în afară de antibiotice. Dacă însă constați că ai febră după ce ai început tratamentul cu antibiotice, atunci s-ar putea să ai o reacție alergică la unul dintre componentele medicamentelor. Febra va trece de la sine destul de repede, dar dacă este totuși prea mare, atunci ar trebui să renunți imediat la antibiotice și să apelezi la medicul care ți le-a prescris.

4. Reacții alergice
Una dintre cele mai periculoase reacții adverse la antibiotice este o reacție alergică, deoarece persoanei în cauză îi pot apărea iritații pe piele, i se pot umfla ochii, buzele, limba și chiar gâtul. În asemenea situații, o doză de adrenalină poate salva viața cuiva. Trebuie ținut cont de faptul că dacă ești alergică la ceva din antibiotice nu înseamnă că nu le mai poți lua niciodată ci doar că trebuie să le spui medicilor ce pățești, ca să știe să-ți dea alte medicamente. De asemenea, fii atentă când iei un medicament pe care nu l-ai mai luat niciodată și dacă ai vreun simptom de alergie, adresează-te imediat medicului curant.

5. Sensibilitate la soare
Unele antibiotice influențează cât de sensibilă este pielea la ultraviolete. Dacă stai prea mult la soare în timpul tratamentului, riscul de a te alege cu o arsură solară va crește, chiar dacă stai doar 15 minute la plajă. Cel mai bine este să eviți să faci plajă măcar între orele 11-15, să folosești cremă cu protecție solară ridicată și să porți haine care să-ți acopere toată pielea.

6. Probleme cu inima
Acest lucru se întâmplă rar, dar antibioticele pot provoca aritmie și modificări ale tensiunii. De cele mai multe ori, eritromicina duce la așa ceva. Dacă întâmpini probleme, adresează-te medicului să-ți schimbe medicamentația.

7. Dureri de cap și amețeală
Durerile de cap și amețeala se numără printre cele mai des întâlnite efecte adverse pe care le au oamenii care iau antibiotice, dar de obicei, ele dispar imediat după terminarea tratamentului. Dacă durerea de cap este ușoară, mai poți lua un antiinflamator, dacă este însă insuportabilă, atunci ar trebui să te duci din nou la doctor.

8. Sarcină nedorită
Antibioticele pot scădea efectul anticoncepționalelor și astfel crește pericolul de a avea o sarcină nedorită. În timpul tratamentului cu antibiotice, ai grijă și folosește mai multe metode de contracepție.

Dacă ai luat antibiotice și ai observat oricare dintre aceste efecte adverse, adresează-te medicului și nu încerca să te tratezi singură.

Stirea anterioara

Florin Busuioc a suferit un infarct, după spectacolul de marți seara. Actorul, operat de urgenţă

Stirea Urmatoare

Atenție! Nova Apaserv va restricționa furnizarea apei din cauza unei avarii produse la Leorda. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.