De ce ficatul este cel mai afectat de consumul de alcool

De ce ficatul este cel mai afectat de consumul de alcool

Alcoolul in exces determina aparitia unor numeroase afectiuni, insa, pe termen lung, cel mai afectat organ este ficatul, responsabil de procesul de metabolizare.

Ficatul filtreaza sangele de la nivelul tractului digestiv si are rolul principal de a indeparta toxinele. Acetaldehida rezultata in urma metabolizarii alcoolului in ficat produce modificari inflamatorii severe la nivel celular. Consumul cronic excesiv de alcool – peste 60-80 de grame pe zi la barbati si 20 de grame pe zi la femei – poate produce un spectru de afectari hepatice: ficatul gras alcoolic, hepatita alcoolica, ciroza alcoolica si cancer hepatocelular“, potrivit medicului Adelina Popescu. Progresia bolii necesita ani sau zeci de ani de consum toxic.

„Abstinenta de la alcool poate fi urmata de ameliorarea sau chiar regresia leziunilor hepatice. Afectarea hepatica secundara consumului de etanol este responsabila de pana la 40% din toate decesele prin ciroza hepatica. Femeile sunt mai susceptibile la toxicitatea alcoolului decat barbatii“, completeaza dr. Popescu. Consecinta cel mai des intalnita a consumului zilnic este instalarea unei boli hepatice cronice, adauga medicul specialist.

„Insa, nici consumul asa-zis ocazional sau de weekend nu este total inofensiv. Un consum de alcool brusc si in cantitate mare poate provoca hepatita acuta alcoolica, coma alcoolica, ulcere gastrice sau esofagiene – in special in consumul de bauturi spirtoase care pot arde tubul digestiv, iar aceasta inflamatie progresiva poate duce la aparitia cancerului gastric.“ Pancreasul este un alt organ al sistemului digestiv afectat de consumul de etanol.

„Astfel, poate aparea inflamatia acuta sau cronica a pancreasului. in 40% din pancreatitele acute, alcoolul este cauza. insa doar 10% din consumatori fac pancreatita. Efectele sunt toxice direct si de alterare a secretiei si compozitiei enzimelor pancreatice. Pancreatita cronica poate predispune la aparitia cancerului de pancreas, o forma agresiva de cancer si cu prognostic grav.“ Chiar daca nu stam sa calculam strict cantitatea de alcool consumata zi de zi, organismul stie cand acest consum a devenit cronic si trimite semnale. Astfel, apar lipsa apetitului, senzatia de greata, varsaturile, balonarea, flatulenta, durerile abdominale si diareea.

„Atunci cand alcoolul a produs leziuni severe asupra ficatului, pot aparea simptome si semne mult mai severe: de la colorarea in galben a pielii si ochilor si pana la varsaturi cu sange si coma“, mai spune dr. Popescu. Principalul remediu si cel mai dificil in tratarea si combaterea afectiunilor digestive produse de consumul de alcool in exces este abstinenta. „Cel mai adesea, este nevoie de o colaborare stransa intre gastroenterolog si psihiatru in vederea inducerii si persistentei abstinentei pe termen lung. in situatia aparitiei bolii cronice de ficat, tratamentul este complex, in functie de complicatii si de stadiul bolii, ajungandu-se pana la transplant hepatic.“

Stirea anterioara

Temperaturi scăzute și zăpadă la munte în următoarele trei zile

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.