Cum se consumă corect ceaiul

Cum se consumă corect ceaiul

Ceaiurile sunt băuturi excelente pentru sănătatea noastră. Ele ne mențin în formă fiind energizante, tonifice, detoxifiante și calmante. Pentru efectele lor terapeutice, aceste băuturi vitaminizante sau calmante sunt indicate pentru anumite afecțiuni. Pentru unii ceaiurile sunt băuturi preferate şi înlocuiesc în totalitate apa, iar acest obicei este respectat toată viața. Băutorii de ceai fac parte, deseori, din categoria longevivilor. În schimb, alte persoane apelează la ceai doar când au probleme de sănătate.

În țările asiatice, ceaiul se consumă după un ritual anume
Prin tradiţie, în ţările asiatice, consumul ceaiului se face după un ritual anume şi  este un motiv de socializare, la fel cum  în țara noastră este consumul cafelei. În țara noastră, ceaiurile sunt consumate în scop terapeutic terapeutic. Totodată, în țara noastră ceaiul  este folosit și ca adjuvant la medicația alopată. În ceainăriile românești, arta de a prepara și de a consuma ceaiul a făcut mari progrese în ultimii zece ani. De asemenea, mulți români au descoperit cât de valoroase sunt ceaiurile pentru organism și le testează efectul.

De obicei, ceaiul se consumă sub formă de infuzie
De obicei, ceaiul se consumă sub formă de infuzie. Cu puţine excepţii, infuzia se prepară dintr- un pliculeţ de ceai sau o linguriţă rasă de plantă mărunţită şi o cană cu apă fierbinte, nu clocotită, pentru că apa clocotită înjumătățește puterea substanțelor cu efect terapeutic. Temperatura medie a ceaiului  este de 56 și 62 de grade  Celsius. Referindu-se la virtuţile ceaiului, folosit în alimentaţia cotidiană, Eugen Giurgiu,  doctor în biochime, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă în studiul ”Sănătatea de fiecare zi”,cum  și când se consumă ceaiurile în funcție de afecțiunile de care suferim, precizând că pulberea plantelor este foarte eficientă.

Ceaiurile se consumă în funcție de efectul terapeutic
Ceaiurile cu efect vermifug, cele care reglează tensiunea arterială sau cele indicate contra indigestiilor se consumă tot dimineaţa, pe stomacul gol, dar nu impun o perioadă de odihnă.

Ceaiurile aperitive se consumă la masa de prânz
Ceaiurile recomandate pentru creşterea poftei de mâncare, dar şi cele antispastice, recomandate în gastrite şi ulcere se administrează înainte de masa de prânz (genţiana, afinul, gălbenelele, coarnele, măceşul, coacăzul negru), sub formă de infuzie, de pulbere sau de tinctură, iar tratamentul durează cel puţin 18 zile.

Ceaiurile pentru afecțiuni coronariene- cu o oră înainte de masă
Cu o oră înainte de masă sau la trei ore după masă se beau ceaiurile recomandate pentru afecţiunile coronariene, antidepresivele, tulburările vasculare periferice şi cele cu efect antitumoral. Pentru astfel de afecțiuni sunt indicate: salcia, unguraşul, roiniţa, rozmarinul, pătlagina, cătina, lemnul dulce, năpraznicul şi ginsengul.

Pentru tratarea costipației se recomandă ceaiul de crușin alături de uleiul de măsline, înainte de micul dejun.

După mesele principale, se recomandă și ceaiurile pentru colită

După mesele principale se recomandă ceaiurile pentru colită, enterită sau obezitate: coada-şoricelului, tătăneasa, gălbenelele, coada- calului, creţuşca, ceaiul verde şi menta.

Seara se consumă ceaiurile sedative
Seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare, se beau ceaiurile sedative şi calmantele cardiace, dar şi cele pentru asmul bronşic: talpa gâştii, păducelul, teiul, schinduful şi levănţica.

Infuzia de ceai negru, excepții de la regulă
Spre deosebire de alte infuzii, când se prepară infuzia de ceai negru se adaugă apă cu o temperatură aproape de punctul de fierbere (95-100 de grade Celsius).  otodată, ceaiul negru şi ceaiul verde conţin multă teină. De aceea, se consumă, mai ales, în prima parte a zilei. După ora 16, aceste ceaiuri excitante, pot provoca insomnii. Consumatorii de ceai negru (două-trei căni pe zi) prezintă un risc de  70% mai mic de a suferi de atacuri cerebrale sau infarcturi, deoarece ceaiul negru împiedică formarea cheagurilor de sânge, care blochează circulația sanguină.

Pentru anemici și pentru cei marcați de stres-ceaiuri vitaminizante
Ceaiurile tonice şi vitaminizante, fructele de pădure, de exemplu, se pot combina cu lapte sau cu sucuri de fructe. Acestea sunt foarte eficiente pentru anemici şi pentru persoanele marcate de stres.

Timpul de infuzare este important
În general, timpul de infuzare nu trebuie să depășească 10-15 minute. Acest interval este necesar pentru ca infuzia să se mai răcească. Totuși, dacă infuzia este prea rece, aceasta nu mai are același efect terapeutic asupra organismului, deoarece se oxidează.

Cum se consumă infuzia
Infuzia se poate bea îndulcită cu miere, în loc de zahăr sau neîndulcită.
Ceaiul trebuie preparat respectând doza indicată de specialist.

Ce trebuie să mai știți despre ceaiuri
Specialiștii susțin că rădăcinile plantelor scad febra, iar frunzele ajută la buna funcţionare a organelor;  florile tratează toate problemele de respiraţie, iar fructele sunt bune pentru bolile genitale şi urinare. În schimb, scoarţa este bună pentru afecţiunile musculare.

Foarte important!
După o lună de tratament cu  un ceai anume, se face o pauză de 10-15 zile, absolut necesară, apoi consumul se poate repeta. Ceaiul nu trebuie să se pregătească în cantități mari, pentru o zi întreagă, deoarece își schimbă și culoarea și gustul. sursa: click.ro

Stirea anterioara

Acțiune caritabilă a organizației PNL din municipiul Botoșani

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.