Cum să îți dai seama că ai un cheag de sânge în corp

Cum să îți dai seama că ai un cheag de sânge în corp

In mod normal, cheagurile de sange nu reprezinta un risc major, chiar daca se formeaza in vasele de sange, atat timp cat sunt imobile si nu sunt foarte mari. Daca se deplaseaza, e posibil sa ajunga in plamani, la inima sau sa ramana blocate in vene, transformandu-se in urgente medicale, uneori fiind chiar fatale. Un cheag de sange format la nivelul plamanului se numeste embolism pulmonar si este una dintre cele mai periculoase afectiuni medicale.

Este foarte greu sa iti dai seama ca ai un cheag de sange in corp daca nu mergi la medic. Unele simptome sunt similare cu cele cauzate de alte boli. Cel mai adesea, cheagurile de sange se formeaza la nivelul picioarelor, iar acestea pot da urmatoarele simptome:
·    umflarea picioarelor;
·    durere;
·    sensibilitate;
·    senzatia de caldura la nivelul piciorului;
·    durere in gamba atunci cand intinzi degetele in sus;
·    culoare pala sau albastruie a pielii.

Desigur, aceste simptome depind de marimea cheagului, de aceea fiind posibil sa nu ai simptome semnificative sau sa te confrunti cu o umflare usoara a zonei, care poate sa fie cauzata de multe alte probleme minore. in general, cheagurile de sange se formeaza intr-un singur picior, nu in ambele. Asadar, simptomele apar la piciorul afectat, ceea ce poate fi un indiciu ca este vorba despre un cheag de sange.

Mai exista si alte locuri in corp in care se pot forma cheagurile de sange:

in inima: desi se intampla destul de rar sa se formeze acolo, un cheag in vasele de sange din inima poate sa iti provoace dureri in piept si senzatia de greutate la nivelul acestuia. Totodata, e posibil sa mai ai senzatia de ameteala si respiratia intretaiata.

in abdomen: principalele simptome atunci cand cheagul de sange apare in aceasta zona sunt durerile puternice, insotite de greata, varsaturi si diaree. De obicei, acestea sunt simptomele pe care le ai si daca este vorba despre o toxiinfectie alimentara, asa ca este destul de greu sa iti dai seama exact care este problema.

in creier: este un cheag foarte periculos, care provoaca dureri intense de cap, dar si alte simptome specifice, precum dificultatea de a vedea sau de a vorbi. Aceste simptome sunt semnele unei urgente medicale.

in plamani: acest cheag se numeste embolism pulmonar si are simptome precum incapacitatea de a respira corect, in ciuda lipsei efortului fizic, dureri in piept, palpitatii sau puls rapid, tuse cu sange. Din nou, aceste simptome ar trebuie sa trimita pe oricine la spital, pentru ca pot pune in pericol viata.

Cheag de sange in corp: factori de risc

Exista si anumiti factori de risc atunci cand vorbim despre un cheag de sange in corp: unul dintre cei mai frecventi este sederea indelungata intr-un spital si expunerea la diverse operatii. in plus, se pare ca pana si o fractura poate sa duca la formarea cheagurilor de sange, care mai apoi se deplaseaza spre organele vitale, insa acest lucru se intampla rar.

Alti factori de risc in formarea cheagurilor de sange sunt:
·    varsta, aceasta fiind o problema specifica in special persoanelor care au trecut de 65 de ani;
·    calatoriile lungi in care trebuie sa stai jos mai mult de 4 ore;
·    sedentarismul si statul la pat o perioada indelungata;
·    obezitatea;
·    sarcina;
·    cazuri de cheaguri de sange in familie;
·    fumatul.

În cazul femeilor, problema poate fi cauzata de administrarea contraceptivelor orale, in special daca pacienta este fumatoare. Aceasta combinatie este una extrem de periculoasa si sta la baza foarte multor afectiuni. sursa: sanatate.bzi.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

WhatsApp introduce o nouă funcție. La ce va folosi Hidden Group

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.