Cât timp poți supraviețui fără să dormi

Cât timp poți supraviețui fără să dormi

S-au implinit de curand 10 ani de la moartea controversata a lui Michael Jackson, superstarul care la 29 august ar fi implinit 61 de ani. in timpul procesului care a urmat dupa decesul sau neasteptat, un doctor declara in fata tribunalului din Los Angeles ca in ultimele 60 de zile ale vietii, Michael Jackson nu mai avusese parte de un somn „adevarat”. Acea marturie a starnit atunci o serie de discutii si intrebari: cat poate sa supravietuiasca un om fara sa inchida ochii si daca este important ce fel de somn are o persoana cand doarme.

Michael Jackson a facut timp de doua luni perfuzii cu propofol, un anestezic chirurgical, pentru a-si trata insomnia, in conditiile in care se pregatea pentru o serie de spectacole care sa marcheze revenirea sa in viata artistica. Chiar daca medicamentul il facea pe Michael sa se simta odihnit, de fapt ii oferea un somn superficial, a sustinut dr. Charles Czeisler, specialist in somnologie de la Harvard.

Desi nu este clar cat poate supravietui un om fara sa doarma, efectele lipsei somnului nu vor intarzia sa se arate.

Dupa numai trei sau patru nopti fara somn, pot aparea halucinatiile. Lipsa prelungita a somnului poate duce la:
tulburari cognitive
iritabilitate
halucinatii
paranoia
psihoza
Ce se intampla dupa 24 de ore de nesomn

Se intampla frecvent ca oamenii sa stea 24 de ore fara sa doarma. Chiar daca poate fi neplacut, nu are un impact semnificativ asupra sanatatii. Totusi, noptile pierdute in sir pot avea unele efecte. Exista studii care spun ca ele se compara cu situatia de a avea in sange o concentratie de alcool de 0,1 la suta.

Posibile efecte: somnolenta, iritabilitate, dificultate de a lua decizii, dificultati de rationare, perceptii schimbate, deficit de memorie, dificultati de auz, coordonare defectuoasa mana-ochi, tensiune musculara, tremor, risc de accidente. De obicei, aceste efecte ale unei stari de veghe de 24 de ore dispar dupa mai multe ore de somn.

Ce se intampla dupa 36 de ore de nesomn
Deja in acest caz efectele asupra corpului sunt mult mai intense. Ciclul somn-veghe ajuta organismul sa secrete anumiti hormoni, intre care cortizol, insulina si hormonul de crestere. Prin urmare, o perioada prelungita de privare de somn poate afecta anumite functii ale organismului.

Impactul va fi asupra: apetitului, metabolismului, temperaturii, dispozitiei, nivelului de stres.

Posibile efecte: oboseala extrema, dezechilibru hormonal, motivare scazuta, decizii riscante, judecata neflexibila, atentie diminuata, tulburari de vorbire (alegerea proasta a cuvintelor, intonatie neadecvata).

Ce se intampla dupa 48 de ore de nesomn
Dupa doua zile fara somn, majoritatea oamenilor au dificultati in a mai sta treji. Pot sa aiba perioade de somn usor (atipeala) care poate dura pana la 30 de secunde. in timpul acestor atipeli, creierul este in starea pe care ar avea-o in timpul somnului. „Picotelile” se petrec involuntar, iar in momentul in care te trezesti, te poti simti confuz sau dezorientat. Pe de alta parte, a sta treaz 48 de ore dezechilibreaza sistemul imunitar. Activitatea celulelor imunitare scade.

Ce se intampla dupa 72 de ore de nesomn
Dupa trei zile de nesomn, majoritatea oamenilor simt o nevoie coplesitoare de a dormi. Multi nici macar nu pot sa reziste atat timp fara sa doarma. in orice caz, este afectata capacitatea de a mai gandi, in special daca este vorba de functii multitasking, de amintirea unor detalii sau de atentie. La acest nivel de privare de somn devine dificila executarea fie si a unor sarcini simple.

si emotional se simte efectul lipsei de somn. Oamenii sunt iritati, se enerveaza foarte usor, pot avea stari depresive, anxietate sau chiar paranoia. in acelasi timp, le este dificil sa proceseze si emotiile celor din jur. Dupa 30 de ore de nesomn, oamenii au dificultati in a recunoaste expresii faciale de furie sau de fericire, au aratat studiile.

in plus, cateva zile de nesomn altereaza in mod semnificativ functiile senzoriale. Pot aparea halucinatii sau perceptii false ale realitatii din jur. De pilda, vezi un semn si crezi ca e o persoana.

Privarea (partiala) de somn devine cronica atunci cand nu dormiti suficient pe o perioada mai mare de timp. Nu e vorba de pierderea unei nopti, cand si cand, si nici de pierderea la rand a doua nopti, ci pur si simplu de somn insuficient ca regula. Se intampla cam in 35 la suta din cazuri la adulti. Este o situatie mult mai grava decat privarea ocazionala de somn, care aduce riscuri pentru sanatate atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, odata cu aparitia unor complicatii.

Daca nu dormiti suficient pentru o perioada scurta, sa zicem o saptamana, efectele ar putea fi: anxietate, instabilitate emotionala, somnolenta, amnezie, dificultati de concentrare, dificultati de a sta treaz, tulburari cognitive, eficienta scazuta la serviciu sau la scoala, risc crescut de imbolnavire sau accidentare.

Pe termen lung, insa, somnul insuficient poate duce la functionarea defectuoasa a sistemului imunitar si cresterea vulnerabilitatii in fata unor boli precum: tensiune, atac cerebral, obezitate, diabet de tip 2, afectiuni psihice.

De cate ore de somn are omul nevoie?
Raspunsul la aceasta intrebare variaza in functie de varsta, in primul rand. Nou-nascutii si bebelusii au nevoie de mai mult somn, pe cand adultii au nevoie de mai putine ore de somn.

Astfel, nou-nascutii au nevoie de 14-17 ore de somn, bebelusii de 12-16 ore, copiii putin mai mari de 11-14 ore, copiii de varsta prescolara de 10-13 ore, scolarii 9-12 ore, adolescentii 8-10 ore, iar adultii 7-9 ore.

si genul poate fi un factor. Femeile au tendinta sa doarma un pic mai mult decat barbatii, desi nu exista o explicatie clara pentru asta. Pe de alta parte, este foarte importanta si calitatea somnului.

in concluzie, nu este clar cat pot supravietui oamenii fara sa doarma, dar este clar ca simptomele extreme ale privarii de somn apar dupa 36 de ore, iar cele mai importante sunt incapacitatea de a gandi, incapacitatea a lua decizii si tulburarile de vorbire. A pierde o noapte o data la doua luni nu va avea efecte pe termen lung. Dar daca se intampla des - intentionat sau nu - cereti sfatul unui medic. Va poate da sfaturi sa o faceti intr-un mod care sa va afecteze cat mai putin sanatatea.

Stirea anterioara

Scene desprinse din filme la Botoșani! Un tânăr dintr-o mașină a tras cu un pistol într-un grup de tineri

Stirea Urmatoare

Noi schimbări în cazul Cardului de Sănătate! Ce trebuie să știe românii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.