Cât de multă mișcare trebuie să faci pentru a avea creierul sănătos

Cât de multă mișcare trebuie să faci pentru a avea creierul sănătos

Nu exista nicio indoiala ca exercitiile sunt bune pentru organism si exista din ce in ce mai multe dovezi care atesta faptul ca starea activa fizica poate duce la incetinirea scaderii normale a functiei cerebrale care apare odata cu inaintarea in varsta. Specialistii recomanda ca adultii sa incerce sa faca cel putin 150 de minute de miscare moderata pana la intensa intr-o saptamana, pentru sanatatea inimii. Insa de cata miscare este nevoie pentru un creier sanatos?

Intr-un nou studiu publicat in Neurology: Clinical Practice, cercetatorii condusi de Joyce Gomes-Osman, profesor asistent de terapie fizica si neurologie la Universitatea din Miami Miller School of Medicine au hotarat sa gaseasca o reteta de exercitii pentru creier. Acestia au analizat aproape 100 de studii existente, care au asociat exercitiile fizice cu mai mult de 122 de teste diferite ale functiei cerebrale. Pe baza datelor provenite de la mai mult de 11.000 de persoane in varsta, oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care au facut miscare pentru aproximativ 52 de ore de-a lungul unei perioade de aproximativ sase luni au prezentat cele mai mari imbunatatiri in diferite teste de gandire si de viteza. In medie, oamenii au facut miscare pentru aproximativ o ora, de trei ori pe saptamana. Iar efectul a fost aplicat atat persoanelor fara declin cognitiv, cat si celor cu o insuficienta cognitiva usoara sau dementa.

52 de ore nu reprezinta neaparat numarul magic. Exista anumite praguri. Dar aceste rezultate indica faptul ca, pentru a obtine beneficiile date de exercitii pentru creier, pentru a ajuta zonele implicate in gandire si rezolvarea problemelor, este nevoie de o expunere mai lunga la miscare. Toate acestea sunt procese mecanice si necesita timp pentru a se dezvolta.

Participantii la studiu au prezentat cele mai puternice imbunatatiri la nivelul capacitatii lor de a rezolva probleme si de a procesa informatii. Efectul nu a fost la fel de puternic in cadrul testelor de memorie, dar cele mai complexe functii ale creierului, de la rationament la viteza de procesare, sunt corelate. Exista o suprapunere intre capacitatea de gestiona timpul, acordarea atentiei si sarcinile memoriei. In studiile viitoare, oamenii de stiinta spera sa afle mai multe despre persoanele sensibile la efectele exercitiilor fizice.

Ceea ce a surprins cercetatorii a fost ca singura corelatie puternica intre exercitii si functia creierului a aparut atunci cand au analizat timpul total pe care oamenii l-au petrecut ca fiind fizic activi. Ei nu au gasit asociatii intre imbunatatirea gandirii si frecventa, intensitatea sau durata exercitiilor.

Se credea ca minutele saptamanale petrecute facand exercitii reprezinta ceva important. Acest lucru poate sustine in continuare ideea ca, pentru sanatatea creierului, efectul general si cumulat al activitatii fizice este ceea ce conteaza. Acest lucru sugereaza ca exercitiile afecteaza creierul intr-o varietate de moduri diferite, de la prezervarea retelei nervoase a creierului, care incepe sa vada un declin odata cu inaintarea in varsta, la stimularea functiei neuronilor si imbunatatirea fluxului sanguin catre celulele creierului, precum si stimularea productiei de factori de crestere, pentru a ajuta celulele implicate in sarcini de gandire la nivel superior.

Aceste rezultate ii ajuta pe oamenii de stiinta sa se apropie de sfaturi foarte practice, mai ales in cazul persoanelor care prezinta o vulnerabilitate genetica pentru dezvoltarea afectiunilor neurogenerative. Studiul actual a inclus diferite tipuri de exercitii: aerobic, antrenamente cu greutati si activitati de tip tai chi. Cercetatorii spera sa afle mai multe despre ce tipuri de exercitii par sa aiba cele mai multe beneficii pentru creier, precum si despre modul in care miscarea ar trebui distribuita pe zile. Aceste informatii ar putea ajuta oamenii sa fie mai proactivi in ceea ce priveste evitarea declinului cognitiv si pot chiar ajuta la stoparea unor probleme cerebrale asociate cu boli degenerative mai severe, cum ar fi dementa si boala Alzheimer. sursa: eva.ro

Stirea anterioara

Mircea Radu s-a redescoperit după ce a fost dat afară din tv! Ce a ajuns să facă acum

Stirea Urmatoare

Se dau câte o sută de euro direct de la stat! Veste uriașă pentru 200.000 de români

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.