Organizația PES Activists Botoșani a sărbătorit la Predeal 10 ani de UE - FOTO

Organizația PES Activists Botoșani a sărbătorit la Predeal 10 ani de UE - FOTO

În perioada 24-26 februarie, la Predeal, social-democrații români au organizat, cu sprijinul Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D), conferința 10-Year Anniversary of Romania"s Integration in The European Union, pentru a marca un deceniu de la aderarea României la UE.

Organizația PES Activists Botoșani a fost prezentă la eveniment, delegația fiind formată din președintele-coordonator Andreea Andrei și unul dintre vicepreședinți, Cătălin Precul.

Tema principală a evenimentului a fost dezbaterea bilanțului celor 10 ani de la aderare, cu accent pe contribuția adusă de social-democrați în procesul de negociere și, ulterior, de integrare a României în spațiul UE.

„După un deceniu în cadrul sistemului instituțional european, vocea României trebuie să devină mai fermă și mai clară. Provocarea noastră acum e să trecem de la calitatea de nou membru la cea de membru proeminent al Uniunii Europene. România trebuie să joace un rol mai important în cadrul UE, promovând o uniune mai puternică și mai corectă, în care toți cetățenii sunt tratați în mod egal, și, în același timp, luptând pentru menținerea politicii de coeziune și împotriva unei Europe cu două viteze”, Victor Negrescu, europarlamentar.

La eveniment au mai luat parte, printre alţii, europarlamentarul Viorica Dăncilă, liderul delegației PSD în Parlamentul European, ministrul Tineretului, Marius Dunca, deputații PSD Gabriel Nasra, Petre Manole, Mihai Popa și Radu Vasilică, senatorii PSD Roxana Paţurcă, Cristina Stocheci și Mihai Mohaci, secretarul de stat la Departamentul Centenar.

Din discuţii a reieşit că, la 10 ani de la aderare, românii sunt azi liberi să călătorească și să muncească în statele UE, beneficiind de aceleași drepturi pe care le au și ceilalți europeni. Dar poate cea mai semnificativă evoluție este cea privind eforturile de reducere a decalajelor economice și sociale. De la aderare și până în prezent, România a primit 39,8 miliarde de euro de la UE, fonduri structurale, pentru dezvoltare rurală şi plăţi directe în agricultură - şi a plătit contribuţia obligatorie de 1% din Produsul Naţional Brut de 13,7 miliarde de euro, rezultând un sold pozitiv de peste 26 de miliarde de euro.

În ultimii patru ani, soldul relaţiei cu Uniunea Europeană a fost constant unul pozitiv, consemnând venituri anuale ale ţării de peste 4 miliarde de euro (5,2 miliarde de euro în primele nouă luni din 2016), echivalent a 2,5% din PIB.

Stirea anterioara

DRAMĂ: Un tânăr din Botoşani a murit la doar 22 de ani din cauza unei infecții

Stirea Urmatoare

Acțiune a polițiștilor din Dorohoi, pentru siguranța cetățenilor. Haine și țigarete Duty Free confiscate - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.