Mihaela Huncă „Obiectivele pe care le susțin pentru educație sunt asigurarea unui învățământ de calitate și salarii decente pentru dascăli”

Mihaela Huncă „Obiectivele pe care le susțin pentru educație sunt asigurarea unui învățământ de calitate și salarii decente pentru dascăli”

Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Educației, deputatul PSD Mihaela Huncă, secretar al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a prezentat principalele măsuri pe care actuala coaliție PSD-ALDE le-a implementat până în prezent pentru îmbunătățirea sistemului de învățâmânt din România.

„Astăzi, 5 Octombrie când sărbătorim Ziua Internaţională a Educaţiei şi celebrăm contribuţia pe care dascălii de pretutindeni o aduc formării generaţiilor viitoare trebuie să avem în vedere că fără o finanțare serioasă în ceea ce privește modernizarea și dotarea unităților de învățământ, o salarizare pe măsura pregătirii și activității realizate de dascăli și o corelare a sistemului de învățământ cu cerințele de pe piața muncii nu se poate face performanță în acest domeniu de interes strategic”, a declarat Mihaela Huncă.

Cu toate că finanţarea învăţământului românesc în ultimii ani a fost total insuficientă și nici în prezent nu este la nivelul la care este nevoie pentru educația din țara noastră, deputatul PSD consideră că „de la începutul anului până în prezent s-au făcut pași importanți pentru soluționarea principalelor probleme din sistem. Aici mă refer la aprobarea programului pentru reabilitarea și construirea de școli și grădinițe, majorarea salariilor profesorilor și personalului didactic auxiliar, reglementarea internship-ului care devine în anumite condiții contract de muncă pe perioadă nedeterminată pentru studenți, creșterea stimulentelor pentru organizarea programelor de ucenicie și a stagiilor de practică pentru absolvenți și creșterea cuantumului burselor în mediul universitar”.

Toate schimbările legislative şi lipsa finanţării au condus la degradarea pe zi ce trece a statutului social al persoanelor care lucrează în sistemul de educație.

„Am văzut nemulțumirile și revendicările angajaților din învățământ. Mai sunt multe de făcut în privința veniturilor cadrelor didactice, dar cred însă că față de salariile care erau în plată în 2016 s-au simțit majorările pe care Guvernul și Parlamentul le-a adoptat în ultimele 9 luni. Am fost aspru criticați că am amânat cu câteva luni, conform calendarului stabilit inițial, majorarea salarilor pentru prima parte din 2018. E o diferență foarte mare între situația din 2010 când s-au tăiat cu 25% toate salariile și acum când veniturile tuturor categoriilor socio-profesionale au început să crească treptat și vor menține acest trend până în 2022”, a subliniat parlamentarul botoșănean.

Stirea anterioara

De ce doar elevii din Bucureşti şi din alte două judeţe au liber pe 5 octombrie

Stirea Urmatoare

Botoșănean amendat de jandarmi după un apel fals la 112

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.