Interviu Victor Ponta: Votul din 25 mai înseamnă şansa normalizării României

Interviu Victor Ponta: Votul din 25 mai înseamnă şansa normalizării României

Pe 25 mai, românii sunt chemaţi la vot la alegerile europene, unele pentru care, până acum, nu au votat foarte mult. De ce ar veni la vot de data asta? De ce ar fi importante alegerile europene?

V.P.: Aceste alegeri sunt mai importante decât în alţi ani – alegerile europene vor decide direcţia în care merge Europa: se merge în continuare pe politica tăierilor de salarii şi pensii şi a măririi taxelor, aşa cum au impus popularii europeni, prietenii lui Traian Băsescu, în trecut? Sau se merge pe modelul stimulării creării locurilor de muncă, a creşterii economice, a investiţiilor, a întăririi serviciilor publice de sănătate, educaţie şi protecţie socială – adică modelul propus de social-democraţii europeni, şi aplicat deja de aproape 2 ani în România?

Noi am demonstrat, în 2 ani, că putem reface economia, că putem avea cea mai mare creştere economică, putem reduce TVA la pâine, putem da salarii şi pensii înapoi, putem crea locuri de muncă pentru tineri. Drumul e însă lung, şi avem nevoie de o victorie la aceste alegeri europene, pentru a nu strica ce am început.

De aceea, îndemn românii să vină la vot, să decidă dacă vor să revină la deciziile austerităţii şi sărăciei, din 2010, sau dacă vor să continuăm proiectul relansării României, renaşterii României, cel pe care l-am început împreună în USL.

Ce înseamnă sloganul “Mândri că suntem români”? Aţi surprins, în această campanie, printr-o linie de comunicare axată pe mândrie şi valori naţionale. Credeţi că românii mai sunt interesaţi de un astfel de discurs?

V.P.: Cred că românii sunt mai mândri de ei şi de ţara lor decât le place unora să recunoască. Românii sunt muncitori, corecţi, civilizaţi şi inteligenţi, şi reuşesc să performeze aproape în orice domeniu. Am ales acest mesaj pentru a transmite un semnal – 10 ani de denigrare a românilor în lume, 10 ani de umilinţe şi dispreţ sunt prea mult. Românii au nevoie de aleşi care să fie mândri de ţara lor şi care să îi apere în orice situaţie. La Parlamentul European trebuie să trimitem oameni mândri că sunt români, pentru că doar aşa vor ajută ţara noastră şi îi vor da şansa dezvoltării. De ce să nu fim mândri? Avem un popor cu o tradiţie extraordinară, avem rezultate incredibile în foarte multe domenii (suntem performanţi în IT, în industria auto, în agricultură, în sport, în cultură, în mass-media). Ştiaţi, de pildă, că anul trecut România a intrat în top 10 european al producţiei auto, depăşind ţări cu tradiţie, precum Italia? Dacă noi nu vom şti să ne promovăm, să fim mândri de noi, nimeni nu ne va ajuta. Iar Europa poate fi un loc mai bun pentru toţi, dacă România îşi va regăsi optimismul, încrederea în sine şi curajul de a gândi la nivel mare, de a-şi propune lucruri importante.

România este prinsă într-un context regional complicat. În ce măsură problemele din Ucraina pot afecta România? Cum răspunde România expansiunii ruseşti din regiune, şi ce se va întâmpla cu Republica Moldova?

V.P.: Românii trebuie să ştie că nu există un pericol pentru România – suntem parte a UE şi NATO, iar instituţiile responsabile de siguranţă naţională cooperează pe deplin cu partenerii noştri strategici. Am luat o decizie importantă acum 10 ani, când am aderat la structurile NATO, iar acum vedem beneficiile acelei decizii.

Este o situaţie sensibilă, în care vor mai exista provocări şi provocatori. Este important să fim serioşi şi responsabili, să cooperăm cu toţii, cei implicaţi în acest domeniu, şi să demonstrăm că, dincolo de dispută politică, vorbim cu toţii pe o singură voce.

România va susţine şi Republica Moldova în acest context – vom fi alături de vecinii noştri, necondiţionat. Şi o facem nu doar politic, dar şi economic – toate proiectele începute pentru a susţine economia, independenţa energetică, sectoare importante precum educaţia şi sănătatea, vor continua.

Mai mulţi adversari ai guvernului pe care îl conduceţi au tras un semnal de alarmă în legătură cu scumpirile, generate de creşterea accizei la carburanţi. Cum se resimte economia după această măsură, mai ales că noile date de la Institutul Naţional de Statistică arată că nu au crescut foarte mult preţurile?

V.P.: Cifrele arată că noi am avut dreptate, iar cei care ne-au atacat au minţit: indexarea accizei nu a avut efect în preţuri. În realitate, salariul real a crescut cu aproape 5%, iar inflaţia rămâne încă foarte mică. Sunt sectoare în care creşterile salariale au fost chiar mai mari (turism +11%, industrie extractivă +10,4%, agricultură +9,9%, comerţ +8%).

Sigur că nu este suficient şi mai avem multe de făcut în continuare. Eu sunt primul nemulţumit, tocmai pentru că ştiu că potenţialul României este imens.  În România, veniturile sunt încă prea mici, iar corupţia şi risipa sunt încă prea mari. Multe ilegalităţi comise cu bani publici în anii trecuţi au rămas nepedepsite. Iar creşterea economică, una din cele mai mari din Europa, nu se vede încă suficient în venituri şi nivel de trai. Dar am început să facem progrese, România a depăşit criza şi a început să devină un loc în care vin investitori, în care se creează locuri de muncă, în care performăm tot mai mult.

Liberalii, susţinuţi de PDL şi PMP, au depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului dvs. Ce răspuns daţi acestei acţiuni?

V.P.: Din punctul meu de vedere, moţiunea de cenzură este încă o dovadă a trădării. Nu ştiu cum se simt liberalii care, până acum, au fost alături de noi, în USL, în lupta împotriva regimului Băsescu şi care, acum, au aceleaşi păreri cu doamna Udrea sau doamna Anastase, cu care au semnat această moţiune...

Răspunsul meu este unul singur – USL trăieşte prin acţiunile noastre, prin deciziile pe care le luăm. Economic, susţinem tot proiectul pe care ni l-am asumat împreună, şi care înseamnă şi măsuri liberale. Am menţinut cota unică pentru firme, am redus TVA la alimente şi vom reduce, din iulie, CAS-ul. Deci, luăm măsuri de relaxare fiscală, în paralel cu cele de stimulare a creşterii şi a protecţiei sociale. Prin noi, măsurile pentru care românii au votat în 2012, trăiesc, există, sunt puse în aplicare.

Ne-am ţinut de cuvânt din 2012 şi până în prezent şi ne vom ţine de cuvânt şi în continuare.

La ce să se aştepte românii după ce vor trece şi aceste alegeri?

V.P.: Anul 2014 este unul care poate duce la renaşterea României. După 10 ani de scandal, de ură, de dezbinare, avem şansa unei normalizări, care să îi ajute pe toţi românii să îşi construiască viaţa mai liniştiţi, mai puţin stresaţi de politică, mai protejaţi de un stat tot mai puternic şi curat. Alegerile europene sunt doar o etapă din lupta cu regimul Băsescu şi cu prietenii lui europeni. Echipa noastră, cea a PSD-UNPR-PC, este cea mai performantă, şi trebuie votată pe 25 mai pentru că va fi garanţia unui mandat în care Europa ajută România. Avem şi şansa ca viitorul şef al Comisiei Europene să fie un prieten al României, şi ar fi păcat să o ratăm. După noiembrie, România va avea un nou preşedinte, care trebuie să fie total diferit de modelul Băsescu. Aşadar, daţi-mi voie să repet: acest vot înseamnă şansa normalizării României, înseamnă şansa continuării schimbării pe care am început-o în 2012 şi înseamnă şansa unui viitor mai bun pentru toţi românii, indiferent cu cine votează, indiferent dacă sunt sau nu interesaţi de politică.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Exercițiu de amploare a pompierilor din Botoșani, Dorohoi și Săveni. Misiuni de salvare în cazul unor incendii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.