Deputatul Costel Şoptică: „Acciza suplimentară de 7 cenţi pe litru de motorină loveşte în agricultori”

Deputatul Costel Şoptică: „Acciza suplimentară de 7 cenţi pe litru de motorină loveşte în agricultori”

Deputatul liberal Costel Şoptică a depus, luni, 25 martie 2014, o declarație politică privind acciza suplimentară de 7 cenți pe litru de motorină care are un ipact negativ în primul rând asupra agricultorilor.

Vezi declarația politică:

Guvernul Ponta III atacă direct agricultura României, pentru că nu dă niciun semn că vrea să renunţe la introducerea accizei de 7 cenţi pe litru pentru toţi carburanţii. Iar unul dintre cele mai mari costuri pentru fermierii îl reprezintă tocmai cheltuielile cu motorina.

Din punct de vedere financiar, agicultorii români sunt net dezavantajaţi. Au unele dintre cele mai mici subvenţii de la Uniunea Europeană, iar creditele bancare sunt la dobânzi de câteva ori mai mari decât cele pentru fermierii din vestul continentului. A fost o luptă acerbă ca măcar motorina folosită în agricultură să beneficieze de acelaşi tratament fiscal precum cea utilizată în alte state comunitare.

Abia în 2010, autorităţile au acceptat ca motorina pentru agricultură să aibă acciza scăzută, aşa cum prevede Directiva 2003/96/CE privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice şi a electricităţii. Fermierii români au reclamat mereu avantajul concurenţial pe care îl au agricultorii din celelalte state membre, pentru că beneficiază de o astfel de facilitate fiscală, cu mare impact asupra costurilor de producţie.

Astfel, începând cu anul 2010, acciza la motorina pentru agricultură a scăzut la 21 de euro/1000 litri. Diferenţa dintre rata accizei standard aplicabilă potrivit Codului fiscal şi rata accizei reduse reprezintă ajutor de stat sub formă de rambursare, a cărui valoare se determină în lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, potrivit legii.

În toamna lui 2013, a fost promovat un act normativ prin care se stabilesc fondurile bugetare ce urmau să susţină subvenţia la motorina pentru agricultură şi condiţiile în care fermierii pot beneficia de un astfel de sprijin. Hotărârea de Guvern din 9 octombrie 2013 se referă la subvenţionarea accizei la motorina pentru agricultură utilizată în ultima parte a lui 2013 şi primele trei trimestre ale anului 2014. Rata redusă de impozitare se aplică motorinei utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare.

Guvernul Ponta din care a făcut parte şi Partidul Naţional Liberal a stabilit cele mai mari valori ale sprijinului pentru motorina pentru agricultură, subvenţia ajungând la 1,399 lei/litru, iar cantitatea ce intră în programul de subvenţionare atingând 410 milioane de litri pentru întreaga perioadă vizată.

Decizia de a creşte acciza la carburanţi cu 7 cenţi pe litru ar reduce sprijinul pentru motorina destinată agriculturii cu 33 de bani, ceea ce ar diminua valoarea subvenţiei cu aproape 24%, ducând-o la începuturile sale, când se aloca un leu pe litru de motorină.

Partidul Naţional Liberal rămâne consecvent principiilor sale şi va susţine neaplicarea acestei accize suplimentare în agricultură, tocmai pentru a nu introduce şi mai multe distorsiuni pe piaţa produselor agricole.

Ministerul Finanţelor Publice trebuie să elaboreze un act normativ prin care Codul fiscal să poată fi modificat începând cu 1 aprilie 2014, act care nu a fost încă supus dezbaterii publice.

De aceea, personal voi transmite o scrisoare deschisă ministrului Finanţelor Publice şi celui al Bugetului prin care voi cere ca acest supliment de acciză să nu vizeze şi motorina pentru agricultură.

Impactul negativ asupra agriculturii ar fi mult prea mare comparativ cu încasările pe care mizează bugetul de stat, astfel că măsura nu-şi găseşte rostul.

Partidul Naţional Liberal va continua toate demersurile pe care le consideră necesare pentru susţinerea fermierilor români, astfel încât ei să producă în condiţii egale cu toţi fermierii ce activează pe piaţa unică europeană.

Costel Şoptică,

Deputat PNL Botoşani

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

300 de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor de Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.