Cătălin Silegeanu: „Spitalul de Boli Paliative Botoșani s-a transformat într-un monument al neglijenței”

Cătălin Silegeanu: „Spitalul de Boli Paliative Botoșani s-a transformat într-un monument al neglijenței”

Spitalul de Boli Paliative din municipiul Botoșani s-a transformat, dintr-o speranță pentru sute de pacienți, într-un monument al neglijenței, indolenței și incompetenței, o rușine de proporții epice. Au trecut 10 ani de când proiectul a fost conturat pe hârtie și 5 de când a început să prindă viață, iar travaliul este prelungit îngrozitor de fiecare actant care îi dirijează destinul.

Lucrările de construire au demarat în 2017 și au depășit nu doar termenul de finalizare, ci toate estimările autorităților și însăși imaginația. Nicio investiție derulată în județul Botoșani nu a avut o soartă atât de cinică precum aceasta.

Tergiversarea nesimțită a fost cauzată de disputele și sincopele dintre Primărie, constructor și finanțatorul guvernamental, congruente doar în iresponsabilitatea demonstrată. Suntem în 2023 și urmează ca spitalul să revină în șantier pentru corectarea unor neconformități de construire, licitație încă neatribuită după o primă încercare. Situația poate fi comparată cu reintroducerea unui făt extras până la glezne. Descrierea nu este dură, ci pe măsura mișeliei autorităților.

Nici Primăria, nici Compania Națională de Investiții nu a avut curiozitatea să verifice constructorul înainte de abandonarea lucrărilor și de constatarea abaterilor. Cea mai clară dovadă este tentativa de recepție din iarnă. Niciun reprezentant al statului nu a avut interes să medieze situația și niciun decident local nu s-a preocupat să înlesnească execuția. Municipalității i-a luat mai bine de un an să racordeze spitalul la utilități, singura sarcină care i-a fost trasată în mod explicit. Primarul a epuizat calendarul estimând finalizarea lucrărilor și s-a spălat pe mâini de fiecare dată când se apropia scadența.

Obiectivul se arată ca un orizont: poate fi văzut, dar nu și atins, pare apropiat, dar la nesfârșit departe. Chiar și după recepție, urmează proceduri legate de acreditare, alcătuirea organigramei, distribuirea posturilor și responsabilităților. Iar dacă spitalul va fi operaționalizat în 2024, se cuvine să aprindem lumânări la intrare în memoria tuturor botoșănenilor care ar fi putut trăi o zi în plus dacă proiectul se împlinea la timpul potrivit și nu la cel dorit.

Proiectul a fost gândit ca alinare pentru pacienții aflați în ultimele stadii ale unor boli cronice grave. Tuturor celor care au tratat cu indiferență acest obiectiv să le fie rușine de propriile caractere.

Stirea anterioara

Tratamente tradiționale pentru febră

Stirea Urmatoare

Noi schimbări în cazul Cardului de Sănătate! Ce trebuie să știe românii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.