«Administraţie cu suflet» şi schimbarea clasei politice din Botoşani
Oferta candidatului PSD pentru Primăria Botoşani, Ovidiu Portariuc:
Domnule Portariuc, spre deosebire de alţi politicieni nu vă implicaţi foarte mult în confruntările politice. E alegerea dumneavoastră?
Politicienii nu ar trebui să se certe, ci să se ocupe de oameni. Dacă vă uitaţi la politicienii care se implică în confruntări, aşa cum spuneţi, nu fac decât să se certe. Eu am ales să fac proiecte direct cu oamenii.
Am lansat iniţiativa „Botoşani – Zonă fără Organisme Modificate Genetic!” pe care am propus-o întregii clase politice din Botoşani. Nu am venit să mă cert sau să atac pe cineva, ci am propus o temă care îi preveşte în mod direct pe botoşăneni. Şi nu aş vrea ca proiectul să fie respins doar pentru că eu sunt membru PSD. Cred că atunci când vorbim de interesul direct al cetăţeanului ar trebui să depăşim confrutările politice şi să acţionăm împreună pentru binele public. Securitatea alimentară şi sănătatea oamenilor nu au culoare politică.
Ovidiu Portariuc, un nume vechi, dar şi nou în politica din Botoşani. Cum vede Ovidiu Portariuc Botoşaniul de azi?
Botoşani este un oraş sărac care încă e tributar scandalurilor politice, comportamentului de mahala al unor aşa-zis oameni politici.
Modelul din ziua de azi, al politicianului care sare mereu la harţă, e depăşit. În opinia mea, mulţi politicieni din Botoşani nu pot fi modele pentru nimeni.
Iar cei mai mulţi dintre botoşăneni sunt nemulţumiţi de clasa politică de la noi. Dar dacă vrem să se schimbe ceva, atunci trebuie să facem ceva. Trebuie să intervenim pentru a-i împiedica pe aceşti politicieni să mai ia decizii care ne afectează viaţa. Acesta e motivul pentru care astăzi fac politică: nu mai vreau ca deciziile care privesc oraşul nostru şi judeţul nostru să fie luate de astfel de politicieni.
Proiectul „Botoşani – Zonă libereă de OMG-uri” este, cred eu, un prim exemplu de un alt fel de a face politică. O politică bazată pe consens şi orientată către binele general al cetăţenilor.
Aţi ales totuşi să faceţi politică în Partidul Social Democrat, care are o pondere însemnată în clasa politică pe care vreţi să o schimbaţi.
Da, aşa e. Dar nu vedeţi că PSD s-a schimbat cel mai mult în ultimi doi ani? Avem la centru un preşedinte tânăr, în persoana domnului Victor Ponta. Avem în judeţ un deputat tânăr, în persoana lui Andrei Dolineaschi. Iar eu am fost ales vicepreşedinte al PSD Botoşani printr-un vot democratic. Toate aceste lucruri reprezintă schimbări importante în clasa politică, iar această schimbare vine în primul rând din partea PSD. Arătaţi-mi un alt partid care s-a schimbat la fel de mult cum a făcut-o PSD în ultimii doi-trei ani. Eu nu văd niciunul. La PDL se confruntă doi politicini pe care îi ştim de 20 de ani. Mă refer la domnii Boc şi Blaga. Cel de-al treilea, domnul Theodor Paleologu, care ar fi putut reprezenta o schimbare, recunoaşte chiar el că nu are nicio şansă.
Dar ştiţi că PSD e acuzat uneori de moştenirea comunistă de dinainte de 1989...
Este o formă de manipulare indusă destul de abil de adversarii noştri. În realitate, primii doi oameni din PSD, respectiv preşedintele Victor Ponta şi secretarul-general Liviu Dragnea, nu au fost nici măcar membri PCR. N-au avut nicio legătură cu fostul regim. În schimb, în tabăra celor care ne acuză, observăm că primul om din PDL, domnul Emil Boc, a fost şeful studenţilor comunişti. Eu nu-l acuz însă pentru acest lucru. A fost un regim de alt tip, în care libertăţile de decizie erau destul de limitate. Cred însă că trebuie să depăşim acel trecut. Dacă se acuză unii pe alţii că au fost comunişti, nu vor aduce mâncare în farfurie şi nici bani în buzunarele românilor. Hai mai bine să vedem ce putem face acum, în prezentul nostru, pentru ca să ne fie mai bine. Cred că aici ar trebui să se situeze dezbaterea politică.
Cum se împacă totuşi un manager din generaţia tânără cu social-democraţia?
S-a creat o falsă opinie că dacă eşti social-democrat nu poţi conduce o afacere. Nu e deloc adevărat. Competiţia şi economia de piaţă sunt încurajate de toate guvernele social-democrate din statele civilizate. Dar nu trebuie să fie o competiţie prost înteleasă. Nu faci profit prin eliminarea sau sărăcirea celuilalt; trebuie să existe un echilibru şi un respect pentru oameni, mai ales faţă de cei care muncesc cinstit. Munca cinstită este primul motor economic. Prin muncă cinstită se face profit legal, prin muncă cinstită progresăm şi din munca cinstită se plătesc pensiile şi ajutoarele sociale despre care vorbim în social-democraţie.
Piaţa liberă nu înseamnă că unii trebuie să-i elimine pe ceilaţi, ci că toţi au ceva de câştigat – şi cel care investeşte şi cel care munceşte cinstit. Competiţia ne ajută să fim mai buni, să oferim mai multă calitate şi să muncim mai eficient. Nu patronul aduce profit companiei. Efortul comun al patronului, al managerului şi al angajaţilor aduce profit.
În discursul dumneavoastră public am observat că reveniţi mereu la mesajul „Administraţie cu suflet”. La ce vă referiţi?
Mă refer la ceva ce trebuie făcut urgent la nivel administrativ. Deseori se uită că administraţia publică trebuie să se adreseze oamenilor. Oamenii sunt reduşi la simple cifre pe hârtie: câţi oameni trebuie daţi afară, cât trebuie tăiat, cât trebuie restructurat. Eu cred însă că „a face administraţie publică” înseamnă în primul rând să simţi, să ai răbdare să îi asculţi pe oameni, să îi înţelegi şi să încerci să răspunzi nevoilor lor. Pentru asta plătim taxe, ca cei care admnistrează treburile publice să răspundă nevoilor noastre. Programul „Botoşani – Zonă liberă de organisme modificate genetic” vizează o problemă care îi vizează pe toţi cetăţenii: sănătatea şi securitatea alimentară. La fel sunt problemele legate de drumuri, de combaterea mafiei din pieţe, de sistemul de sănătate sau cel de educaţie. Dacă nu ai măcar un strop de suflet să înţelegi ce vor oamenii să se întâmple în toate aceste domenii, atunci nu vei putea niciodată să iei măsurile adecvate.
Având în vedere că sunteţi tânăr, prima observaţie care ar veni din partea adversarilor dumneavoastră ar fi lipsa de experienţă. Ce le răspundeţi acestora?
Eu cred că puţini dintre politicienii din clasa noastră politică au făcut vreodată un proiect prin care să acceseze fonduri europene. Puţini au adus cu adevărat bani în judeţul nostru, prin muncă cinstită. Dimpotrivă, mulţi dintre ei sunt racordaţi şi acum la conducta cu bani publici. Puţini însă au condus o afacere sănătoasă; şi mai puţini au creat locuri de muncă. Eu am făcut toate aceste lucuri. Deci dacă asta înţelegem prin experienţă, atunci cred că nu am nicio problemă.
Dacă însă prin „experienţă politică” se înţelege să ştii cum să îţi elimini adversarii din propriul partid sau din afară, să ştii cum să calci pe cadavre sau să ştii cum să profiţi în interes personal de o funcţie publică, atunci admit că sunt lipsit de o astfel de „experienţă politică” şi nici nu vreau să devin experimentat în acest sens.
Nu vreau să am experienţă cum să mă adaptezi în actuala clasă politică. Vreau să vin cu experienţa mea profesională şi managerială ca să schimb actuala clasă politică.
Cum priviţi competiţia internă din PSD pentru candidatura la Primăria Municipiului Botoşani? Sunteţi deja pe lista scurtă a PSD.
În primul rând cred că e o competiţie deschisă şi corectă. Toate persoanele din partid care au dorit să intre în acestă competiţie au putut face acest lucru. Este o dovadă că în PSD Botoşani desemnarea candidaţilor nu se mai face după cum vrea şeful, ci după cum vor alegătorii. E o competiţie publică, iar câştigătorul va fi cel care va fi cel mai apreciat de alegători. Se va face un sondaj de opinie de către PSD, prin care vom stabili cine intră în competiţia cu candidatul PNL, penru a candida în numele USL.
Eu m-am angajat în acest demers datorită prietenilor şi cunoscuţilor care m-a îndemnat să iau această hotărâre. Le mulţumesc mult pentru încredere şi pentru sprijin. Tot ce pot spune e că intenţiile mele sunt cât se poate de oneste. Nu vin să mă îmbogăţesc din politică şi nu am obligaţii faţă de nimeni în politică. Cred sincer că actuala clasă politică nu trebuie să mai decidă soarta noastră în acest oraş, iar dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să ne implicăm pentru a face schimbarea. În general, oamenii nu vin la vot pentru că nu au între cine să aleagă. Eu acestor oameni mă adresez şi sper să reprezint pentru ei acea opţiune care le propune un alt fel de a face politică şi un alt fel de a face administraţie: „Administraţie cu suflet”, cum vă spuneam mai devreme.
Domnule Portariuc, vă mulţumesc.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.