Vin refugiaţii! România se pregăteşte să primească prima tranşă din cota obligatorie. Vezi unde sunt centrele de cazare

Vin refugiaţii! România se pregăteşte să primească prima tranşă din cota obligatorie. Vezi unde sunt centrele de cazare

Guvernul a demarat procedurile pentru a prelua primii 300 de refugiaţi din cota impusă de Comisia Europeană. Imigranţii ar trebui să ajungă în taberele din România spre sfârşitul lunii noiembrie, iar autorităţile române par a fi pregătite de mică ciocnire a civilizaţiilor.

România se pregăteşte să primească primul val de refugiaţi din cota obligatorie de peste 6.000 de oameni atribuită de Comisia Europeană. „Săptămâna trecută deja au fost făcute primele demersuri de către autorităţile române pentru preluarea a 300 de refugiaţi care se află în centrul de primire din Italia“, a spus consilierul prezidenţial Leonard Orban pentru televiziunea Digi 24. Solcitarea a fost făcută vinerea trecută, iar răspunsul urmează să-l primim în următoarea lună. „Toată procedura durează cel puţin 30 de zile, apoi urmează să se mai facă şi alte verificări legate de securitate, abia apoi refugiaţii pot fi preluaţi efectiv“, a spus Leonard Orban pentru „Adevărul“.

De refugiaţii care vor sosi în România se va ocupa Guvernul, care a creat o instituţie specială de coordonare: Coaliţia naţională pentru integrarea refugiaţilor. Ultima şedinţă a Coaliţiei a vut loc lunea trecută, când s-au discutat etapele prin care trebuie să treacă un refugiat care soseşte în România. „Un Cod Numeric Personal este un prim pas pe care refugiaţii trebuie să-l parcurgă pentru a putea fi integraţi ulterior. De asemenea, vor trebui aplicate modificări ale legislaţiei şi create mecanisme care să permită accesul refugiaţilor la învăţarea limbii române“, a anunţat Guvernul.

Centrele de cazare sunt pregătite

Guvernul a stabilit că până pe 10 noiembrie, la nivelul unităţilor administraţiei locale, să se finalizeze inventarul tuturor spaţiilor de cazare care ar putea fi destinate primirii refugiaţilor. Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) este instituţia care gestionează situaţia străinilor ajunşi în România. În acest moment, IGI are în subordine şase Centre Regionale de Cazare şi Proceduri de Azil: Timişoara, Şomcuta Mare (judeţul Maramureş), Rădăuţi (judeţul Suceava), Galaţi, Giurgiu şi Bucureşti. „Adevărul“ vă prezintă cât de pregătite sunt patru din cele şase centre cu o lună înainte să primească primul val de refugiaţi.

Şomcuta Mare: Aici exisă 100 de locuri de cazare din care sunt ocupate aproximativ 10 %. Reprezentanţii centrului spun, însă, că în caz de nevoie, locurile pot fi suplimentate până la 250, fără probleme. Centrul a fost inspectat în urmă cu câteva săptămâni de către prefectul Anton Rohian. În Maramureş sunt permanent în jur de 60-70 de refugiaţi ori solicitanţi de azil, care s-au adaptat foarte bine. De când s-a deschis centrul de la Şomcuta Mare, aici au mai ajuns refugiaţi din Irak, Guineea, Coasta de Fildeş, Congo sau Somalia.

Timişoara: Centrul pentru refugiaţi de la Timişoara este împărţit în două, dar ambele se află în aceeaşi incintă. Primul este realizat de Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) şi se numeşte Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă. Al doilea este al Inspectoratului General pentru Imigrări, ca şi restul de cinci din ţară. Partea care depinde de UNHCR are o capacitate de 200 de persoane, iar centrul care aparţine de IGI are o capacitate de 50 de locuri.

Galaţi: Centrul din Galaţi funcţionează din 2004 şi se ocupă de azilanţii din şapte judeţe: Galaţi, Tulcea, Brăila, Constanţa, Bacău, Vrancea, Vaslui. Instituţia se află în aceeaşi curte cu sediul Poliţiei de Frontieră şi are o capacitate de 250 de locuri, toate pregătite să asigure condiţiile necesare, adică atât cazarea, cât şi acoperirea necesarului de hrană. Potrivit directorului centrului, comisarul Dorin Geru, dacă va fi cazul capacitatea de cazare a centrului poate fi extinsă cu încă 30 de locuri. În prezent, în centru sunt doar 20 de azilanţi.

Rădăuţi: Centrul Regional dispune de o capacitate de 130 de locuri de cazare, care se poate suplimenta într-o primă etapă cu aproximativ 50 de locuri. În prezent, gradul de ocupare al acestuia este de aproximativ 11%, în centru fiind cazaţi 14 persoane, atât solicitanţi de azil, cât şi persoane care au obţinut o formă de protecţie în România. În centrul de la Rădăuţi predomină refugiaţii din nordul Africii. Citeste mai mult: adev.ro

Stirea anterioara

Atenție șoferi: DJDP Botoşani informează populaţia că se efectuează lucrări pe unele drumuri județene

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.