Un nou proiect de lege aduce modificări în ceea ce privește concediul medical. Despre ce este vorba mai exact?

Un nou proiect de lege aduce modificări în ceea ce privește concediul medical. Despre ce este vorba mai exact?

Proiectul legislativ a fost recent propus la Camera Deputaților și prevede că un angajat va putea intra în concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav până când acesta împlinește vârsta de 12 ani, nu doar până la vârsta de șapte ani, cum este în prezent.

În prezent, în baza OUG 158/2005, angajații care au un stagiu de asigurare de cel puțin șase luni în ultimele 12 luni pot solicita concediu medical și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav. Acest concediu se acordă însă până la împlinirea vârstei de șapte ani a copilului sau până la vârsta de 18 ani în cazul copiilor cu handicap. În cazul copiilor cu afecțiuni grave, dreptul la concediu și indemnizație se acordă până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Noua propunere ajunsă la Camera Deputaților vine cu o schimbarea în ceea ce privește perioada standard a concediului. Mai exact, aceasta va fi extinsă de la vârsta de șapte ani până la vârsta de 12 ani, transmite avocatnet.ro.

De menționat că, un alt proiect similar este deja la Parlament, dar acesta va fi respins. Ambele proiecte au fost inițiate în aceeași perioadă și au fost respinse de Senat în octombrie 2022, însă Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Care este explicația inițiatorilor proiectului?
În expunerea de motive, inițiatorii proiectului legislativ punctează că un copil bolnav cu vârsta peste șapte ani nu poate fi lăsat singur acasă pentru a se îngriji sau pentru a-și administra singur medicamentele. Conform psihologilor, vârsta minimă la care un copil poate fi lăsat singur acasă, și în acest caz doar pentru câteva ore, este de 12 ani.

„Scopul principal al modificării legislative este de a asigura un cadru legal pentru ca părinții să își poată îngriji corespunzător copiii bolnavi în vârstă de până la 12 ani, fără a fi nevoie să apeleze la alte tipuri de concedii”, au scris inițiatorii.

Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgată prin decret prezidențial și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Stirea anterioara

Vitamine care nu trebuie să lipsească niciunei femei

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.