Un nou ciclon va lovi România! Meteorologii au dat alarma

Un nou ciclon va lovi România! Meteorologii au dat alarma

Un nou ciclon amenință România. În cursul weekendului trecut, fenomenele meteorologice au provocat dezordine și haos pe șosele, și nu numai. Meteorologii au emis coduri roșii în diverse județe. Acestea au afectat peste 150.000 de locuințe, care au rămas fără energie electrică. De asemenea, 17 tronsoane ale drumurilor naționale au fost închise, iar numeroase mașini au rămas imobilizate din cauza zăpezii.

Cele mai intense rafale au atins viteza de 140 km/oră în Tulcea. Mai precis, ele i-au afectat pe locuitorii din zona Jurilovca. Situația nu pare să se amelioreze, deoarece un nou ciclon amenință Europa.

Elena Mateescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a oferit mai multe informații despre această perioadă. Ea a făcut declarații în cadrul unei emisiuni televizate.

Ea anunță că, începând de marți, în diverse regiuni ale României s-ar putea înregistra precipitații. În prima fază, acestea vor afecta zonele intracarpatice, nord-vest și vest. Ulterior, ele urmează să se extindă către sud-vest, unde se preconizează cantități semnificative de apă.

Elena Mateescu a indicat că în zonele montane, în special în Banat și Oltenia, dar și în centrul țării, ne putem aștepta la ninsoare și la un nou strat de zăpadă. De asemenea, ea a menționat că, marți, temperaturile vor înregistra o creștere importantă, în comparație cu ziua de luni, 11 noiembrie.

Precipitații record în Dobrogea
Elena Mateescu a prezentat câteva recorduri înregistrate în România pe final de an. Ele au venit pe fondul unor fenomene meteo extreme.

„Dacă azi vorbim de maxime de 6 – 7 grade Celsius, de marți vom avea maxime pozitive de până la 12 grade. Și azi vântul a suflat în masivele montane cu 70 – 80 km pe oră, viscolind zăpada, iar în estul țării cu 40 – 50 km pe oră. Deci stratul deja depus de zăpadă o să fie viscolit.

Înregistrăm o cantitate medie de precipitații în noiembrie de 86,3 litri pe mp, ceea ce situează luna aceasta pe locul 2 cea mai ploioasă lună noiembrie începând din 1961, la mică distanță de recordul din noiembrie 1956, când au fost 96,9 litri pe mp.

În Dobrogea s-a înregistrat un record, în sensul că în această zonă, cantitatea medie de precipitații de aici a fost de 128 litri pe mp, fiind cea mai ridicată din istorie, a depășit recordul din noiembrie 1975.

Și toamna 2023, așa cum a fost întreg anul, se încheie cu noi recorduri ale fenomenelor meteo extreme.

Partea bună e dată de cantitatea de precipitații, care au făcut ca în bună parte din țară, în special în zona sudică, aprovizionarea cu apă să se situeze în limite satisfăcătoare”, a declarat Elena Mateescu pentru Digi24.

Stirea anterioara

Cum se bea o ciocolată caldă!

Stirea Urmatoare

Telefonul înregistrează tot ce vorbim, fără să știm. Metoda simplă prin care poți dezactiva microfonul mobilului

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.