Un ciclon polar lovește România! Vin ninsori puternice şi ger

Un ciclon polar lovește România! Vin ninsori puternice şi ger

Vine gerul peste noi! Un ciclon polar va traversa România, schimbând radical vremea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2...5 grade Celsius, iar la munte va continua să ningă.

Vine gerul peste noi! Un ciclon polar va traversa România
Începând din miercuri seară, 16 noiembrie 2022, vremea se va răci accentuat și va ploua în cea mai mare parte a României. La munte și, temporar, în zonele mai înalte din nordul Moldovei, vor fi și intervale cu lapoviță și ninsoare. Ciclonul polar care va traversa România va aduce precipitații slabe și, local, moderate, în majoritatea regiunilor. Cantitățile de apă vor atinge 5 – 15 l/mp, iar izolat, în zonele de munte din vestul României, vor depăși 30 de l/mp.

Întrucât ciclonul polar are o traiectorie nordică în cea mai mare parte a României vor predomina ploile. Inițial va ninge doar în zonele înalte de munte, la altitudini de peste 1800 m, însă de joi dimineață, 17 noiembrie 2022, aria ninsorilor se va extinde în zonele de munte din nordul țării și se va depune un strat de zăpadă și la altitudini mai coborâte.

Trecător, mai ales în a doua parte a zilei de joi, vor fi posibile intervale cu lapoviță și ninsoare și în zonele mai înalte de deal și podiș din nordul Moldovei. Vântul se va intensifica puternic în vestul, sudul și estul țării, rafalele vor atinge 40 – 50 km/h, iar izolat 60 – 70 km/h.

În nord și nord-est, vremea va deveni rece pentru această perioadă din an, temperaturile maxime încadrându-se vineri, 18 noiembrie 2022, între 2…5 grade Celsius

De luni, ar putea începe să ningă în mai multe zone din România
Ilie Nicolae, un reputat meteorolog de la societatea Intervenții Active în Atmosferă (IAA), a prezentat date din care reiese când va începe să ningă în majoritatea regiunilor din România. El a prezentat un tablou sinoptic din care rezultă că „la orizont se întrevăd condiții pentru primul strat de zăpadă mai consistent în zonele joase de relief, odată cu ultima decadă a lunii noiembrie”.

Acesta a postat o hartă sinoptică pentru ziua de luni, 21 noiembrie 2022, din care reiese că zone subcarpatice, de podiș și chiar și de câmpie întinse ar putea fi atinse de ninsoare. În majoritatea regiunilor vizate de ninsoare, care includ și Capitala, stratul de zăpadă acumulat ar urma să măsoare 5-10 milimetri. În zonele montane, stratul de zăpada va atinge 2-3 centimetri.

„Probabilitatea acestuia va fi dată de adâncirea unui talveg de undă scurtă în bazinul central al Mării Mediterane. Acest lucru va duce la formarea unei depresiuni în respectiva zonă, condiții în care vor fi și precipitații importante cantitativ. Deplasarea ariei depresionare către est, în cuplaj cu anticiclonul Scandinav, va constitui mediul favorabil unui transport de aer rece dinspre nord-est.

Prezența aerului rece și a unor cantități local însemnate de precipitații vor aduce primul episod notabil de ninsori al acestui semestru rece. Va fi vorba despre o zăpadă „umedă”, din actualele modelări atmosferice.

În urmă cu ceva timp, se întrevedea o veritabilă circulație vestică, însă adâncirea unui talveg către Marea Mediterană și acțiunea unui anticiclon peste regiunea Scandinavei au schimbat considerabil datele problemei. Astfel, se trece de la un aspect de primăvară la unul autentic de iarnă în doar câteva zile.

Episodul de iarnă din ultima decadă a lunii (n.r. – noiembrie) este de urmărit, fiindcă ar constitui cel mai timpuriu strat de zăpadă mai consistent în această perioadă din an din ultimii 10 – 15 ani, cel puțin. Rămâne de văzut dacă se va menține și la începutul primei luni calendaristice a iernii 2022-2023”, a scris, miercuri, Ilie Nicolae pe contul său de Facebook.

Stirea anterioara

Culoarea ochilor: cum se formează și de ce se schimbă

Stirea Urmatoare

Meteorologii au emis o informare meteo de precipitații moderate cantitativ

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.