Schimbare majoră pentru toți șoferii, începând cu 23 decembrie! Li se vor face caziere tuturor conducătorilor auto!

Schimbare majoră pentru toți șoferii, începând cu 23 decembrie! Li se vor face caziere tuturor conducătorilor auto!

Pe 23 decembrie 2016 intră în vigoare prevederile Normei pentru aplicarea Ordonanţei 54/2016 privind poliţele RCA. Urmare a acestei norme, asigurătorii îşi anunţă clienţii, brokeri sau consumatori că vor exista unele modificări în platforma de emitere web a poliţei RCA. Una dintre ele este cea referitoare la constituirea unui cazier al şoferului care va conduce autovehiculul asigurat RCA. Cazierul şoferului va fi înscris în baza de date CEDAM.

Asigurătorii trimit informări către brokerii de asigurare în care explică în ce fel va arăta noua poliţă RCA care se va emite din 23 decembrie, data de intrare în vigoare a Normelor de aplicare a OUG 54/2016. În afara modului în care vor fi sau nu reflecate pe poliţa de asigurare comisioanele percepute de brokeri, asigurătorii anunţă că va exista o rubrică denumită simplu „Şofer” pentru care se pot transmite infomaţii la apelarea Cerere Ofertă şi Emitere poliţă RCA. La acestă rubrică, brokerul va notifica, opţional, numele, prenumele, CNP-ul, seria şi numărul cărţii de identitate a viitorului şofer. Din fericire, este vorba de o cerinţă opţională pentru că, în multe cazuri, în special la anumite persoane juridice maşina este utilizată de mai mulţi şoferi, de vârste diferite.

Norma ASF nr. 39/2016 privind asigurările auto din România (RCA) a fost publicată, joi – 8 decembrie 2016, în Monitorul Oficial, nr.986. Aceasta pune în aplicare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto şi va intra în vigoare în 15 zile, respectiv din 23 decembrie. Norma a fost aprobată de ASF încă din 22 noiembrie a.c., după ce, în septembrie 2016, Guvernul României a emis OUG 54/2016 care a modificat substanţial legislaţia RCA, introducând, printre altele, şi plafonarea tarifelor pe o perioadă de 6 luni.

Printre alte modificări suferite faţă de proiectul de normă aflat anterior în dezbatere, norma nu mai include posibilitatea ASF de a plafona comisioanele brokerilor. Noua normă reglementează: forma şi conţinutul contractului de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, denumit contract RCA; condiţiile şi criteriile de autorizare a asigurătorului pentru practicarea asigurării RCA; procesul privind avizarea, constatarea prejudiciilor şi lichidarea dosarului de daună; sistemul bonus-malus; forma, dimensiunile, conţinutul şi procedurile privind utilizarea formularului de Constatare amiabilă de accident; procesul de avizare şi înregistrare, obligaţiile şi responsabiltăţile personalului care efectuează constatarea daunelor.

În cazul în care asiguratul RCA şi asigurătorul RCA convin asupra introducerii unor clauze suplimentare la încheierea sau pe perioada derulării contractului RCA, acestea vor fi menţionate distinct printr-un act adiţional la contractul RCA. Asiguratorii RCA stabilesc tarifele de primă pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despăgubire stabilite. Sursa: economica.net

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.