Schimbare majoră pentru toţi locuitorii de la bloc. Amenzile sunt uriaşe

Schimbare majoră pentru toţi locuitorii de la bloc. Amenzile sunt uriaşe

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a reușit să adopte și să publice în Monitorul Oficial, modelul regulamentului de condominiu, document care trebuie să existe obligatoriu în toate blocurile din România.

Toate asociațiile de proprietari din ţara noastră sunt obligate ca, până în luna septembrie a acestui an, să adopte un regulament de bloc, după cum stabilește noua legislație ce vizează asociațiile de proprietari. Modelul acestui document a fost publicat de puțină vreme, după o întârziere de aproape două luni și permite asociațiilor de proprietari să prelungească intervalele în care liniștea locatarilor nu trebuie tulburată.

Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019, privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului, a fost publicat în Monitorul Oficial, pe 25 februarie 2019.

În a doua parte a anului trecut, mai exact, în luna septembrie a intrat în vigoare Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, act normativ care a stabilit noul cadru legislativ al asociațiilor de proprietari.

După cum prevede legislația în vigoare, regulamentul de bloc trebuie respectat de toate persoanele care intră într-un bloc, nu doar de de proprietari sau chiriaşi, și dă posibilitatea asociațiilor de proprietari, mai nou, să stabilească, pe lângă cele prevăzute de legislația în vigoare, și alte ore în care locatarii nu pot fi deranjați.

Concret, regulamentul de bloc, document ce a fost oficializat recent, stipulează că asociația de proprietari „poate stabili extinderea sau nu a intervalului orar prevăzut de legislația în vigoare în care este interzisă tulburarea liniștii proprietarilor/ locatarilor din condominiu”.

Decizia suplimentării numărului de ore de liniște dintr-un bloc poată fi luată doar în cadrul adunărilor generale ale proprietarilor. După cum stabilește Legea nr. 196/2018, adunarea generală „este alcătuită din toți proprietarii membri ai asociației de proprietari”.

În România, intervalele orare în care trebuie păstrată liniștea în bloc sunt stabilite de Legea nr. 61/1991. Astfel, perioadele de liniște prevăzute de legislație sunt cuprinse între 22:00-8:00 și 13:00-14:00. Mai exact, în actul normativ se precizează faptul că „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare” poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei.

Așadar, acum, după apariția modelului de regulament de bloc, locatarii blocurilor pot stabili, în afară de intervalele orare impuse de lege (22:00-8:00 și 13:00-14:00), și alte ore în care trebuie păstrată liniștea în clădire, iar locatarii nu trebuie deranjați.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Site-urile Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Sfaturile instituției pentru consumatori

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.