Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
„Rabla”, doar cu ITP. Pentru 6.500 de lei la achiziționarea unei mașini noi, va fi obligatorie casarea unui autovehicul perfect funcțional

„Rabla”, doar cu ITP. Pentru 6.500 de lei la achiziționarea unei mașini noi, va fi obligatorie casarea unui autovehicul perfect funcțional

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : National

Ministerul Mediului se pregateste sa faca mai putin permisiv programul Rabla, prin care statul finanteaza achizitionarea de masini noi.

Practic, programul va fi, cel mai probabil, redenumit pentru ca daca Ordinul privind modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto va fi aprobat, doritorii vor fi obligati sa duca la fier vechi o masina cu inspectie tehnica periodica (ITP) valabila.

Astfel, in proiectul de modificare legislativa se arata că este elegibil de a intra în programul de finanţare cu o primă de 6.500 de lei un “autovehicul uzat - orice autoturism, microbuz, autoutilitară uşoară sau autospecială/autospecializată uşoară, cu inspecţia tehnică periodică (ITP) - valabilă la momentul înscrierii la producătorul validat (începând cu ianuarie 2019) pentru persoanele fizice, şi la momentul depunerii dosarului de acceptare (începând cu ianuarie 2019) pentru persoanele juridice (…) cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani de la anul fabricaţiei”. Proiectul este pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului.

ITP mai greu de obţinut
Asta în contextul în care şi metodologia de acordare a ITP a fost modificată fiind acum mult mai drastică. Concret, ce ceva timp, la efectuarea ITP, deficienţele tehnice ale autoturismelor sunt grupate în trei mari categorii. Una dintre ele o formează defecţiunile majore. În categoria deficienţelor majore sunt încadrate cele care pot compromite siguranţa vehiculului, pot avea un impact asupra mediului sau îi pot pune în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic.

Mai sunt apoi şi deficienţele periculoase, adică acelea care constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranţei rutiere sau care au un impact asupra mediului. Dacă o maşină are o deficienţă majoră sau periculoasă, inspecţia tehnică nu poate fi trecută, fiind necesară o nouă verificare tehnică în termen de 30 de zile.

Acestea nu sunt singurele înăspriri la regulamentul ITP. Astfel, maşinile cu o vechime mai mare de 12 ani trebuie să facă ITP-ul anual. Sursa: adevarul.ro


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani