Primăriile se pot împrumuta pentru a asigura căldura pe timp de iarnă. Legea a fost adoptată în Senat

Primăriile se pot împrumuta pentru a asigura căldura pe timp de iarnă. Legea a fost adoptată în Senat

Senatul a adoptat proiectul de lege al USR care permite primăriilor să se poată împrumuta pentru a asigura agentul termic peste iarnă. Astfel, primăriile vor putea asigura apa caldă și căldura cetățenilor pe timp de iarnă.

Senatul a adoptat luni proiectul de lege care lasă primăriile să se împrumute pentru a asigura apa caldă şi căldura pe timp de iarnă, împrumut care nu era posibil în conformitate cu legislaţia în vigoare. Proiectul a fost propus de mai mulţi parlamentari USR.

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, unul dintre iniţiatori, a spus că ceastă iniţiativă vine în întâmpinarea cererii a 25 de municipii care au nevoie de soluţii pentru finanţarea termocentralelor pe timpul iernii, potrivit unui comunicat de presă al USR.

El a adăugat că administraţiile au nevoie de o plasă de siguranţă în caz că se ajunge la situaţia în care localităţile vor fi nevoite să se împrumute pentru a menţine funcţionale sistemele de încălzire centralizată.

„Mergând înainte, atât administraţia centrală, cât şi cele locale trebuie să găsească soluţii sustenabile pentru aceste probleme recurente care sunt generate de sistemele de încălzire centralizată care deservesc marile oraşe ale ţării. Bani există. În acest moment nu mai puţin de 400 de milioane de euro stau nefolosite în conturile unei societăţi a statului denumită Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, pe scurt SAPE. Aceşti bani au fost câştigaţi într-un litigiu la Curtea de Arbitraj de la Paris împotriva companiei ENEL, iar ei ar trebui să fie folosiţi exact pentru proiectele de retehnologizare a centralelor termice din România”, a declarat Raoul Trifan.

Depus la începutul lunii noiembrie, proiectul prevede ca unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale să poată solicita în anii 2021-2022 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei. Împrumuturile se vor contracta de către UAT-uri strict pentru asigurarea funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 125 de voturi „pentru”, niciunul împotrivă şi o abţinere. Propunerea legislativă rmează să intre în dezbterea Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.

Ajutoare pentru încălzire
La începutul lunii, Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii, a anunțat pe pagina sa oficială de Facebook că cetățenii, care fac parte din categoria consumatorului vulnerabil, pot depune cerere pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece și pentru suplimentul de energie acordat pe tot parcursul anului. Persoanele care vor putea solicita acest sprijin sunt oamenii singuri cu venituri de până la 2053 lei și familiile cu venituri de până la 1.386 lei de persoană.

„Peste 500.000 de cereri au fost depuse deja de către beneficiari la primării, pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece și pentru suplimentul de energie acordat pe tot parcursul anului, prin legea consumatorului vulnerabil. Persoanele singure cu venituri de până la 2053 lei și familiile cu venituri de până la 1.386 lei de persoană beneficiază de la 1 noiembrie de aceste două forme de sprijin, dacă se adresează primăriilor pentru a le solicita.”, a explicat Raluca Turcan pe social media.

Stirea anterioara

O nouă expoziție de artă la Memorialul Ipotești - FOTO

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.