Plecări masive din magistratură: 45 de procurori și judecători cer pensionarea

Plecări masive din magistratură: 45 de procurori și judecători cer pensionarea

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va discuta, in sedinta de miercuri, cererile de pensionare din magistratura depuse de 45 de procurori si judecatori.

Potrivit site-ului CSM, este vorba de 19 procurori si 26 de judecatori care doresc sa iasa la pensie, informeaza Agerpres.

Printre acestia se afla Emanuel Albu - judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Gheorghe Stoica procuror la DIICOT, Minodora Vladu - procuror la DNA, Gheorghe Covei - procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova, dar si Lidia Barac - fost secretar de stat la Ministerul Justitiei, in prezent judecator la Curtea de Apel Timisoara.

Se discuta si contestatiile fostilor procurori DNA Doru Tulus si Mihaiela Iorga fata de revocarea din functii

Tot miercuri urmeaza sa discute contestatiile procurorilor Doru Tulus si Mihaiela Iorga fata de decizia din 4 iulie a Sectiei pentru procurori a CSM, de revocare din DNA.

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga declara pe 4 iulie, la iesirea de la CSM, unde a fost audiata la Sectia pentru procurori, ca tensiunea dintre ea si procurorul sef a aparut din cauza faptului ca a refuzat sa dea curs unor solicitari, dand exemplu un dosar in care Kovesi ar fi cerut ca Elena Udrea sa fie retinuta, insa ea a impus masura controlului judiciar.

Directia Nationala Anticoruptie preciza, intr-un raspuns transmis la solicitarea News.ro, ca procurorii Doru Tulus si Mihaiela Moraru Iorga, pentru care sefa institutiei a cerut revocarea in 29 iunie, nu mai indeplinesc conditia bunei reputatii pentru a fi procurori in cadrul DNA, asa cum rezulta din Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor.

Pe 20 iulie, DNA anunta ca a sesizat Inspectia Judiciara dupa ce a gasit intr-un dosar din fisetul procuroarei Iorga suma de 398.000 de lei si un proces-verbal intocmit de procuror, act in care nu erau justificati banii, care nu ar fi provenit din fondul de flagrant al DNA.

De asemenea, in dulapul procurorului DNA ar mai fi fost gasite ceasuri de valoare si un stilou scump. In replica, Iorga spunea ca obiectele urmau sa fie confiscate si incuiate in fisetul unui politist, Sectia a II-a DNA, unde a lucrat, neavand un birou de corpuri delicte.

In cazul lui Doru Tulus, DNA i-a reprosat ca a solutionat dosare in care era implicata o persoana cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat impartialitatea.

Ulterior, procurorii DNA Mihaiela Iorga, Doru Tulus si Marin Nicolae au sesizat Inspectia Judiciara, acuzand ca procurorul sef al DNA se implica in ancheta privind inregistrarea unei sedinte a DNA, facand presiuni asupra procurorilor si solicitand teste cu detectorul de minciuni. Sursa: ziare.com

Stirea anterioara

Alegere-surpriză: Cine este consilierul personal al primarului general al Capitalei, Gabriela Firea

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.