Părinții nu știu asta! Tot mai mulți copii devin victime ale huliganilor cibernetici

Părinții nu știu asta! Tot mai mulți copii devin victime ale huliganilor cibernetici

Părinții nu sunt la curent cu agresiunile online la care sunt supuși copiii lor deoarece copiii nu vorbesc, de cele mai multe ori, despre asta.

În timp ce acțiunile de huliganism „tradițional" pot include atât agresiune verbală, cât și fizică, utilizarea la scară tot mai largă a internetului și a dispozitivelor mobile face ca această hărțuire să nu se încheie atunci când copilul pleacă de la școală, ci continuă în mediul online sub fenomenul numit "cyberbullying".

Luând în considerare popularitatea rețelelor sociale precum Facebook, Instagram și Twitter, viața în mediul offline devine din ce în ce mai legată de viața din mediul online, spun experții firmei de securitate IT Kaspersky Lab.

Potrivit acestora, acțiunile de hărțuire pot începe la școală sau la locul de joacă, însă pot continua apoi și în mediul online, pe rețelele de socializare.

Aproape un sfert (22%) dintre părinți consideră că nu pot controla ceea ce fac sau văd copiii lor pe internet, însă aproape jumătate (48%) dintre aceștia sunt îngrijorați că cei mici se pot confrunta cu agresiuni în mediul online, se arată într-un studiu Kaspersky Lab și B2B International.

Tinerii trebuie să învețe care sunt măsurile de securitate pe care trebuie să le adopte ca să se protejeze și cum să utilizeze tehnologia într-un mod responsabil, spun specialiștii.

„Copiii trebuie să dezvolte un simț al moralității atunci când interacționează cu alți oameni în mediul virtual, similar celui pe care îl au atunci când comunică în offline,” spune David Emm, Security Researcher în cadrul Kaspersky Lab.

„Astfel, ei vor dezvolta mai multă empatie și se vor reduce șansele de a se implica în potențiale infracțiuni cibernetice sau agresiuni din mediul online. De asemenea, este important să înțeleagă de la o vârstă cât mai fragedă care sunt pericolele asociate anumitor activități online,” încheie David Emm.

Chiar dacă "cyberbullying"-ul nu implică și violență fizică, există studii care arată că hărțuirea online poate fi mai dăunătoare decât cea tradițională:

Este anonimă.

Hărțuirea online are autori care pot rămâne neidentificați, identitatea agresorilor fiind dificil de stabilit. În același timp, agresorii sunt mai puțin afectați de consecințele acțiunilor lor și pot depăși anumite limite.

Este greu de evitat.

Majoritatea oamenilor au acces la internet și toate informațiile confidențiale stocate online ar putea fi accesate oricând și de oricine.

Se desfășoară online.

Agresiunile online sunt mai dificil de evitat deoarece victimele pot fi contactate prin intermediul computerelor sau a smartphone-urilor oricând și oriunde.

Este mai invazivă decât interacțiunea față în față.

Agresorii și victimele nu interacționează direct. Astfel, nu își pot urmări expresiile faciale, gesturile sau comportamentul în spațiu. Astfel, agresorii se pot detașa de efectele pe care le provoacă, fiind mai puțin preocupați de sentimentele și opiniile celor pe care îi vizează. Sursa: realitatea.net

Stirea anterioara

„Pro Dance” Botoşani - Concursul Naţional de Dans „Tărâmul Dansului” Ediţia a IX -a

Stirea Urmatoare

Percheziții sub coordonarea procurorilor Parchetului European la sediul AJOFM Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.