Ordonanţa prin care se amână până în 2019 taxa pentru deşeuri la depozitare a fost adoptată în Senat

Ordonanţa prin care se amână până în 2019 taxa pentru deşeuri la depozitare a fost adoptată în Senat

Senatul, în şedinţa plenului de pe 24 octombrie, a adoptat proiectul de lege privind aprobarea OUG 48/2017 prin care se amână până la 1 ianuarie 2019 taxa pentru deşeuri la depozitare.

Proiectul de lege are ca obiect modificarea cadrului de reglementare instituit prin OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, principalele intervenţii legislative referindu-se la prorogarea până în anul 2019 a obligativităţii taxei de 80 lei/tonă încasate pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate în vederea eliminării finale prin depozitare, diminuarea de la 100 de lei/tonă la 50 de lei/tonă a contribuţiei datorate de unităţile administrativ teritoriale sau subdiviziuni ale acestora în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere, precum şi majorarea de la 5 la 10% a procentului asigurat din Fondul de mediu pentru cheltuielile curente şi de capital al Administraţiei Fondului.

Senatorul USR Allen Coliban s-a pronunţat în favoarea taxei pentru a încuraja piaţa reciclării. “Noi nu vrem să împovărăm cetăţeanul cu încă o taxă. Motivul pentru care nu susţinem acest proiect este pentru că nu credem că ţintele de reciclare vor fi îndeplinite până în 2020 şi vedem această taxă necesară pentru a încuraja piaţa reciclării”, a spus Coliban, preşedinte al Comisiei de mediu din Senat.

Senatorul PSD Ştefan Oprea a explicat că această taxă s-ar transfera în tariful de la serviciile de salubrizare, ceea nu ar fi corect pentru cetăţean. “Am avut-o la Comisia economică invitată pe Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, tocmai pentru a discuta foarte serios ce înseamnă economia circulară şi felul în care va fi implementată în România. Înţelegem acest concept şi necesitatea ca să colectăm selectiv şi pentru a deveni deşeul o resursă naţională, şi atunci, în acest context, doamna ministru a prezentat un plan coerent şi de aceea PSD va susţine ordonanţa în forma în care este ea, pentru că de fapt această taxă astăzi se transfera în tarif, ceea ce nu era corect faţa de cetăţenii din România”, a afirmat Oprea.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a votat OUG 48/2017 pentru modificarea şi completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu cu 59 de voturi “pentru” şi 23 “împotrivă”. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Sursa: administratie.ro

Stirea anterioara

Doina Federovici, apel public la primarii din Botoșani să depună proiectele de investiții pentru PNDL 2

Stirea Urmatoare

300 de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor de Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.