Noutăți despre concediu și salariu - Iohannis a promulgat modificările la Codul muncii

Noutăți despre concediu și salariu - Iohannis a promulgat modificările la Codul muncii

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat modificarile la Codul muncii referitoare la drepturile salariatului temporar si la durata concediului de odihna.

Seful statului a semnat marti decretul privind modificarile Legii nr. 53/2003 din Codul muncii, anunta Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa.

Proiectul de lege, initiat de 60 de parlamentari PSD si adoptat de Camera Deputatilor in decembrie anul trecut, stabileste introducerea a doua noi alineate.

Astfel, aceste reglementari arata ca salariatul temporar nu poate avea un salariu mai mic decat angajatul permanent care presteaza aceeasi munca, potrivit Mediafax.

„Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar.

In masura in care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luandu-se in considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de munca si care presteaza aceeasi munca sau una similara, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul utilizatorului", se precizeaza la alineatele 3 si 4.

Schimbari si la durata concediului

De asemenea, o alta modificare adusa legii (alineatul 5) prevede ca "in situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate".

Totodata, alineatul 6 arata ca "salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical".

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.