Noua reorganizare teritorială | Moldova de Nord va fi cel mai sărac judeţ al ţării

Noua reorganizare teritorială | Moldova de Nord va fi cel mai sărac judeţ al ţării

Noul judeţ Moldova de Nord, care include Botoşaniul, Iaşiul, Vasluiul, Suceava, Neamţul şi Bacăul, va fi cel mai slab dezvoltat economic din ţară. „Fin.ro” a in­cer­cat sa faca o ra­diografie a businessului din fiecare regiune de dezvoltare si a intocmit un top al re­giu­nilor din punctul de vedere al companiilor cu o cifra de afa­ceri anuala mai mare de 10 milioane de lei. In clasamentul „Fin.ro” nu a fost introdusa regiunea Bucuresti-Ilfov din simplul motiv ca, pe langa faptul ca aceasta zona ar iesi in orice top pe primul loc, ne-am concentrat doar pe zonele din provincie.

Judetele Iasi, Neamt, Suceava, Boto­sani, Bacau si Vaslui vor compune Regiu­nea de Nord-Est, cea mai saraca din tara. Aici, cele mai importante afaceri insu­meaza 14,5 mld. lei, suma aproape iden­tica cu a unui singur judet din zona Sud-Muntenia – Arges (14,3 mld. lei). Nu­ma­rul de angajati din intreaga zona este atat de mic ca ar putea intra pe un stadion mai mare: 79.450. Astfel, daca judetul Bacau este liderul regiunii, cu afaceri ale marilor companii de 5,9 mld. lei, banii pe care ii fac oamenii de afaceri in Vaslui nu depasesc 665 mil. lei. Chiar daca in Vaslui si Botosani nu se desfasoara afaceri impor­tante, nu acelasi lucru se poate spune despre Bacau. Aici isi are sediul central Dedeman (1 mld. lei), dar si Tehnostrade (645 mil. lei) sau Simba Invest. In judetul Neamt cea mai impor­tan­ta afacere este desfasurata de ArcelorMittal Tubular (352 mil. lei).

Regiunea Centru

Primul loc din clasamentul „Fin.ro” este ocupat de Regiunea Centru, formata din judetele Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Alba. Aici, companiile cu afaceri de peste 10 mil. lei anual din fiecare judet care compune regiunea, 235 la nu­mar, insumeaza businessuri de 38,2 mld. lei, in conditiile in care au un numar total de 141.399 de angajati, potrivit datelor Registrului Comertului din 2009. Cu afaceri de 13,3 mld. lei, judetul Brasov ar urma sa devina „motorul” economic al acestei regiuni, urmat de Sibiu, cu 10,8 mld. lei. Astfel, in judetul Brasov cele mai puternice firme sunt Selgros Cash&Carry (3 mld. lei), Autoliv Romania (1,1 mld. lei), Schaffler Romania (996 mil. lei), dar si Eu­ropharm (647 mil. lei). In Sibiu, cele mai importante businessuri sunt ale compa­niilor Polisano (841 mil. lei) si Continental Automotive System (496 mil. lei). Tot in Sibiu isi au cartierul general companiile de stat Romgaz si Transgaz, cu cifre de afaceri de 3,1 mld. lei, respectiv 1,1 mld. lei. In Mures cea mai importanta companie este E.ON Gaz Romania, cu o cifra de afa­ceri de 2,5 mld. lei, dar si Azomures (743 mil. lei). In Alba cele mai mari companii sunt Holzindustrie Schweighofer (875 mil. lei) si Kronospan Sebes (547 mil. lei). Sim­bolul judetului Harghita este apa minerala Borsec, produsa de Romaqua Grup, care are o cifra de afaceri de 532 mil. lei. In privinta judetului Covasna, aici isi are cartierul general Domo Retail (726 mil. lei).

Regiunea Sud-Muntenia

Cu afaceri de 37,7 mld. lei, Regiunea Sud-Muntenia se claseaza la mica dife­ren­ta de Regiunea Centru din punctul de ve­dere al companiilor mari din judetele ce o compun (in numar de 192). In aceasta re­giune regasim judetele Ialomita, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Dambovita, Arges, Calarasi, numarul de salariati ai firmelor mari fiind de 122.002. Inima regiunii este judetul Prahova (capitala urmand sa fie la Ploiesti), cu afaceri de 15,3 mld. lei, urmat de Arges, cu 14,3 mld. lei. Cea mai impor­tanta companie din Regiunea Sud este insa Automobile Dacia (jud. Arges), cu o cifra de afaceri in 2009 de peste 9 mld. lei. In Prahova, de departe cea mai im­por­tan­ta este compania LukOil (cifra de afaceri de 3,3 mld. lei), dar si Electrica Furnizare Muntenia Nord (1,3 mld. lei), PLUDI Mar­ket (1,3 mld. lei) sau Unilever South Cen­tral Europe. In Calarasi cele mai im­por­tante afaceri sunt derulate de com­pa­nia Agro-Chirnogi care avea in 2009 o cifra de afaceri de peste 450 mil. lei. In Giurgiu una dintre cele mai importante com­panii este firma de constructii Rom­strade, cu afaceri in valoare de 1,1 mld. lei. In Dambovita cele mai puternice com­pa­nii din judet sunt Arctic SA din Gaiesti (853 mil. lei) si Mechtel Targoviste.

Regiunea Sud-Est

Pe locul 3 in clasamentul „Fin.ro” se regaseste Regiunea Sud-Est Muntenia. Cu o cifra de afaceri a companiilor mari de 31,5 mld. lei si cu 108.886 de angajati, zona cuprinde judetele Vrancea, Buzau, Galati, Braila, Tulcea si Constanta. Locomotiva regiunii este judetul Constanta, unde cele mai importante companii au o cifra de afaceri de 13,9 mld. lei (de peste 16 ori mai mare comparativ cu Vrancea, ultimul judet din regiune), urmat de judetul Ga­lati, cu 8,2 mld. lei. In Constanta, eco­no­mia locala este si va fi dominata de Rom­petrol Rafinare, care avea o cifra de afaceri de peste 6 mld. lei, dar si de Dae­woo Mangalia Heavy Industry (1,2 mld. lei). La Galati intalnim o companie care, cu siguranta, este una dintre cele mai puter­ni­ce din intreaga zona – ArcelorMittal Ga­lati, cu o cifra de afaceri de 3,5 mld. lei.  La Tulcea si Braila gasim compania STX RO Offshore Turcia, cu o cifra totala de afaceri de 1,2 mld. lei. In Galati mai este santierul Naval Da­men (439 mil. lei), dar si firma de cons­tructii Vega ‘93 (373 mil. lei).

Regiunea Nord-Vest

Urmatoarea clasata este Regiunea Nord-Vest, cu o cifra de afaceri a marilor companii insumata de 28,1 mld. lei, la 111.979 de angajati. Aceasta regiune va ingloba judetele Bihor, Satu Mare, Mara­mu­res, Salaj, Bistrita-Nasaud si Cluj. Moto­rul zonei va fi judetul Cluj, cu o cifra de afa­ceri a marilor firme de 16,4 mld. lei,  ur­mat la mare distanta de Satu Mare, cu doar 2,6 mld. lei. In Cluj, cele mai impor­tan­te afaceri sunt desfasurate de Nokia la fabrica din Jucu, care are o cifra de afaceri de 4,3 mld. lei, dar si de Banca Transil­vania cu afaceri in valoare de 4,8 mld. lei. Tot la Cluj isi desfasoara activitatea Bechtel International (580 mil. lei), dar si Ursus Breweries sau Electrica Transilvania Nord. In Bihor cele mai mari afaceri sunt derulate de Celestica (649 mil. lei) si Leonardo (409 mil. lei). In Satu Mare cel mai important actor local este Electrolux (449 mil. lei), in Maramures – Eaton (481 mil. lei), in Salaj functioneaza fabrica Silcotub (505 mil. lei), iar in Bistrita-Nasaud cea mai importanta companie este Leoni Wiring Systems (574 mil. lei)

Regiunea Vest

Cu o cifra de afaceri a celor mai impor­tante companii de 21,9 mld. lei, aceasta zona va cuprinde Arad, Timis, Hunedoara si Caras-Severin. Cu 11,7 mld. lei (peste jumatate din totalul regiunii), judetul Timis este liderul economic al zonei, ur­mat de Arad, cu 5,64 mld. lei. O companie care va avea un cuvant greu de spus in eco­nomia locala este Continental Automotive, cu o cifra de afaceri de 1,4 mld. lei, avand sediul in Timisoara. Tot in judetul Timis mai functioneaza firme importante pre­cum Delphi Packard Romania (775 mil. lei), TRW Automotive Safety System (624 mil. lei), dar si companiile Nestle Joe sau Alcatel Lucent. In judetul Hunedoara ies in evidenta companiile Electrocentrale Deva (973 mil. lei) si Compania Nationala a Huilei (693 mil. lei). In Arad cele mai importante firme sunt Takata-Petri Ro­mania (900 mil. lei), Banca Comerciala Intesa (623 mil. lei), dar si Astra Vagoane (439 mil. lei).

Regiunea Sud-Vest

Aceasta regiune va include Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt si Valcea, companiile mari avand o cifra de afaceri de 17,2 mld. lei, numarul total de angajati ai acestora fiind de 95.192. Alaturi de Regiunea Nord-Est, aceasta este una dintre cele mai sarace din Romania. De exemplu, companiile mari din Valcea au o cifra de afaceri insumata de 4,1 mld. lei (o treime comparativ cu afa­cerile din Timis, de exemplu), in conditiile in care Valcea este cel mai „bogat” judet din regiune. Aici, simbolul judetului este combinatul Oltchim Ramnicu-Valcea, aflat in curs de privatizare, cu o cifra de afaceri de peste 1 mld. lei. In Dolj, judetul situat imediat sub Valcea, cea mai mare cifra de afaceri o are Complexul Energetic Craiova (1,1 mld. lei) si CEZ Distributie (778 mil. lei). Tot in Dolj, compania Ford are o fabrica la Craiova. In Olt, cea mai puternica firma este Alro din Slatina (1,4 mld. lei), urmata de Pirelly Tyres Romania (735 mil. lei). In Mehedinti, cea mai mare companie este Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (715 mil. lei), dar si constructorul de nave Severnav (195 mil. lei). In Gorj gasim Complexul Energetic Turceni, avand cea mai mare cifra de afaceri (1,1 mld. lei), urmat de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (910 mil. lei).

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.