Nou acord cu FMI, noi conditii - Vezi ce masuri s-a angajat Guvernul sa aplice

Nou acord cu FMI, noi conditii - Vezi ce masuri s-a angajat Guvernul sa aplice

Romania s-a angajat in lupte imposibile de dragul acrodului cu Fondul Monetar International (FMI), una dintre acestea fiind mentinerea inflatiei sub 3% plus minus un procent, pana la finele anului in conditiile in care acesta este un an preelectoral, iar anul viitor unul electoral cu mize foarte mari.

FMI a publicat pe data de 1 aprilie scrisoarea de intentie a Romaniei, astfel ca putem vedea la ce s-a angajat Guvernul in schimbul noului acord de precautie.

Pentru 2012, Executivul s-a angajat sa aduca deficitul sub 3% din PIB. "Pentru a face acest lucru vor limita strict schimbari in sistemul fiscal pentru a asigura stabilitate si predictibilitate. Am inceput sa pregatim Strategia Fiscala pe termen mediu 2012-2014, un pas important in implementarea legislatiei de responsabiliate fiscala si vom folosi acest proces pentru a imbunatati planificarea bugetara", se arata in scrisoarea de intentie.

Documentul publicat de FMI mai arata ca Guvernul s-a angajat sa reformeze toate companiile de stat, mai ales cele din din sectoare critice precum energie si transporturi.

"In ultimii ani, multe din aceste companii de stat au devenit o grea povara fiscala. Acestea au necesitat subventii care sa le acopere pierderile, care, cumulate, ajunsesera la peste 4 procente din PIB", se mai arata in scrisoare. Totodata, pentru privatizarile cheie, va fi numit un consultant international pana la finele lui august 2011.

Sectorul bancar va reveni pe profit

Cresterea volumului de credite neperformante a incetinit semnificativ in timpul ultimului trimestru din 2010, ajungand la o cota de 11,9% din totalul creditelor. Atat timp cat economia isi va reveni, ne asteptam ca si acumularea provizioanelor sa se stabilizeze inainte de jumatatea acestui an, astfel ca sectorul bancar este asteptat sa revina pe profit.

Cu toate acestea, BNR a ramas oarecum precauta in decizii, dupa cum mentiona si in ultimul comunicat dat in urma sedintei Consiliului de Administratie. "Este necesara evaluarea continua a tendintelor procesului de creditare a sectorului neguvernamental, in vederea asigurarii unei evolutii adecvate a creditarii in lei fata de cea in valuta", mentionau oficialii BNR.

Absorbtia de fonduri europene, accelerata

Romania s-a angajat sa sustina o absorbtie accelerata a fondurilor europene, punct la care, pana acum, a stat foarte prost, noi fiind una dintre tarile care a reusit sa atraga printre cei mai putini bani nerambursabili.

Oficialii BNR au mentionat in repetate randuri faptul ca Romania sta foarte prost la atras fonduri europene. "Avem peste 40.000 de proiecte de investitii si niciunul dintre acestea nu este finalizat", mentiona Valentin Lazea, economistul sef al BNR. Acesta spunea la inceputul anului ca ar fi mai bine sa avem cateva proiecte gestionate corect si duse la bun sfarsit, decat sa avem zeci de mii pe care nu le vom finaliza niciodata.

Sistemul fiscal si cel de sanatate, modificate

Guvernul va continua restructurarea sectorului de sanatate pentru a asigura calitatea functionarii acestuia in cadrul alocatiilor bugetare, se mai anunta in scrisoarea de intentie.

In momentul de fata sistemul sanitar romanesc este in haos total, iar cei din minister joaca pase "cu pisica moarta" cu managerii de spitale. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, recunoaste ca in multe spitale a fost haos, dar vina este a managerilor, care au stiut din timp ca se inchid spitalele si nu au facut nimic.

Cat despre sistemul fiscal, Guvernul spune ca va institui un mecanism simplificat de impozitare pentru contribuabilii mici. Totodata, Romania va continua informatizarea ANAF pentru imbunatatirea administratiei fiscale, dar exista, deja, si planul de restructurare al ANAF.

Detaliile noului acord cu FMI

In cadrul noului acord precautionar cu FMI, Romania va avea asigurata o linie de creditare de 3,6 miliarde de euro, pe care o poate accesa oricand in cazul unor urgente financiare. Una din aceste urgente se refra la o scadere considerabila a economiei pe fondul unei crize la nivel international.

Durata acestui contract intre Romania si FMI este de doi ani si are ca scop intarirea increderii investitorilor in economia locala. Totodata acordul le va da semne investitorilor ca statul roman va continua reformele pe care le-a inceput acum doi ani.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.