Lupta guvernului Ponta în UE pentru salvarea micului românesc cu aditivi

Lupta guvernului Ponta în UE pentru salvarea micului românesc cu aditivi

Guvernul va transmite Comisiei Europene, joi, o solicitare formulată de Asociația Română a Cărnii pentru ca rețeta mititeilor să fie inclusă pe lista rețetelor tradiționale, având în vedere că de la 1 iunie producţia de mititei sub actuala reţetă ar trebui interzisă, conform unei directive europene.

Directiva prevede că de la 1 iunie se interzice folosirea în compoziția produselor de carne procesată a carbonaților de sodiu, a unui conservant și a unui antioxidant - aditivi alimentari care intră în rețeta de preparare a micilor.

În vreme ce specialiştii sunt de acord că aditivii alimentari din reţeta micilor sunt nocivi pentru organism, iar unii bucătari spun că prepararea tradiţionalului fel de mâncare este posibilă şi fără ei, „ameninţarea" europeană a pus pe gânduri autorităţile.

Ieri, premierul Victor Ponta preciza că interzicerea micilor este „o poveste" pentru presă. Joi, însă, guvernul a anunţat că a început demersurile pe lângă Comisia Europeană.

Concret, guvernul a anunţat joi, printr-un comunicat, că va face demersuri ca produsul „mititei" să fie introdus, alături de burger și de cârnatul spaniol chorizo, în categoria produselor tradiționale care nu sunt supuse acestor reguli.

„Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea loc în data de 2 mai, în cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului României va transmite solicitarea formulată de către Asociația Română a Cărnii ca rețeta produsului mititei să fie inclusă pe lista rețetelor tradiționale. Reprezentanții Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiționale și consideră că aceasta și orice alte măsuri care trebuie luate, reprezintă o soluție corectă și normală, susținută și de reprezentanții industriei producătorilor de carne. Autoritățile române vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul României", se arată în comunicatul Executivului.

Guvernul precizează că discuția de la nivelul Uniunii Europene se referă numai la micii produși industrial.

Asociația Română a Cărnii, cea mai importantă organizație a procesatorilor de carne din România, a solicitat deja Comisiei Europene introducerea actualei rețete de mici în lista celor "tradiționale", pentru ca procesatorii români să poată folosi în continuare aditivii ce urmează să fie interziși.

În 2012, piața locală a micilor s-a ridicat la aproape 22.000 tone, dintre care 72% a fost acoperit de vânzările din retailul modern.

În tradiţia românească nu există aditivi în mici

„Europa nu are de gând să ne interzică micii, ci o serie de aditivi printre care şi cei aflaţi în compoziţia micilor", spune Emanuel Ciocu, editorul site-ului culinar Cevabun.ro, pentru REALITATEA.NET.

Aditivii sunt însă în micii preparaţi industrial. "Asta e motivul pentru care Asociaţia Română a Cărnii, care apără interesele procesatorilor, este cea care face presiuni asupra Guvernului şi nu producătorii tradiţionali. Pentru că în tradiţia românească nu există respectivele ingrediente", spune Emanuel Ciocu.

„E vorba de un antioxidant care menţine culoarea rozalie a cărnii şi de un conservant care îi prelungeşte durata de viaţă. În plus, mai este pomenit bicarbonatul de sodiu, care este un agent de afânare (face mititeii pufoşi). Se spune că micii nu se pot face fără respectivii aditivi. Fals! Nu se pot produce în mod industrial şi nu se pot comercializa pe perioade lungi de timp în supermarketuri. E adevărat că o carne sau un cârnat care nu au silitră capată o culoare cenuşie, nu una roşiatică. Dar dacă vorbim despre tradiţional, aşa trebuie să fie. Nu cunosc pe nimeni care să îşi facă mititei în care să adauge antioxidanţi şi conservanţi. Cât priveşte bicarbonatul, iniţial s-a folosit apă minerală sau smântână dulce (aşa după cum a remarcat şi răposatul Radu Anton Roman). Dar bicarbonatul e mai ieftin. Şi permite şi congelarea", mai explică editorul site-ului Cevabun.ro.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Șoferii au interzis! Amenzi pentru cei care merg să facă poze în lanul de rapiță

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.