Cum se dau tichetele sociale de grădiniţă în acest an şi ce condiţii trebuie să îndeplineacă părinţii

Cum se dau tichetele sociale de grădiniţă în acest an şi ce condiţii trebuie să îndeplineacă părinţii

Părinţii care şi-au dat copiii la grădiniţă, începând din această toamnă, pot primi tichete sociale pentru grădiniță în vederea stimulării participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate. Pentru a putea beneficia de astfel de tichete, solicitanţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.

Copiii care provin din familii fără posibilități financiare și care frecventează zilnic grădinița vor primi un stimulent financiar. Prevederile în vigoare stabilesc că pentru fiecare copil se vor acorda tichete sociale în valoare de 50 de lei/lună, ce vor putea fi folosite de părinți pentru a cumpăra celor mici mâncare, haine și rechizite.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Consiliu Local Sector 1, modalitatea de identificare a beneficiarilor, modalitatea de soluționare a situațiilor identificate și procedura de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță urmează să fie aprobată de aleşii locali, la şedinţa din 29 septembrie 2016.

CINE poate beneficia de tichete sociale de grădiniţă

În conformitate cu Hotărârea Guvernului României nr. 15/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015, privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate și a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță, beneficiari sunt următoarele categorii de copii:
Copiii din familiile devaforizate cetățeni români care au domiciul sau reședința în Sectorul 1
Copiii din familii devaforizate cetățeni români fără domiciliu sau reședință, care se află în evidența DGASPC Sector 1
Copii din familii devaforizate care nu au cetățenie română sunt cetățeni străni și au domiciliul sau reședința pe raza Sectorului 1, cetățeni străni sau apatrizi cărora li s-a acordat, în condițiile legii, o formă de protecție, cetățeni apatrizi care au domiciliul sau reședința pe raza sectorului 1.

În conformitate cu art. 2 din HG nr. 15/2016, beneficiază de stimulent copiii din familiile defavorizate formate din soț, soție și copii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună. Beneficiază de stimulent și copiii din familiile defavorizate formate din persoană singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta.

Pentru acordarea stimulentului se consideră familie și bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și a fiecăruia dintre ei, care locuiesc și gospodăresc împreună.

Conform art 3 din HG nr. 15/2016, prin persoană singură se înțelege persoana care se află în una din următoarele situații:
este necăsătorită,
este văduvă,
este divorțată,
are soțul/soția declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească,
are soțul/soția arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor,
nu a împlinit vârsta de 18 ani și se află în una situațiile prevăzute la lit. a) – e).
a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una din situațiile prevăzute la lit. a) – e).

De asemenea, asistentul maternal profesionist poate solicita stimulentul atât pentru copiii săi, cât și pentru cei care îi are într-o formă de plasament, dacă îndeplinește criteriile prevăzute la art 2 din lege.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească solicitanţii de tichete sociale de grădiniţă

Stimulentele educaționale sub formă de tichete sociale se acordă copiilor din familii devaforizate în condițiile în care sunt îndeplinite cumulativ următoarele criterii:
Vârsta minimă a copilului este de 3 ani împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent.
Vârsta maximă a copilului este de 6 ani împlinți după de data de 01 septembrie a anului școlar curent.
Venitul lunar pe membru de familie este de pâna la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singura, prevăzut de Legea 416/2001 privind venitul minim garantat cu modificările și completările ulterioare (venituri de până la 284 lei pe lună).

Cum se acordă tichetele sociale de grădiniţă

Dreptul la stimulent se acordă începând cu luna în care beneficiarul îndeplinește criteriile de eligibilitate pe baza de cerere și declarație pe proprie răspundere însoțită de acte doveditoare privind componența familiei, veniturile acesteia și înscrierea/frecventarea activităților organizate de grădiniță.
Stimulentul se acordă lunar pe perioada participării copilului la activitățile organizate în cadrul unităților de învățământ preșcolar în perioada septembrie – iunie.

Acordarea stimulentului educațional este condiționată de frecvența regulată la gradiniță a copiilor din familiile beneficiare.

Astfel prin frecvență regulată se înțelege prezența zilnică a copilului la gradiniță în luna monitorizată cu excepția absențelor motivate. Se consideră absențe motivate, ce nu afectează acordarea tichetelor, următoarele cazuri, cu condiția ca acestea să nu depășească 50% din zilele de grădinița:
absențe medicale: motivate numai dacă părinții aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii. În caz excepțional o singură dată pe an școlar copiii pot beneficia de tichete sociale și dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniță din motive medicale;
învoiri: copii pot fi învoiți de către părinți în limita a 3 zile pe lună, cu condiția anunțării cadrelor didactice.

Distribuirea lunară a tichetelor pentru gradiniță se face în baza dispoziției primarului până la data de 15 a lunii în curs pentru luna anterioară.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.