Cum se aplică garanția pe sticle din 31 martie 2019

Cum se aplică garanția pe sticle din 31 martie 2019

Cumpărătorii vor putea recupera garanția de 50 de bani pe sticlă, introdusă la 31 martie 2019, în baza bonului fiscal, de la același magazin de la care a fost cumpărată băutura sau de la alt magazin din cadrul aceluiași lanț de supermarketuri, a declarat, luni, pentru Agerpres, un oficial al Ministerului Mediului. Micii comercianți riscă astfel să fie dezavantajați de noul sistem negociat de marile rețele de supermarketuri și hipermarketuri cu Guvernul.

Cosmin Teodoru, directorul general al Direcţiei Deşeuri, Situri Contaminate şi Substanţe Chimice Periculoase din Ministerul Mediului a explicat succint sistemul de garanţie impus comercianților prin Ordonanţa 74/2018 privind regimul deşeurilor.

„Ordonanţa 74 prevede că restituirea garanţiei se face în baza bonului fiscal şi aceasta a fost voinţa expresă a marilor lanţuri de magazine. Propunerea noastră a fost cu totul diferită, numai că dânşii au insistat cu bonul fiscal. (...) De asemenea, am mai obţinut un câştig din toată negocierea cu retailerii: că poţi merge oriunde într-un magazin care aparţine lanţului respectiv să recuperezi garanţia. Fiecare magazin decide cum e organizează şi unde îşi face punctul de colectare a ambalajelor", a spus directorul de la Mediu, conform Agerpres.

Acest sistem pare să-i dezavantajeze pe micii comercianți cu magazine de cartier: cumpărătorii ar putea avea un motiv în plus să prefere să cumpere băuturile la sticle din lanțurile mari de supermarketuri, având mai multe opțiuni de returnare, pe întinderi geografice mari.

Reamintim că începând cu data de 31 martie 2019, valoarea garanției pentru sticlele returnabile și alte ambalaje reutilizabile va fi de 50 de bani pe ambalaj, iar magazinele vor reține pe bonul fiscal această valoare, clienții putând apoi să o recupereze.
Ordonanța de urgență nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu prevede:

Operatorii economici care comercializează cu amănuntul produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați:
a) să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești și asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective;
b) să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate;
c) să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate.

Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligați:
a) să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma ambalaj reutilizabil;
b) să organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu anul 2019, un procentaj de returnare de minimum 90%.

Începând cu data de 31 martie 2019, valoarea garanției bănești în cazul ambalajelor primare reutilizabile utilizate pentru produse destinate consumului populației este de 0,5 lei/ambalaj.

Circulația ambalajelor reutilizabile între operatorii economici se face prin schimb, cu respectarea prevederilor Legii contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, iar dacă beneficiarii nu dețin cantitățile de ambalaje necesare efectuării schimbului aceștia achită o garanție bănească în schimbul ambalajelor primite.

Până la data de 1 ianuarie 2021, în baza evaluării eficienței economice, sociale și de mediu, precum și a impactului asupra întreprinderilor mici și mijlocii, prin hotărâre a Guvernului, se stabilește un sistem de garanție-returnare care să se aplice pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piața națională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel.

Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate sunt obligați să aibă, începând cu data de 1 ianuarie 2020, un procentaj mediu anual al ambalajelor reutilizabile din ambalajele utilizate la introducerea pe piață a produselor lor, incluzând și ambalajele luate spre închiriere de la operatori, de cel puțin 5%, dar nu mai puțin decât procentajul mediu realizat în perioada 2018-2019 și să crească acest procentaj cu 5%, anual, până în anul 2025 inclusiv.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Autocar cu români implicat într-un accident cu un TIR, pe autostrada A4 Torino-Milano! Traficul a fost blocat

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.