Cum poţi să afli câte puncte de penalizare ai

Cum poţi să afli câte puncte de penalizare ai

Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul să obţină informaţii cu privire la numărul de puncte ce i-au fost aplicate. Serviciul Rutier are o evidenţă exactă a situaţiei punctelor de penalizare.

Viteză, vorbit la telefon, nepurarea centurii de siguranţă, nefolosirea farurilor în afara localităţii, circulaţia pe interzis sau oprirea în locuri interzise - acestea sunt doar câteva dintre abaterile care vă pot „oferi" amenzi şi, implicit, puncte de penalizare. Codul Rutier prevede sancţionarea şoferilor indisciplinaţi cu puncte de penalizare. La acumularea a 15 puncte de penalizare se suspendă permisul de conducere pe o perioadă de 30 zile. Dacă în următoarele 12 luni, şoferul „colecţionează" alte 15 puncte de penalizare, permisul este suspendat pe o perioadă de 60 de zile. Altfel spus, în cazul în care mai acumulaţi încă odată 15 puncte, într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul să obţină informaţii cu privire la numărul de puncte ce i-au fost aplicate. Serviciul Rutier are o evidenţă exactă a situaţiei punctelor de penalizare.

Cei care doresc să afle câte puncte au trebuie să trimită o cerere la Serviciul Rutier, prin care să solicite acest lucru, iar aceştia vă vor trimite înapoi răspunsul la ceea ce doriţi să aflaţi.

La cererea motivată a titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se pot reduce, de către şeful Poliţiei Rutiere al judeţului pe raza căreia a fost săvârşită fapta, dar nu mai puţin de 30 de zile. De asemenea, de menţionat este faptul că în momentul în care ţi se suspendă permisul de conducere, toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment se şterg.

Daca de la 1 iulie 2014, un sofer va face o greseala, cea mai mica suma pe care o va scoate din buzunar pentru incalcarea Codului rutier va fi de 180 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1800 de lei, potrivit info-soferi.ro. Codul Rutier stabileste ca amenzile contraventionale se stabilesc in functie de numarul punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului.

Daca salariul minim pe economie va creste la 900 de lei, de la 1 iulie 2014 si punctul de amenda va creste la 90 de lei de la 1 iulie 2014.

Asadar, de la 1 iulie, amenzile de circulatie sunt, in functie de clasa:

de 180 sau 270 de lei (clasa I);

de 360 sau 450 de lei (clasa a II);

cuprinse intre 540 si 720 de lei (clasa a III-a);

cuprinse intre 810 si 1800 de lei (clasa a IV-a);

cuprinse intre 1890 si 9000 de lei (clasa a V-a).

Concret, clasele de sancţiuni sunt următoarele:

clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;

clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amendă;

clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amendă;

clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;

clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă (Sanctiunile prevazute la clasa a V-a se aplica numai persoanelor juridice).

De la 1 iulie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de sigurantă vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare şi o amenda de 180 sau 270 de lei. Aceeaşi sanctiune este valabilă şi pentru: oprirea în loc nepermis; depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h; oprire neregulamentară; circulaţia pe „interzis”.

Cu 3 puncte de penalizare şi amenzi de 360 sau 450 de lei sunt sancţionate, printre altele, următoarele fapte: staţionarea neregulamentară; depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h; pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulatţa în interiorul acesteia este blocată. Sursa: realitatea.net.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Acțiune a polițiștilor din Dorohoi, pentru siguranța cetățenilor. Haine și țigarete Duty Free confiscate - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.