Cum faci economie la curent și gaze. Află care sunt cele mai bune trucuri

Cum faci economie la curent și gaze. Află care sunt cele mai bune trucuri

Fiecare început de an aduce de obicei scumpiri și deci cheltuieli suplimentare. Ai consumat și rezervele la sfârșit de an. E vremea să te pui pe picioare, fără să renunți la prea multe. Iată cum faci economie la curent și gaze.

– Găteşte feluri bazate pe legume. Necesită un timp mai scurt de pregătire, deci vei consuma mai puţine gaze. De asemenea, fă o cantitate care să îţi ajungă pentru 3-4 zile. Încearcă să nu foloseşti şi aragazul, şi cuptorul simultan. Alege doar una dintre variante.

– Dacă ţi-ai propus să faci economie la căldură, nu folosi aragazul pe post de sursă de încălzire. Nu este nici sănătos şi îţi vei încărca mult factura gazelor.

– Poate eşti tentat să foloseşti aerul condiţionat ca să te încălzeşti. Este greşit! Consumul de energie electrică va fi foarte mare.

– Cumpără becuri economice. Cele mai bune sunt cele tip led. Chiar dacă vei face o investiţie mai mare acum, în timp, costurile curentului vor scădea simţitor. Un bec cu led consumă de două ori mai puţin decât unul fluorescent şi de 10 ori mai puţin decât unul cu incandescenţă.

– Alege puterea becurilor în funcţie de nivelul de lumină necesar. Nu folosi becuri de 100 W pe holuri, de exemplu. Aici pot fi utilizate spoturi de putere mică.

– Nu lăsa lumina aprinsă decât atât timp cât eşti în cameră. Altfel se consumă curentul în zadar. Caută să foloseşti cât mai mult lumina naturală şi trage perdelele şi storurile în timpul zilei.

– Evită să laşi aparatele în stand-by. Scoate-le din priză când nu le întrebuinţezi. Sau mai bine foloseşte prize ori prelungitoare cu buton întrerupător.

– Investeşte în aparatura electrică de generaţie A+++, care înseamnă un consum mai mic de curent, chiar dacă vei scoate mai mulţi bani din buzunar. În timp, vei face economii importante.

– Nu spăla zilnic la maşină. Aşteaptă să se adune mai multe rufe. Vei face economii nu numai la curent, ci şi la detergent.

– Usucă rufele natural, pe balcon. Dacă le pui în casă şi ai repartitoare, consumul de căldură va creşte. Ca să nu mai vorbim de posibilitatea de a face condens pe pereţi, adică alţi bani, altă distracţie cu zugrăvitul casei!

– Deşi e iarnă, dacă vei ţine mult timp uşa frigiderului deschisă, consumul va fi mai mare. De asemenea, este bine să dezgheţi frigiderul sau congelatorul la timp, dacă vrei să consume mai puţin curent.

Consumul pentru aparatele în stand-by

Iată câtă energie se rispiește anual dacă ții aparatele în stand-by. Oprește alimentarea lor când nu le folosești:

Încărcătorul telefonului: 7 kwh/an
Cafetieră: 13 kwh/an
Ceas cu radio: 15 kwh/an
Radio: 15 kwh/an
Computer: 43 kwh/an
Televizor: 48 kwh/an
Imprimantă: 15 kwh/an sursa: libertatea.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.