Cea mai mare țeapă din contractul cu firma de telefonie, internet sau cablu. Cât te pot obliga de fapt să le fii client!

Cea mai mare țeapă din contractul cu firma de telefonie, internet sau cablu. Cât te pot obliga de fapt să le fii client!

Ţi se pune în faţă un contract în care scrie că vei fi penalizat dacă îl reziliezi mai devreme de doi ani? Refuză şi caută alt furnizor de telefonie, internet sau televiziune. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) îţi reamintește că perioada minimă contractuală este de cel mult 12 luni. Şi poate fi prelungită la 24 de luni doar dacă îţi convine şi ţie.

Potrivit prevederilor legale, furnizorii de servicii de telefonie, internet și televiziune pot stabili o perioadă contractuală minimă, denumită și perioadă contractuală inițială, în cazul contractelor ce au ca obiect furnizarea de servicii de comunicații electronice, precizează ANCOM.

Reziliere oricând – fără penalităţi, dar contra cost!
La rândul lor, utilizatorii sunt protejați de legislația din România prin stabilirea a două praguri pentru perioada contractuală minimă – de 12, respectiv 24 de luni –, perioadă în care nu pot rezilia contractul fără plată unor taxe. Unii furnizori le oferă utilizatorilor opțiunea de a încheia un contract pe perioadă nedeterminată, la prețuri standard (fără beneficii sau reduceri), avantajul fiind că acest contract poate fi reziliat oricând, fără plata unor penalități.

Prin urmare, furnizorii de comunicații din România nu pot încheia cu utilizatorii contracte cu o durată inițială mai mare de 24 de luni. În cazul persoanelor juridice, durată contractuală minimă se stabilește prin negociere și poate depăși 24 de luni. Totuși, persoanele juridice pot solicita aplicarea regimului de consumator, respectiv oferirea posibilității încheierii unui contract pentru o perioadă contractuală minimă de până la 24 de luni.

A nu se confunda: perioada minimă vs durata contractului
Perioada contractuală minimă nu trebuie confundată cu durată totală a contractului. Astfel, după expirarea perioadei contractuale minime, contractul se va derula în continuare pe o perioadă nedeterminată sau se va prelungi succesiv cu perioade egale cu perioada contractuală minimă, în funcție de prevederile concrete ale contractului, dacă abonații nu solicită încetarea acestuia. În această situație, renunțarea la contract se face fără plata unor penalități asociate perioadei minime contractuale, pentru că durată minimă inițială a expirat.

Reciteşte contractul înainte de a-l denunţa
Utilizatorii care doresc rezilierea unui contract de servicii de comunicații electronice trebuie să verifice dacă a expirat perioadă minimă a contractului, iar în caz contrar care sunt sumele pe care ar trebui să le plătească pentru încetarea contractului. Acest lucru este valabil și pentru persoanele care doresc să-și porteze numărul de telefon, având în vedere că prin depunerea unei cereri de portare solicită automat și încetarea contractului cu furnizorul din rețeaua căruia vor să plece.
 
ANPC constată, instanţa decide
Stabilirea prin contract a unor sume de bani pe care clientul trebuie să le plătească în cazul în care dorește rezilierea contractului înainte de expirarea perioadei minime contractuale nu este interzisă, dar este reglementată de legislația din domeniul protecției consumatorilor. ANPC este instituția care poate constată existența unor clauze abuzive în contracte, iar instanța este cea care poate dispune eliminarea lor din contractele aflate în curs de executare.

Cine te ajută
Pentru informații suplimentare, cei interesați pot accesa InfoCentrul din pagină de internet a Autorității, www.ancom.org.ro, subsecțiunea Contractul pe înțelesul tău.

Utilizatorii pot sesiza ANCOM în situațiile în care contractul de servicii telecom nu conține nicio precizare referitoare la durata totală sau la durata iniţială a acestuia, menţionează o perioadă minimă contractuală mai mare de 24 de luni sau dacă nu li s-a oferit posibilitatea de a încheia un contract cu o durata iniţială de cel mult 12 luni, urmând paşii din secţiunea Sesizeaza ANCOM.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice. Câți bani pot primi angajații

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.