Ce să faci când te opreşte un poliţist în trafic? Mit sau realitate

Ce să faci când te opreşte un poliţist în trafic? Mit sau realitate

În ultimele zile au circulat în mediul online câteva drepturi ale cetățenilor atunci când sunt opriți de către polițiști și câteva reguli pe care oamenii legii trebuie să le respecte. Să vedem cum e situația de fapt, scrie Tion.ro.

MIT: Polițistul care te-a oprit trebuie să îți prezinte legitimația, iar refuzul de a prezenta actele poate duce la anularea unei eventuale amenzi.

REALITATE: Legea 218 din 23 aprilie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române prevede: ART. 41 (1) În exercitarea atribuţiilor de serviciu poliţistul este obligat să prezinte insigna sau legitimaţia de serviciu, după caz, pentru a-şi face cunoscută, în prealabil, calitatea, cu excepţia situaţiilor în care rezultatul intervenţiei sau siguranţa ulterioară a poliţistului ar fi periclitată. Asta înseamnă că dacă polițistul are insignă pe piept, nu mai e obligat să prezinte şi legitimaţia de serviciu.

MIT: Oamenii legii trebuie să spună motivul pentru care te-a oprit. Nu este permis de lege să fie oprite mașinile și apoi să fie căutat motiv de a da amendă.

REALITATE: Hotărârea Guvernului nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: Art. 182. – (1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către poliţistul rutier sau, după caz, de către poliţistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte şi a bunurilor care fac obiectul urmăririi, precum şi pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează şi în condiţiile producerii unor calamităţi naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol siguranţa circulaţiei. Nu se poate discuta despre oprire fără motiv dacă polițiștii pot opri autovehicule pentru „verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege”. Sursa: realitatea.net

Stirea anterioara

„Pro Dance” Botoşani - Concursul Naţional de Dans „Tărâmul Dansului” Ediţia a IX -a

Stirea Urmatoare

Pompierii dorohoieni au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la motorul unei autoutilitare

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.