Au părinții dreptul să posteze fotografii pe Facebook cu bebelușii lor?

Au părinții dreptul să posteze fotografii pe Facebook cu bebelușii lor?

Părinții postează poze cu copiii lor pe rețelele de socializare. Este o decizie care merită like-uri sau dislike-uri? Copiii nu au, însă, prea multe de spus în această privinţă. În unele cazuri sunt prea mici ca să înţeleagă despre ce este vorba. Citiți mai jos ce recomandă psihologii atunci când vine vorba de expunerea copiilor pe reţelele de socializare şi care sunt argumentele părinţilor care postează constant imagini cu cei mici pe Facebook.

„Sharenting-ul” este un fenomen care se referă la părinţii ce postează compulsiv pe Facebook imagini cu ai lor copii. Fotografiile cu animale, peisaje şi copii primesc cele mai multe like-uri pe reţelele de socializare.

Mădălina face parte din categoria părinţilor care postează constant pe reţelele de socializare. Este pasionată de fotografie şi încearcă să-şi surprindă întotdeauna puştiul de şapte luni în ipostaze inedite, apoi să publice imaginile pe Facebook şi Instagram.

„Din punctul meu de vedere trăim într-un secol în care totul se întâmplă online şi avem prieteni care ne urmăresc, rude care sunt plecate şi este un motiv în plus să fim în contact cu ei. Cred că trebuie să păstrăm un echilibru în a posta şi, mai mult decât atât, să avem grijă ce postăm. Eu nu postez fotografii cu bebe dezbrăcat, nu-mi dau share location sau check-in-uri, să se ştie unde sunt”, spune Mădălina Avrămescu.

În aceeaşi situaţie cu Mădălina sunt milioane de alţi părinţi din România. Nu toţi sunt, însă, la fel de atenţi la calitatea fotografiilor pe care le postează sau la detaliile pe care le împărtăşesc cu prietenii virtuali.

„În momentul în care eu ca părinte am postat pe internet un filmuleţ sau o imagine cu copilul meu, în acel moment viaţa copilului meu devine oarecum publică. Sigur că este normal şi firesc să dorim să împărtăşim cu ceilalţi momentele importante din viaţa noastră, dar atunci când o facem într-un mod excesiv şi neselectiv devine o problemă”, spune Monica Bolocan, psiholog.

Nevoia compulsivă a părinţilor de a posta fotografii cu copiii lor pe reţelele de socializare s-a transformat într-un adevărat fenomen în Statele Unite ale Americii. Specialiştii internaţionali l-au numit „Sharenting”. Psihologii au încercat astfel să tragă un semnal de alarmă asupra publicării excesive pe Facebook a imaginilor cu cei mici.

„Câteodată se ajunge ca în loc să trăim momentele respective, să fim alături de copiii noştri, noi să fim mai mult preocupaţi de cum surprindem cât mai bine într-o fotografie acel moment astfel încât să-l share-uim cu prietenii. Nu mai suntem atenţi la ce se întâmplă în realitate. Viaţa noastră de familie se mută în mediul virtual, dar le dăm şi un exemplu prost copiilor. Ce înţeleg copiii? Un moment este important atâta timp cât este comunicat pe reţelele de socializare şi strânge foarte multe like-uri sau share-uri? Ajungem să ne măsurăm imaginea şi emoţiile în număr de like-uri şi share-uri”, adaugă psihologul Monica Bolocan.

„Atâta timp cât copilul tău nu-şi dă acceptul să apară pe social media, indiferent ce vârstă are, trebuie să fii un pic limitat în a pune poze cu el, aşa cum ai chef şi când ai chef, pentru că s-ar putea ca, la un moment dat, să te trezeşti că lui nu-i convine treaba asta”, explică Alex Negrea, specialist Social Media.

Unul dintre cele mai mari riscuri la care sunt supuşi copiii în mediul virtual este legat de faptul că fotografiile pot fi preluate de oricine. Potrivit unei companii de securitate online, peste 500 de imagini cu minori sunt vândute online la fiecare 60 de secunde. Sursa: Digi24.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.