Ajutoarele pentru crescătorii de porci, aprobate

Ajutoarele pentru crescătorii de porci, aprobate

Programul Carne de porc în fermele româneşti, aprobat de Parlament; Crescătorii vor primi ajutoare de 86 milioane de euro, sumele fiind destinate depăşirii dificultăţilor înregistrate de către producătorii din acest sector. Banii vor veni de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii. Proiectul a fost adoptat de Camera deputaților în calitate de for decizional, astfel că merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Este vorba despre o schemă de ajutor de stat, prin care se dorește ajutorarea crescătorilor de porci din România. De aceast beneficii vor avea parte persoane fizice și juridice, asociații familiale dar și cei din industria creșterii porcilor.

Ioana Bran, deputat PSD a precizat că trebuie încurajat consumul de produse românești. „Menținerea la acest nivel de producție va avea efecte și asupra consumului de cereale și a forței de muncă”, a spus aceasta, precizând că trebuie încurajată producția autohtonă.

Opoziția a criticat proiectul, precizând că este insuficient.

Potrivit proiectului, pentru accesarea programului, producătorii de carne de porc din România trebuie să livreze către abatoare autorizate, în care se face clasificarea carcaselor de către clasificatori autorizaţi, minimum 600 şi maximum 100.000 de capete de porci graşi, anual, indiferent de numărul exploataţiilor acestuia.

„Se acordă ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 de euro pentru porcii graşi care se livrează şi se clasifică în abatoare autorizate. În cadrul Programului carne de porc din fermele româneşti, un producător de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum un pachet şi maximum 250 de pachete de sprijin/an/beneficiar. Prin excepţie de la prevederile alin. (1), beneficiarii care depăşesc 250 de pachete de sprijin/an, intră în program cu maximum 100.000 porci graşi livraţi la abator şi clasificaţi, prin declaraţie pe proprie răspundere”, mai prevede proiectul.

Programul carne de porc din fermele româneşti urmează să se desfăşoare în perioada 2017 – 2020, iar suma alocată pentru plata ajutoarelor de stat în 2017 este echivalentul a 86 milioane de euro şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe acest an.

Sumele rămase necheltuite din plafoanele anuale, aprobate prin hotărâre a Guvernului, se reportează pentru anul următor al programului, cu aceeaşi destinaţie. Programul se va implementa după primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat.

Recent, în presă a apărut informația că fiul lui Liviu Dragnea este proprietarul unei ferme de porci pe care ar fi achiziţionat-o printr-un intermediar, de la compania Tel Drum. Pe 1 februarie, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă privind acordarea de ajutoare financiare pentru crescătorii de porci.

În acest context, liderul PMP Traian Băsescu a afirmat, într-o ședință de plen, că, decât să se facă o comisie de anchetă pentru bugetul Guvernului Cioloş, mai bine o comisie de anchetă pentru ferma de porci de la Tel Drum. Dragnea i-a replicat că nu intră în această mocirlă.

Stirea anterioara

Modificări în Legea salarizării: Primarii vor primi în plus 25% din salariu dacă au proiecte pe fonduri europene

Stirea Urmatoare

Coafezele, somate să își plătească impozitele! ANAF vrea să reducă evaziunea fiscală și pornește verificarea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.