Vezi câștigătorii Taberei de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă - FOTO

Vezi câștigătorii Taberei de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă - FOTO

Emoţii puternice, bucurie de nestăvilit, dar şi multe lacrimi de rămas bun, sunt doar câteva stări prin care au trecut cei 50 de elevi botoşăneni, în ultima zi petrecută în „Tabăra de vară pentru situaţii de urgenţă”. Indiferent de locul pe care l-au ocupat în clasamentul general, câştigători sunt toţi pentru că au învăţat cum să salveze vieţi.

Astfel, începând de astăzi, 50 de elevi din 20 de localităţi botoşănene au devenit  „mesagerii” pompierilor în comunităţile de care aparţin. Misiunea le-a fost încredinţată după ce, timp de o săptămână, au învăţat cum să-şi protejeze propria viaţă, dar şi cum să-şi ajute semenii. Lecţiile le-au fost predate în cadrul Taberei de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă „Prezent şi Viitor în Siguranţă”, organizată la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţului Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Societatea Naţională de „Cruce Roşie” – Filiala Botoşani, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Botoşani, Palatul Copiilor Botoşani – Clubul Copiilor Dorohoi, Primăria comunei Mihai Eminescu şi Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”.

La festivitatea de premiere, care a avut loc astăzi, alături de elevi au fost:  ing. Costică Macaleţi - preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani; Mihaela Huncă - inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Miluţă Jijie - managerul Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, Marcel Dupu – directorul Clubului Copiilor Dorohoi, colonel dr. ing. Mihail Cristian Amarandei - inspectorul şef al ISU Botoşani, precum şi numeroşi părinţi.

Vizibil emoţionaţi, membrii celor cinci echipaje ( albastru, galben, bleu marin, roşu şi verde) au aşteptat cu nerăbdare să vadă cine pleacă acasă cu trofeul celei de-a şasea ediţii a Taberei de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă. Timp de o săptămână, aceştia s-au înfruntat în 17 probe din concursurile „Prietenii Pompierilor, „Cu viaţa mea apăr viaţa” şi jocurile interactive cu specific în domeniul situaţiilor de urgenţă.  

Clasamentul final a fost stabilit pe baza rezultatelor obţinute în urma rezolvării chestionarului cu 20 de întrebări din domeniul situaţiilor de urgenţă.

După o luptă extrem de strânsă, „echipajul verde”, format din elevi de la Liceul Tehnologic Coţuşca, Liceul Tehnologic Plopenii Mari, comuna Ungureni, Şcoala Gimnazială nr. 1 Adăşeni, Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, Şcoala Gimnazială nr. 1 Ştiubieni, Şcoala „Aristotel Crîşmaru” Drăguşeni şi Şcoala Gimnazială nr. 12 Botoşani, a fost declarat câştigătorul ediţiei.

Locul I a fost câştigat de „echipajul bleu marin” (Liceul Tehnologic „A. Vlahuţă” Şendriceni, Şcoala Gimnazială nr. 1 Corlăteni, Şcoala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, Şcoala Gimnazială nr. 1 Hilişeu Horia, Liceul Tehnologic „Ion Pillat” Dorohoi, Şcoala Gimnazială nr.1 Dumeni, comuna George Enescu şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Brăeşti).

Pe a doua treaptă a podiumului a urcat „echipajul albastru” ( format din elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 13 Botoşani, Şcoala Gimnazială „Elena Rareş” Botoşani, Şcoala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoşani, Şcoala Gimnazială nr. 7 Botoşani şi Şcoala Gimnazială nr. 11 Botoşani).

Locul III a fost adjudecat de „echipajul galben” (format din elevi de la Şcoala Gimnazială Lunca, Şcoala Gimnazială Unţeni, Şcoala Gimnazială nr. 11 Botoşani, Şcoala Gimnazială Văculeşti şi Şcoala Gimnazială „Ion Pillat” Dorohoi), în timp ce cupa „fair play” a fost oferită „echipajului roşu” ( format din elevi de la Liceul „Ştefan D. Luchian” Ştefăneşti, Şcoala Gimnazială nr.1 Santa Mare, Şcoala Gimnazială nr.1 Călăraşi,  Şcoala Gimnazială nr.1 Dîngeni şi Şcoala Gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi).

Totodată, a avut loc şi premierea autorilor celor mai bune trei eseuri „Viaţă de pompier”. Pe lângă diplome, medalii şi cupe, câştigătorii ( locul I – Emanuela Mistreanu – Şcoala Gimnazială Corlăteni; locul II – Ioana Bianca Hriţac – Liceul Tehnologic Plopenii Mari,  comuna Ungureni şi locul III – Teona Grădinaru – Vranciu – Şcoala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoşani) au obţinut şi premii în bani din partea Asociaţiei Personalului I.S.U. „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.

Festivitatea a fost încheiată pe ritmurile unor melodii de muzică uşoară, interpretate de Mari – Elena Predică, participantă la o ediţie anterioară a taberei de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Partenerii proiectului educaţional Şcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă “Prezent şi Viitor în Siguranţă”,  care s-a încheiat cu tabăra de vară, invitaţii, profesorii şi părinţii şi-au exprimat intenţia de a organiza şi pe viitor astfel de activităţi care, prin mijloace mai puţin convenţionale, valorifică potenţialul educaţiei nonformale în scopul nobil de a-i învăţa pe copii, modalităţile de protejare a celui mai valoros bun: VIAŢA.

În tabără, elevii şi-au dezvoltat priceperile şi deprinderile în a reacţiona a situaţii de urgenţă, dar s-au şi relaxat. Organizatorii le-au oferit mai multe surprize: excursii la mănăstirile şi instituţiile culturale din judeţ, concerte de muzică populară jocuri interactive pentru dezvoltarea spiritului de echipă, karaoke, concurs de miss şi foc de tabără.

Proiectul educaţional „Prezent şi Viitor în Siguranţă”, unic la nivel naţional, se adresează elevilor din clasele V – VIII, care învaţă în şcolile din judeţul Botoşani.

A debutat cu şcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă, care s-a desfăşurat în perioada  11 – 26 iulie, în subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani din municipiile Botoşani şi Dorohoi, oraşele Săveni şi Ştefăneşti.

La activităţile organizate în cadrul şcolii de vară au participat peste 300 de elevi. 50 dintre aceştia, care au obţinut cele mai bune rezultate în urma evaluării,  participă la Tabara de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă. Copiii au plecat din tabără cu lacrimi în ochi, promiţând că vor transmite familiilor,  colegilor, prietenilor regulile şi măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă acumulate pe parcursul taberei. O parte din costurile taberei sunt suportate de Consiliul Judeţean Botoşani.
 
Locul I – Emanuela Mistreanu – Şcoala Gimnazială Corlăteni

„Viaţă de pompier”

Pompierii nu sunt doar nişte persoane care poartă o uniformă şi au nişte grade care sunt prezentate prin nişte linii de pe umedii lor, ei sun adevăraţi eroi.

Pompierii sunt curajoşi, au îndemânare şi merită tot respectul nostru deoarece sunt situaţii în care îşi pun viaţa în pericol pentru a salva o altă viaţă. Ei au un motto: “Cu viaţa mea apăr viaţa”, care le defineşte întreaga activitate la o intervenţie.

A fipomopier e un lucru greu, pe care nu oricine îl poate face. Faptul că sunt acolo când altcineva are nevoie de ajutor face din ei adevăraţi salvatori.

Eu, ca şi copil, nu am avut ocazia să întâlnesc foarte des mulţi pompieri, iar această ocazie a fost perfecftă pentru mine. Faptul că iau nişte copii nepregătiţi în cazul unei situaţii de urgenţă, le explică, le arată, îi antrenează şi îi pregăteşte dă dovadă că vor să facă din aceştia nişte oameni ce îşi vor salva viaţa, mai mult de atât, care vor putea să salveze şi altă viaţă care este în pericol.

Experienţa cu tabăra m-a învăţat multe lucruri, dar cele mai importante sunt lucrul în echipă şi respectul. Spiritul de echipă al pompierilor ne-a făcut o adevărată echipă, ne-a făcut să comunicăm, să fim uniţi.

Am învăţat că e mai uşor să faci ceva dacă eşti în echipă. Respectul dintre ei ne-a făcut să ne înţelegem, să-i ascultăm pe cei din jur şi să nu facem totul de capul nostru.

Eu consider că voi deveni un om ce va avea o viaţă salvată sau care va putea salva o viaţă şi asta doar datorită pompierilor.

Pentru a deven pompieri trebuie să ai viaţa asta în sânge, nu să te panichezi tu mai mult decât victima. Ceea ce am învăţat cel mai mult aici a fost că lucrurile se rezolvă mult mai repede şi mult mai bine cu calm.
Ştiu că atunci când voi fi într-o situaţie neplăcută o să ies cu bine din ea cu ajutorul lucrurilor învăţate de la pompieri.

Niciodată să nu uitaţi: Pompierii sunt nişte eroi!”

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.