Pompier botoşănean declarat „Salvatorul de Onoare al Anului”

Pompier botoşănean declarat „Salvatorul de Onoare al Anului”

Viceprim ministru pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea a oferit, astăzi, cu ocazia "Zilei Pompierilor din România", distincţia "Salvatorul de onoare al anului" plutonierului major Dorel – Ciprian Guşilă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al judeţului Botoşani pentru profesionalismul și prezența de spirit dovedite în acțiunea de salvare a două persoane căzute într-un puț, la o adâncime de peste 16 metri.

În majoritatea cazurilor, acţiunile de salvare încep odată cu primirea apelului pentru intervenţie.

În dimineaţa zilei de 6 noiembrie 2013, o zi mohorâtă de toamnă târzie, plutonierul major Dorel Ciprian Guşila, de 36 ani, desfăşura activităţi de pregătire împreună cu echipajul pe care îl comandă în cadrul Detaşamentului de Pompieri Dorohoi.

Pentru a fi eficient în acţiunile de intervenţie, pompierul se pregăteşte continuu, cu perseverenţă şi atenţie pentru toate detaliile, folosind resursele fizice, tehnice şi intelectuale la dispoziţie. „Acţionează pompieristic" este expresia celor din afara sistemului care văd pompierii deplasându-se la intervenţie şi nu realizează volumul de muncă pentru pregătirea acţiunilor.

La 45 de kilometri distanţă, în oraşul Darabani, doi bărbaţi de 29, respectiv 39 de ani, au început să aşeze tuburile într-o fântână adâncă de peste 16 metri.

Nici unul dintre ei nu ştia că, la câţiva kilometri distanţă, un înger salvator, îi va ajuta să se nască a doua oră.

Reuşiseră să monteze al şaselea tub când cel mai în vârstă dintre ei, aflat în fântână pentru a aşeza tuburile, a căzut ca secerat. Îngrijorat, colegul lui a coborât în puţ să-l aducă la aer. Monoxidul de carbon din interior l-a luat prozonier şi pe cel de-al doilea bărbat, la cca. 16 metri sub pământ. Aflaţi în faţa unei situaţii critice, ceilalţi colegi de la suprafaţă au sunat după ajutor la pompieri şi ambulanţă.

Apelul a fost direcţionat Detaşamentului de Pompieri Dorohoi şi Substaţiei de Ambulanţă Darabani. Fiind în aceeaşi localitate, echipajul medical a ajuns la locul evenimentului în câteva minute. Fără ajutorul pompierilor, care aveau de parcurs cca. 45 de kilometri, nu putea să intervină pentru acordarea primului ajutor.

Din echipajul care a plecat în misiune făcea parte şi plt. maj. Dorel Ciprian Guşilă. În urma unei analize succinte din nota de anunţare şi luând în calcul faptul că erau la cca 40 de minute distanţă de cei doi semeni care aveau nevoie de ajutor, subofiţerul a venit cu o idee salvatoare. „Având în vedere distanţa pe care o aveam de parcurs, riscam să nu îi mai găsim în viaţă. I-am propus comandantului de detaşament să vorbească cu echipajul medical de pe ambulanţă şi să le spună să ataşeze un furtun la butelia de oxigen din dotarea autospecialei lor pentru a introduce oxigen în fântână. Au găsit un furtun pe care un vecin îl folosea pentru a uda grădina şi mi-au urmat sfatul. Aşa am reuşit să-i ţinem în viaţă  pe cei doi", povesteşte plt.maj. Dorel Ciprian Guşilă.

Ajuns la faţa locului, subofiţerul, împreună cu echipajul său,  a început demersurile pentru efectuarea operaţiunilor specifice salvării persoanelor din puţuri. Una din cele două persoane captive era în stare de incontienţă. Imediat, s-au coborât în fântână echipamentele de salvare şi, prin comunicarea şi înţelegerea perfectă dintre subofiţer şi bărbatul conştient, s-a reuşit fixarea fântânarului inconştient în chingile şi cordiţele de salvare şi aducerea acestuia la suprafaţă. În tot acest timp, s-a continuat oxigenarea spaţiului. În timp ce echipajul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă desfăşura acţiunile de resuscitare şi prim ajutor, pompierii au acţionat pentru extragerea celei de-a doua persoane. Şi aceasta a avut nevoie, la rândul ei, de îngrijiri medicale de urgenţă.

În mai puţin de jumătate de oră, cei doi bărbaţi au fost scoşi din captivitate de către pompieri, care după ce au primit îngrijiri medicale la faţa locului au fost transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Acţiunile de salvare a celor doi s-au executat în condiţiile spaţiului îngust, la o adâncime de peste 16 metri, pericol de prăbuşire a malurilor de pâmânt şi a faptului că cele două persoane erau parţial conştiente.

Cu modestia caracteristică pompierului, Dorel Ciprian Guşilă  a mulţumit la sfârşitul acţiunii colegilor din echipajul său, dar şi celor din echipajul medical al SJA pentru efortul depus. Încă o dată s-a dovedit forţa şi coeziunea echipei, dar şi rolul liderului în a stabili modalităţi de acţiune folosind toate resursele.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

AJOFM Botoșani pregătește prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2024. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.