Municipiul Botoșani e aproape de faliment din cauza unor greșeli uriașe

Municipiul Botoșani e aproape de faliment din cauza unor greșeli uriașe

Municipiul Botoșani este obligat în instanță să achite 16 milioane de euro unei societăți de stat, printr-o decizie definitivă. După un an de procese, lovitura cea mai grea din ultimii 13 ani a venit pentru oraș. „Este o sumă imensă pentru bugetul municipiului, care nu mai permite dezvoltarea oraşului”, spune primarul.

Municipiul Botoșani a fost obligat de instanță să achite suma de 16 milioane de euro unei societăți de stat. Cea din urmă a fost înființată chiar de primărie, în încercarea de a nu-i lăsat pe localnici fără căldură, după falimentul Termica.

Primăria Botoșani a primit săptămâna trecută cea mai grea lovitură din ultimii 13 ani. Municipalitatea a pierdut și procesul de la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, iar acum este nevoită să plătească o sumă considerabilă către S.C. Termica S.A., aflată în grija lichidatorului judiciar Lulu Dascălu.

Autoritățile locale nu vor mai avea bani pentru nicio investiție, pentru continuarea proiectelor începute sau pentru întreținerea anumitor servicii.

Totul a început în anul 2010, an în care Termica falimenta cu datorii de peste 120 de milioane de lei. Autoritățile de la acea vreme au hotărât să închidă Termica și să facă o societate nouă de termoficare: Modern Calor. Patrimoniul a fost transferat de la Termica pe noua firma. La un an de la falimentarea Termica, Lulu Dascălu a dat în judecată Primăria Botoșani pentru că patrimoniul transferat către noua societate ar fi fost subevaluat. Mai mult decât atât, el susținea și că Primăria nu a predat la timp punctele termice și a încasat în felul acesta bani din chirii, sume care veneau, de fapt, fostei societăți Termica. Dascălu a cerut în instanță anularea facturii de transfer al patrimoniului Termica către Primărie și suma aferentă chiriei încasate de municipalitate de pe punctele termice.

În timpul acesta, edilii spun că vor căuta ajutor la Guvern, sperând că vor fi ajutați de Ministerul Finanțelor. Dacă Botoșaniul nu va primi ajutor, intră în faliment.

În modul acesta nu vor mai putea fi derulate investiții și nici nu vor mai putea fi asigurate cheltuielile simple de funcționare.

„Voi încerca să o rezolv prin Ministerul Finanţelor, care este cel mai important creditor pentru această sumă”, spune edilul.

„Este o sumă imensă pentru bugetul municipiului, care nu mai permite dezvoltarea oraşului, inclusiv lucrurile uzuale pe care le aveam, inclusiv cheltuielile de funcţionare”, a mai precizat primarul, arată adevărul.ro.

Stirea anterioara

Panourile fotovoltaice, soluția „verde” pentru facturi mai mici cu 90%

Stirea Urmatoare

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice. Câți bani pot primi angajații

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.