Maşina viitorului, fără şofer: trei studenți botoșăneni au inventat un soft care va permite automobilului să funcţioneze pe pilot automat

Maşina viitorului, fără şofer: trei studenți botoșăneni au inventat un soft care va permite automobilului să funcţioneze pe pilot automat

Patru studenţi români, dintre care trei botoşăneni şi unul din Paşcani, susţin că au inventat un sistem performant de „pilot automat“ pentru prototipurile de automobile din următoarea generaţie. Aceştia au proiectat macheta unei maşini care merge fără şofer, cu un sistem de ghidaj îmbunătăţit.

Maşina care merge singură, o invenţie românească care a făcut furori la concursurile interanţionale de ştiinţă şi inginerie începând cu anul 2013, a devenit o preocupare constantă a tinerilor de la facultăţile de inginerie. Aceştia dezvoltă tot mai mult soft-urile şi capacitatea prototipurilor.

La a noua ediţiei a concursului naţional de inginerie şi machete de maşini ale viitorului, numit Electro-mobility, ce va avea loc pe 9 mai, va fi prezentat ultimul prototip de maşină care merge singură, fără şofer, cu ajutorul unui soft inteligent.

Prototipul a trecut deja de toate etapele de preselecţie, proiectul fiind deja sponsorizat de firma Continental, unul dintre furnizorii de top în industria automobilistică, bazată şi pe soft-uri pentru maşinile viitorului.

Maşina viitorului, schiţată la Iaşi

Cei care au realizat acest proiect sunt patru studenţi la Unversitatea ”Gheroghe Asachi” din municipiul Iaşi. Trei dintre aceştia sunt din Botoşani, iar unul din Paşcani. Mai precis, din echipa numită DM-4 fac parte Acatrinei George (căpitanul echipei), Arcire Bogdan şi Grosu Alexandru, studenţi în anul III la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, dar şi Diana Grosu, studentă în anul II la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologie Informatică. Diana, Bogdan şi George sunt din Botoşani, în timp ce Alexandru este din Paşcani.

Cei patru studenţi, sub îndrumarea profesorului universitar Haba Cristian-Gyozo, au realizat ultimul tip de soft şi sisteme de ghidaj pentru o maşină care s-ar ghida singură, fără ajutorul şoferului. ”A fost realizat şi îmbunătăţit un sistem de ghidare al unei maşini, cu ajutorul uni soft şi al camerelor video ataşate. La concurs, maşina trebuie să se ghideze printr-un labirin la prima vedere. Prin acest concurs se caută variante pentru a crea maşina viitorului la nivel de soft-uri şi sisteme de ghidaj avansate. Noi credem că am realizat un proiect care va răspunde acestor cerinţe şi mai ales care va ajunge să fie selecţionat pentru testări pe maşini la scară mare, de companii producătoare. Macheta pe care am realizat-o este la scară de 1:12, are motoare, sisteme de virare, modul video,soft”, spune George Acatrinei. La acest model tinerii lucrează din luna februarie. Citește integral pe adevarul.ro.

Stirea anterioara

Accident în seara de Înviere la Cătămărăști! Dorohoian supectat de producerea acestuia!

Stirea Urmatoare

Conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, ediția a II-a

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.