ISU Botoşani: ORDIN DE ZI -  Nr. 178  din 12 septembrie 2011

ISU Botoşani: ORDIN DE ZI - Nr. 178 din 12 septembrie 2011

În a 13-a zi a lunii septembrie, personalul inspectoratului nostru aniversează Ziua Pompierilor din România.

Este ziua în care, cu pioşenie, ne îndreptăm gândul către pompierii care şi-au sacrificat viaţa pentru dăinuirea neamului românesc în libertate şi demnitate, către pompierii care şi-au asumat riscul suprem pentru a salva vieţi, bunuri şi valori din incendii, explozii, inundaţii, cutremure, alunecări de teren, din accidente grave pe căile de transport, ori de câte ori a fost nevoie.

La fel, ne îndreptăm recunoştinţa către înaintaşii pompieri care nu au ajuns la statutul de eroi, dar care şi-au dăruit toată priceperea, timpul şi efortul acestei nobile meserii, pentru ca instituţia noastră să fie de-a lungul timpului respectată şi să ajungă la nivelul la care este astăzi.

Astăzi aniversăm 171 ani de la constituirea primei structuri militare de pompieri la Botoşani şi 160 ani (cifră rotundă) de funcţionare a unei structuri militare de pompieri la Dorohoi.

Faptele de vitejie din timpul Războiului de Independenţă ale Bateriei a 3-a activă din care făcea parte şi Secţia de Pompieri Botoşani nu pot şi nu trebuie uitate niciodată.

În întreaga lor existenţă pe aceste meleaguri, structurile militare de pompieri au  avut un rol însemnat pentru limitarea şi înlăturarea efectelor distructive ale dezastrelor şi calamităţilor care s-au abătut asupra comunităţilor, aici şi în multe părţi ale ţării.

Din păcate, jertfele pompierilor nu pot fi măsurate, şterse sau compensate cu ceva. Marele istoric Nicolae Iorga, al cărui nume îl poartă inspectoratul nostru, spunea: „Nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputinţă să-l răsplăteşti.”

Putem însă şi trebuie să-i purtăm în inima noastră pe toţi pompierii care şi-au sacrificat ce au avut mai de preţ pentru această profesie.

Putem şi trebuie să dovedim recunoştinţa prin munca şi devotamentul nostru. „Audacio et devotio” – „curaj şi devotament” nu este doar o deviză, face parte din spiritul nostru, din felul nostru de a fi, la fel ca celelalte valori, cum sunt: spiritul de echipă, altruismul, demnitatea, datoria împlinită, dragostea de viaţă.

Pompierul de astăzi nu stinge doar incendii, pompierul acordă asistenţă medicală de urgenţă, descarcerează, intervine pe apă şi sub apă, execută misiuni de asanare a terenului de muniţii rămase din războaie, acţionează în zonele cu risc nuclear, biologic şi chimic şi, nu în ultimul rând, desfăşoară activităţi de prevenire a situaţiilor de urgenţă, participă la educarea populaţiei în scopul protecţiei şi autoprotecţiei în situaţii de urgenţă.

De asemenea, pompierul asigură mentenanţa tehnicii şi echipamentelor din dotare, astfel ca misiunile să fie îndeplinite eficient şi operativ.

Munca şi pregătirea pompierilor sunt continue şi presupun multă perseverenţă şi dăruire.

Ziua Pompierilor din România este o zi a profesiei, în care desfăşurăm activităţi de comemorare şi de recunoştinţă pentru eroii şi înaintaşii noştri, dar este şi ziua pompierilor activi profesionişti sau voluntari.

Cu acest prilej, doresc să vă mulţumesc tuturor şi să vă felicit pentru munca şi rezultatele muncii voastre. Activitatea fiecăruia dintre voi este extrem de importantă şi contribuie la îndeplinirea misiunilor de către inspectorat, contribuie la modul cum suntem percepuţi de către populaţie.

Sprijinul familiei este la fel de important pentru eficienţa acţiunii pompierului şi de aceea doresc să transmiteţi familiilor voastre mulţumirile şi respectul conducerii inspectoratului, pentru că au înţeles că la misiune se pleacă şi din timpul liber, că pompierul profesionist este supus privaţiunilor serviciului militar.

Vă doresc tuturor la mulţi ani în sănătate, realizări profesionale şi împlinirea dorinţelor.

INSPECTOR ŞEF

Colonel

Radu ANTON

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Acțiune a polițiștilor din Dorohoi, pentru siguranța cetățenilor. Haine și țigarete Duty Free confiscate - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.