„Boala limbii albastre” a fost confirmată la 18 bovine din județul Botoșani. Nu a fost înregistrată nicio mortalitate!

„Boala limbii albastre” a fost confirmată la 18 bovine din județul Botoșani. Nu a fost înregistrată nicio mortalitate!

„Boala limbii albastre" (Bluetongue) a fost confirmată până în prezent la 18 bovine, în 18 exploatații din trei localități botoșănene, însă nu a fost înregistrată nicio mortalitate, potrivit unui comunicat remis, miercuri, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„Până la această dată boala a fost confirmată la 18 bovine, din 18 exploatații, după cum urmează: în localitatea Bobulești 12 bovine din 12 exploatații non-comerciale; în localitatea Badiuți 4 bovine din 4 exploatații non-comerciale; în localitatea Ștefănești 2 bovine din 2 exploatații non-comerciale", se arată în datele Autorității.

Potrivit sursei citate, cele 18 bovine infectate și-au revenit în urma aplicării unui tratament simptomatic, nefiind înregistrată nicio mortalitate.

ANSVSA precizează că în jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 kilometri, fiind interzisă ieșirea rumegătoarelor cu excepția animalelor destinate abatorizării.

La această dată nu mai este notificată oficial nicio suspiciune clinică de 'Boala limbii albastre'(Bluetongue) pe teritoriul României.

În data de 4 septembrie 2015, în România, a fost diagnosticată 'Boala limbii albastre'(Bluetongue), în județul Botoșani, în localitatea Bobulești, în apropiere de râul Prut și de granița cu Republica Moldova. Ulterior, au mai fost identificate animale infectate și în alte două localități din aceeași comună, respectiv Bădiuți și Ștefănești.

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice, datorită restricțiilor aplicate mișcării animalelor.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides și nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele domestice și sălbatice, de cele mai multe ori oi, dar și vite și capre, și are caracter sezonier.

Mortalitatea este variabilă, în funcție de situație, procentul de îmbolnăvire putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv. Virusul este transmis de unele insecte hematofage, chiar și pe distanțe mari, iar prevenirea bolii se face prin dezinsecții periodice, pentru a distruge aceste insecte care transmit boala.

Potrivit ANSVSA, proprietarii de animale au obligația să anunțe imediat medicul veterinar de apariția unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

DSVSA județene au organizat întâlniri de informare și instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale crescătorilor de bovine și ovine, cu reprezentanți ai firmelor de transport animale, pentru a preveni răspândirea acestei boli. Sursa: agerpres.ro

Stirea anterioara

Ziua internațională a profesorului: Vezi unde sunt invitate cadrele didactice pentru a sărbători meritele muncii lor! !

Stirea Urmatoare

Amenzi de 9.000 de lei, aplicate pentru apelare nejustificată sau abuzivă a numărului de urgență 112

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.