Asociația Ador depune amendamentele la primărie referitoare la modificarea hotărârii de consiliu local privind câinii comunitari

Asociația Ador depune amendamentele la primărie referitoare la modificarea hotărârii de consiliu local privind câinii comunitari

Asociatia pentru Protectia Aniamlelor Ador doreste sa informeze populatia orasului Botosani referitor la ceea ce inseamna o campanie de sterilizare a cateilor comunitari si ce rezultate poate avea aceasta.

In momentul de fata orasul Botosani este invadat de haite de caini, foarte multi de talie mare, care fac neplacuta, daca nu periculoasa traversarea anumitor zone ale orasului, mai ales noaptea. Situatia cainilor comunitari este gata sa scape de sub control si va scapa cu siguranta daca in cel mai scurt timp autoritatile nu-si vor da acordul pentru inceperea unei campanii masive de strilizare si returnare in teritoriu.

Ce inseamna sterilizarea si returnarea cateilor comunitari?

Sterilizarea inseamna capturarea cainilor de pe strazi (mai ales a femelelor) si realizarea unei interventii chirurgicale care consta in indepartarea uterului si a ovarelor acestora, adica a aparatului reproducator. Cu alte cuvinte cateaua sterilizata nu mai poate avea pui, cateii comunitari nu se mai pot inmulti.

Avand in vedere ca o singura catea nesterilizata face intre 7 si 14 pui la o fatare, si ca o catea fata de 2 ori pe an, se ajunge la un calcul care arata ca in jur de 9.000-11.000 pui se nasc in fiecare an (presupunand ca numarul cateilor femele de pe strazile orasului in acest moment ar fi 1000).

De ce trebuie sa dam drumul cainilor sterilizati inapoi in teritoriu?

Simplu! Pentru ca nu avem unde sa-i punem.

Momentan adapostul public are 160 de locuri disponibile. Primaria doreste sa creeze un nou adapost cu o capacitate cel putin egala. Sa estimam numarul locurilor de cazare la 300 sau chiar la 500... ce facem insa cu ceilalti caini care ramanan pe strazi nesterilizati, se vor inmulti mereu?

Singura solutie legala si logica este sterilizarea intregii populatii de caini comunitari, si pastrarea in adaposturi doar a celor agresivi sau de talie foarte mare. Daca incepem imediat campania avem un mare beneficiu; oprim cresterea numarului de caini comunitari de pe strazi. Daca numarul ramane fix, daca cainii nu se mai inmultesc, in timp ei vor muri de cauze naturale, boli, accidente de masina, varsta etc, si cu timpul vor disparea.

De ce nu-i eutanasiem pe toti?

Eutanasia este o masura ilegala conform legilor in vigoare din Romania si din Europa. Poate majoritatea concetatenilor nostri nu inteleg, dar oamenii nu pot scapa de tot ce ii deranjeaza prin ucidere. Multi sunt deranjati, pe drept, de violatori, criminali, hoti, persoane care deranjeaza linistea publica... si totusi masurile luate asupra acestora nu sunt acelea de extermianre. La fel, cainii care sunt pe strada tot din vina oamenilor, care i-au abandonat si ii abandoneaza nu pot fi exterminati in masa pentru ca sunt protejati de legi civilizate.

Ne ajuta la ceva cainii comunitari sterilizati?

Credeti sau nu, cainii comunitari sterilizati au rolul de a proteja orasul de invazia altor caini nesterilizati care vin din zonele periferice sau din zonele rurale. Cainii sterilizati, imblanziti si mai putin agresivi isi vor apara teritoriul si nu vor permite haitelor nomade de caini sa le ocupe locurile. Astfel, inlocuim o populatie mereu flamanda de caini nesterilizati in migratie, cu o populatie constanta de caini sterilizati, blanzi si mai putini ca numar.

Ce propune Ador?

Ador propune modificarea Hotararii de Consiliu Local in urmatoarele sensuri:

1. Toti proprietarii de caini de rasa comuna sa fie obligati prin lege sa sterilizeze cainii. Cei care nu doresc vor plati o taxa care va reprezenta contravaloarea castrarii a 3 caini comunitari.

2. Abandonul de animale sa fie pedepsit aspru prin lege. Cine isi abandoneaza cainii sau puii facuti de propria catea va fi pedepsit cu amenzi usturatoare

3. Proprietarii de caini sa fie obligati prin lege sa inregistreze cainii intr-o baza unica de date (fiecarui patruped i se va introduce sub piele un microcip) pentru a putea fi identificat asa fel incat cainii abandonati sa fie usor usor identificati si sa se afle usor cui apartin. Acest lucru se intampla deja in alte orase din Romania: Oradea si Bucuresti.

4. Sa fie permisa sterilizare si returnarea in teritoriu a cainilor comunitari. Cainii comunitari intorsi in teritoriu nu pot fi considerati abandonati. Programele de sterilizare si returnare in teritoriu pentru catei si pisici au inceput in Romania prima data in Brasov, iar apoi tot mai multe primarii au preluat modelul lor si au organizat cu succes campanii de sterilizare (Oradea, Craiova, Bucuresti). In cadrul unei astfel de campanii un animal este luat din teritoriu, sterilizat, deparazitat, vaccinat impotriva rabiei, marcat cu crotaliu si microcipat, inregistrat intr-o baza unica de date si apoi returnat in teritoriu.

Ador se angajeaza, in afara implicarii in campania de sterilizare prin donatii de medicamente, si materiale cu uz medical, sa organizeze din fonduri proprii si sa sustina cu ajutorul voluntarilor o campanie de educare si de informare a populatiei cu privire la ce inseamna sterilizarea, pedepsirea abandonului, si masurile legale referitoare la acestea.

Ador nu sustine ca prin sterilizare cainii vor disparea de pe strazi...dar stim cu siguranta ca cel putin numarul lor nu va creste, si apoi se va micsora in timp. O data ce le stopam inmultirea vom stimula si mai mult adoptiile pe plan local si international, si vom face tot ce e posibil ca numarul cainilor din oras sa scada. Rezultatele se vor vedea cu fiecare an ce trece. Dar trebuie sa incepem acum!

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

ISU Botoșani: Respectarea regulilor de prevenire a incendiilor

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.