ALERTĂ! Numărul mistreţilor a crescut alarmant în judeţul Botoşani. Au devenit un pericol pentru cetăţeni!

ALERTĂ! Numărul mistreţilor a crescut alarmant în judeţul Botoşani. Au devenit un pericol pentru cetăţeni!

Porcii mistreţi de pe teritoriul judeţului Botoşani au început să devină o problemă. Chiar dacă unele instituţii ale statului nu recunosc acest lucru şi spun că situaţia este ţinută sub control, fermierii şi primarii comunele susţin contrariul.

O zonă în care porcii mistreţi fac ravagii an de an este Hilişeu-Pomârla-Suharău-Cristineşti. Au distrus păşunile şi culturile iar mai nou au început să pătrundă şi în curţile oamenilor. Primarul comunei Hilişeu Horia spune că oamenii sunt disperaţi şi se organizează noapte de noapte pentru a-şi păzi culturile. Aprind focul şi fac gălăgie pentru a speria mistreţii.

„În ultimii ani s-a agravat această situaţie datorită faptului că la inventarierea numărului de animale sălbatice se trec sume mult mai mici decât cele reale. Nu ştiu ce inspector spune că în zona Hilişeu – Pomârla sunt 700 de exemplare de mistreţi. În realitate sunt cel puţin 2000 de exemplare. Toată lumea spune că din punctul lor de vedere au îndeplinit toate condiţiile prevăzute de legea vânătorii şi că numai noi care suportăm pagubele, nu ne-am îndeplinit condiţiile. Am făcut convocare aşa cum spune legea dar de fiecare dată se găsea câte o chichiţă. Nu ştiu dacă cineva din România a primit vreun leu ca urmare a distrugerilor făcute de porci mistreţi”, a spus Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu Horia, adăugând:

„În primăvara acestui an, sute de hectare de păşune au fost arate de misteţi. Acolo unde trebuiau să aibă hrană, nu mai aveau. Seceta de anul trecut a făcut ca în pădure să nu mai fie ghindă. Ei au ieşit la câmp. Pe teritoriul comunei Hilişeu Horia sunt două fonduri de vânătoare. Cu unii din ei avem o colaborare bună, se implică, organizează pândă, împuşcă, merg la Mediu pentru a li se majora cota de vânat. Ceilalţi sunt total dezinteresaţi. Am un fermier căruia i s-a scos de trei ori porumbul după semănare. Soluţia este schimbarea legii şi obligarea de a îngrădi fondul de vânătoare. Nu mă pune să-mi îngrădesc eu terenul meu agricol. În momentul în care se concesionează aceste fonduri de vânătoare, un reprezentant al fermierilor ar trebui să fie prezent şi să aibă şi el un cuvânt de spus. Domnul prefect cunoaşte foarte bine problema, le-a adus la cunoştinţă parlamentarilor şi aşteptăm”.

Marea problemă este că porcii mistreţi au început să se aproprie foarte mult de localităţi şi chiar au fost cazuri când au intrat în curţile oamenilor.

„Mistreţii au intrat între curţi. Consumă din lăturile porcilor. Au devenit un pericol pentru cetăţeni, pentru copii, bătrâni. Sunt exemplare de 300 de kilograme”, a mai afirmat primarul comunei Hilişeu.

Speranţele fermierilor se leagă de parlamentari numai că mulţi dintre aceşti parlamentari sunt şi vânători şi nu au niciun interes să rezolve problema. Un exemplu este deputatul PNL Costel Şoptică, secretarul Comisiei Agricole din Camera Deputaţilor.

Reamintim că în urmă cu aproape un an, parlamentarii au votat legea vânătorului, o lege care le interzicea oierilor să scoată animalele la păscut din decembrie şi până în aprilie. De asemenea, legea stabilea câţi câini poate ţine un cioban la stână.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Șoferii au interzis! Amenzi pentru cei care merg să facă poze în lanul de rapiță

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.