Universităţile au mai multe locuri decât candidaţi

Universităţile au mai multe locuri decât candidaţi

Situaţie incertă pentru universităţile din ţară. Absolvenţii de liceu care au luat bacalaureatul sunt mai puţini decât locurile scoase la concurs pentru anul universitar 2011  - 2012. Pentru prima dată există posibilitatea ca pe locurile fără taxă să nu fie o concurenţă acerbă, chiar dacă vor concura şi absolvenţi de liceu din anii trecuţi. Reprezentanţii universităţilor spun că vor organiza încă o sesiune de admitere în toamnă.

 

Universităţile de stat oferă în toată ţara aproximativ 63.000 de locuri fără taxă şi încă câteva sute de mii de locuri cu taxă. Astfel cei peste 90.000 de studenţi care au promovat la bacalaureat pot sta liniştiţi.

"E posibil să avem mai puţini candidaţi şi să nu ocupăm toate locurile. Vom face o sesiune în toamnă pentru a le da o şansă şi celor care nu au reuşit acum. De obicei la ştiinţe rămân locuri la buget şi în toamnă", a declarat Ioan Pânzaru, rectorul Universităţii Bucureşti.

 

"Promovabilitatea atât de scăzută de circa 44%  va afecta toate universităţile. Întrucât în Timiş am avut o promovabilitate şi mai joasă în jur de 31%, ne asteptăm să nu putem ocupa toate cele 2.900 de locurile fără taxă în sesiunea din iulie şi prin urmare suntem pregătiţi pentru o sesiune de anvergură în luna septembrie", a spus Nicolae Robu, rectorul Universitatăţii Politehnice din Timişoara.

 

Cele mai afectate ar putea fi universităţile particulare care oferă doar locuri cu taxă.

"Rezultatele slabe vor afecta toate universitatile particulare duăa cum vor afecta toate universităţile de stat pe locurile cu taxă. Există însă speranţă, mai puţin în urma contestaţiilor, dar mai mult în urma sesiunii din toamnă, dacă examenul va fi organizat într-o manieră echilibrată şi corectă, că numărul celor care într-un final vor fi cu bacalaureatul luat va creşte simţitor. Toate universităţile au două sesiuni de admitere, toamna se numară bobocii la propriu. Situaţia este fără precendent, numărul a început să scadă în ultimii doi ani, dar nu atât de dramatic ca acum", susţine Corina Dumitrescu, rectorul Universităţii "Dimitrie Cantemir" din Bucureşti.

"Credem că gradul scăzut de promovabilitate a bacalaureatului, din sesiunea iunie, va afecta în aceeaşi măsură toate universităţile de stat sau particulare din România. Dacă nici după cea de-a doua sesiune de susţinere a bacalaureatului promovabilitatea nu va fi mai ridicată, ne aşteptăm să se înregistreze o scădere a numărului de candidaţi", potrivit reprezentanţilor Universităţii "Spiru Haret" din Bucureşti.

 

Reprezentanţii universităţilor spun nu se aşteaptă ca viitorii studenţi să fie mai slabi datorită rezultatelor de la bacalaureat.

"Promoţia din acest an nu poate fi mult diferită faţă de precendentele, nu e exclus să fie chiar mai bună. Toată diferenţa a fost făcută de condiţiile de desfăşurare a examenelor de bacalaureat. Concret prezenţa camerelor video în sălile de examen a făcut ca rezultatele să nu mai fie îmbunătăţite prin copiat şi indicaţii date de supraveghetori", a declarat rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara.

"Există incertitudini în ceea ce priveşte nota la bacalaureat şi valoarea studentului. Am avut elevi de 10 la bacalaureat şi apoi abia au reuşit să treacă examenele la facultate. Noi trebuie să-i pregătim pe toţi la fel indiferent de media cu care intră", a spus Ioan Pânzaru, rectorul Universităţii Bucureşti.

Unul din doi elevi a promovat bacalaureatul în acest an, multe licee din ţară au avut promovabilitate zero, iar în majoritatea judeţelor procentul celor care au promovat este mult mai mic faţă de anul trecut. Rezultatele indică cel mai slab bacalaureat din ultimii 20 de ani.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.