Şcoala Gimnazială ,,Mihail Sadoveanu” Dumbrăviţa: ,,Hai cu noi la şezătoare!” - FOTO

Şcoala Gimnazială ,,Mihail Sadoveanu” Dumbrăviţa: ,,Hai cu noi la şezătoare!” - FOTO

La sfârşitul săptămânii trecute, un amplu eveniment artistic şi educativ a prins viaţă la Şcoala Gimnazială ,,Mihail Sadoveanu”, din Dumbrăviţa. Sub coordonarea doamnelor profesoare Angela Dodu şi Magda Şoptică, şi cu sprijinul acordat de d-na director prof. Mariana Magopeţ, elevii Şcolii Dumbrăviţa au iniţiat proiectul ,,Hai cu noi la Şezătoare”, alături de alte două unităţi de învăţământ din judeţ, respectiv Seminarul teologic ,,Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi (prof. Cristina Ignat, pr. prof. Ionuţ Creţu – consilier educativ) şi Şcoala Dumeni 2 (prof. Ostafi Maria). Printre invitaţi s-au numărat domnul primar al comunei Ibăneşti, ing. Romică Magopeţ, meşterul popular Racu Aurelia şi d-na doctor Eugenia Burdea, preşedintele Asociaţiei Comunio, Iaşi.

Activitatea, desfăşurată sub forma unei şezători tradiţionale româneşti, a reprezentat o pledoarie pentru cunoaşterea de către elevi a valorilor etnografice şi muzicale locale. În ambientul creat de obiectele tradiţionale româneşti (vârtelniţe, furci, fusuri, lăicere, scoarţe) peste 70 de elevi îmbrăcaţi în straie populare şi-au arătat priceperea în lucru manual, în cântece şi dansuri populare, ghicitori şi vorbe înţelepte, reconstituind şi reînviind astfel obiceiurile de altădată din casele ibăniştenilor.

D-na prof. Culiceanu Georgeta a deschis şezătoarea prin evocarea valenţelor simbolice a ceea ce înseamnă ideea de şezătoare, introducându-i pe cei prezenţi în atmosfera şezătorilor de odinioară, printr-o mică incursiune în trecut, în momentele în care strămoşii noştri se adunau în Dumbrava minunată, în jurul focului, la şezătoare.

Parafrazându-l pe prof. univ. D. Irimia, un mentor de excepţie, doamna profesoară a precizat că ,,Şezătoarea nu este un timp al basmelor pentru copii, ci este un timp al basmelor pentru adulţi, pentru că noi adulţii trebuie să aducem basmul spre desăvârşire copiilor noştri. Cu alte cuvinte, basmul din şezătoare este un timp al învăţării, aşa învăţau înainte tinerii. De asta suntem aici. Să învăţăm să ne desăvârşim sufletul şi mintea. Pentru o clipă, aici în Dumbravă, suntem un ,,centrum mundi”, un centru al lumii unde totul este posibil, rupt dintr-o realitate care aleargă după repere efemere, după lucruri de multe ori aflate sub semnul nonvalorii. Aici, noi oprim timpul în loc, timpul devine sacru, un ,,axis mundi”, un loc unde totul se-nvârte în jurul nostru. Noi suntem pentru o clipă deosebiţi şi vom revărsa din plinătatea sufletului nostru celorlalţi”.

În alocuţiunea susţinută la deschiderea evenimentului, d-nul primar ing. Romică Magopeţ a menţionat că ,,această activitate este extrem de importantă prin prisma faptului că în acest mod se realizează un important transfer de noţiuni educative şi cultural artistice, se face educaţie”. Dumnealui a mai adăugat că ,,este important să dăm dovadă de performanţă, iar performanţa actului de educaţie şi calitatea actului educativ se vede pentru cadrele didactice, atunci când copiii sunt realizaţi. Mesajul meu pentru dumneavoastră este să ştiţi că tribuna de afirmare rămâne în permanenţă munca. Să fiţi mereu muncitori, buni şi perseverenţi, pentru că numai în acest fel veţi putea reuşi în viaţă. Reuşesc numai cei cu veleităţi. Vă urez să aveţi veleităţi”.

Cu acest prilej, domnia sa a oferit diplome în semn de preţuire şi apreciere celor care au avut o implicare deosebită în constituirea acestei activităţi.

În numele profesorilor şi elevilor participanţi de la Seminarul teologic Sf. Ioan Iacob, Dorohoi, d-na profesoară Cristina Ignat a afirmat că ,,A cunoaşte, a păstra şi a transmite datinile, obiceiurile şi tradiţiile unui popor reprezintă cartea de identitate a acestuia. De aceea ne-am adunat astăzi aici, pentru a descoperi comorile aurifere ale sufletului poporului nostru român, ospitalier, gazdă primitoare aşa cum am descoperit de altfel şi gazda noastră de astăzi, aici, la Şcoala din Dumbrăviţa. Sunt convinsă că acest proiect va prinde rădăcini, şi ne vom întâlni peste ani şi ani, pentru că numai conservând tradiţia ne putem numi români”.

Finalul şezătorii a aparţinut doamnei dr. Eugenia Burdea, preşedintele Asociaţiei Comunio, din Iaşi care a împărtăşit elevilor din tainele încondeierii ouălor. Astfel, tinerii au făcut cunoştinţă cu renumitele chisite (instrumentele pentru încondeiat ouă) pe care le foloseau bunicile noastre în preajma sărbătorilor pascale pentru a închistra ouă.

Doamna dr. Burdea a dorit să evidenţieze în prezentarea sa caracterul sacru pe care îl are o sărbătoare creştină, invitând tinerii să parcurgă toate etapele creştineşti, începând cu descoperirea meşteşugurilor tradiţionale până la participarea la sfintele slujbe, pentru a simţi cu adevărat lumina şi bucuria Învierii lui Hristos .

Prin această activitate, transpusă în cea mai veche formă de manifestare culturală tradiţională din viaţa satului românesc, s-a dorit a se pune în valoare inestimabilul tezaur al tradiţiilor noastre,  în faţa căruia, tânăra generaţie învaţă încet, încet să se încline cu pioşenie. Este o încercare reuşită de a menţine vie legătura cu strămoşii noştri, de a cunoaşte, a descoperi, a păstra şi a transmite mai departe înţelepciunea şi adevăratele valori spirituale ale poporului român.

Sursa: DorohoiNews.ro

[gallery link="file" orderby="rand"]

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.